Zakladanie okrasnej záhrady krok za krokom

Zakladanie okrasnej záhrady krok za krokom

Budovanie záhrady je vždy vzrušujúce, keď sa do nej pustíte sami, aj keď požiadate o pomoc profesionála. V tomto článku vám ukážeme, aké sú prvé kroky a aké nástroje budete potrebovať...

Zakladanie záhrady je vždy veľmi vzrušujúce, aj keď to robíte sami alebo ak využijete pomoc profesionála. V našom článku identifikujeme prvé, úvodné kroky, čo a ako sa oplatí naplánovať a samozrejme aj to, aké nástroje budú potrebné.

 

Kedy začať so zakladaním záhrady?

Najlepšie je začať so zakladaním záhrady na jar alebo začiatkom leta, keď sa teplota pôdy dostatočne zohreje na to, aby sa rastliny zakorenili a rozvinuli.  Výstavba by sa mala začať keď, bude vhodné počasie a teplota pôdy. Ďalším dôležitým faktorom je počasie, keďže práca s pôdou môže byť v období dažďov náročná a textúra pôdy sa môže zhoršiť.

 

1.obrázok: fotki.yandex.ru

 

 

Jednotlivé kroky zakladania záhrady

Prvým krokom je plánovanie záhrady. Zmerajte si rozmery a tvar záhrady a prvkov v nej a určte si presne, čo a kde chcete zasadiť. Ak snívate o stromčekoch a iných rastlinách do vašej novej záhrady, dôkladne zvažujte ich nároky na pôdu a svetlo, aby sa dali umiestniť na miesto, kde ich budete môcť dlho obdivovať. Užitočné rady na túto tému obsahuje aj náš článok Zeleninová záhrada pre začiatočníkov a pokročilých.
Ďalsím krokom je príprava pôdy, pri ktorej sa pôd očistí od nečistôt a odstránia sa prípadné prekážky.

 

Po príprave pôdy treba vytvoriť základ záhrady zemnými prácami, do ktorého umiestnite rastliny, záhony alebo záhardné jazierko. Oplatí sa ale vyznačiť aj miesto budúcej skalky, v čom môže pomôcť náš článok Budovanie skalky krok za krokom.

Keď je zakladanie záhrady hotové, treba vytvoriť záhony, do ktorých môžete zasadiť rastliny. Vybrať si môžete aj prírodné drevené záhony, ktoré si viete prispôsobiť podľa vlastných predstáv.

 

 

Po vytvorení záhonov môžete vysádzať rastliny, ktoré ste skôr naplánovali. Ďalším krokom je krajinná výstavba, keď vytvárate záhradné chodníky, možnosti posedenia a dlažby. Nakoniec treba postaviť záhradné stavby, ako je záhradné jazierko, pergola, pec na slaninu, gril a záhradná skrinka. V poslednom kroku treba do záhrady umiestniť okrasné rastlinyzáhradný nábytok navrhnúť tak, aby sa dala záhrada využívať.

 

Grilovanie na záhrade

V prípade zakladania záhrady sa oplatí okrem terénnych úprav a výsadby rastlín naplánovať a navrhnúť aj miesto, kde bude rodina tráviť najviac času. Gril sa oplatí zaobstarať si aj bez naplánovania veľkých záhradných párty, keďže na jar a v lete môžete pripraviť vonku množstvo chutných pokrmov. Zatiaľ čo sa deti hrajú v piesku a pobehujú, na grile sa dajú pripraviť božské hotdogy a hamburgery, kým je rodina pohromade. Naša ponuka zahŕňa BBQ grily na drevené uhlie, ohniská a grily, záhradné grily na kolieskach, kamado a multifunkčné grily.

 

 

Dovolenkujte doma

Nová,krásna záhrada vás bude lákať tráviť viac času vonku. Na to je však nevyhnutný pohodlný nábytok. Okrem sedacieho nábytku sa oplatí kúpiť aj niekoľko lehátok, s ktorými pozvdvihnete domáci relax na vysokú úroveň. Či už ide o kus pre jednu alebo dve osoby, s dreveným alebo kovovým rámom, v našom eshope určite nájdete ten, ktorý najviac vyhovuje vašej záhrade a vášmu pohodliu.

 

 

Čo budete potrebovať a kde to môžete zohnať?

Ak sú potrebné hrubé terénne úpravy, určite budete potrebovať odborníka, keďže zemné stroje slúžia na presun, odvoz alebo navozenie veľkého množsva zeminy do záhrady. Rastliny a stromčeky si treba zakúpiť v blízkom záhradnom centre, kde vám poskytnú aj rady ohľadom výsadby a starostlivosti. Dnes je možné objednať aj online, kde dostanete množstvo informácií o rastlinách, tak si môžete naplánovať inštaláciu rastlín pohodlne z domu. Dlažbu si viete vybrať a kúpiť sami, no oplatí sa aj ich montáž zverejniť do rúk profesionála. Na druhej strane bez problémov viete navrhnúť a zariadiť priestor, ktorý bude slúžiť ako oddychodá časť záhrady. Akonáhle sú základy na mieste, vsetko čo je potrebné, je správne vybavenie a nábytok. Ich výber závisí vo veľkej miere od požadovaného štýlu záhrady. Súčasťou uvedomelého plánovania záhrady, ale aj vhodnej koordinácie krytín, záhradného nábytku a svietidiel je aj úprava terénu a nákup rastlín. Pozrime sa na to, aký štýl by ste mali zvoliť:

 

Menej je viac

V záhrade je veľmi obľúbený aj minimalistický  štýl, teda diskrétne detaily. Ak ste si vašu záhradu vysnívali takto, nestačí podľa toho vyberať nábytok, na to sa oplatí zamerať pri výbere dlažieb, záhonov a rastlín. Formy by mali mať jasné línie a pravidelnosť, v prípade rastlín si zvoľte tie, ktoré sa dajú strihať do tvaru. Ak chcete jednotný obraz, dajte si pozor na farby, dobre budú vyzerať maximálne tri rôzne.

 

Béžová farba sa určite zmestí do toho rámu, takže lehátko pre dve osoby so strieškou a vankúšikmi je určite dobrou voľbou.

 

Navyše je takmer nevyhnutný veľký slnečník s nastaviteľným uhlom sklonu, tieto dva kusy záhradnej techniky vám navodia tú pravú dovolenkovú atmosféru. Jeho priemer je 2,7 metra, čo môže poskytnúť tieň pre celú rodinu.

 

So svetlami sa môžete pohrať na atmosfére záhrady vo vysnívanom štýle. Niekoľko solárnych zapichovacích svietidiel sa perfektne hodí k minimalistickému vybaveniu, sú aj energeticky úsporné a dajú sa použiť kdekoľvek.

 

 

Romantická a vidiecka atmosféra

Ak si naplánujete záhradu s romantickou atmosférou, môžu prísť bujné,farebné rastliny a bohato vysadené kvetinové záhony. Nemusíte dodržiavať žiadny tvar, tento štýl je vhodný najmä pre rastliny, ktoré sa navzájom dotýkajú. Rám záhrady budú tvoriť stromy a kríky. Cestička môže byť kľukatá alebo vydláždená kameňmi na okraji. Ohľadom nábytku sa dajú materiály miešať, tvarovo bude vyzerať dobre osvedčená klasika.

 

Záhradná hojdačka pripomínajúca detské letá sa bude hodiť aj do vašej záhrady vo vidieckom štýle v hnedých a béžových farbách.

 

Namiesto moderných grilov si môžete vybrať jednoduché ohnisko s grilom, na ktorom môžete grilovať mäso, zeleninu a syry rovnakým spôsobom, nie je však potrebný vopred navrhnutý krb.

 

Jednou zo špeciálnych vlastností vodeodolnej svetelnej dekoračnej reťaze z našej ponuky je, že sa hodí do minimalistickej záhrady aj na terasu, ktorá navodzuje romantickú atmosféru.

Obľúbený sterdomorský štýl

Túžite po teplej, slnečnej atmosféry malej talianskej dedinky? Ak áno, stredomorský štýl je ideálnou voľbou do vašej záhardy. Príjemná harmónia, živé farby, prírodné materiály. Malé jazierko alebo skalka dotvoria celkový vzhľad.

 

K svetelnému reťazu a béžovému drevenému nábytku si zaobstarajte niekoľko režisérskych stoličiek, s ktorými vytvoríte atmosféru vašej terasy skutočne jedinečnou. Stoličky sú skladacie, takže sa veľmi ľahko skladujú a prenášajú.

 

 

Blízko k prírode

Vytvorte si na terase malú oázu. Niet pochýb o tom, že pohľad na drevo, vodu a prírodu vás robí štastnejšími. Ale čo keby ste kvôli tomu nemuseli cestovať na vidiek alebo organizovať túry? Zakladanie záhrady poskytuje vynikajúcu priležitosť na ten pocit vďaka rastlinám a terasovým nábytkom.  Obklopte sa kvetmi, vysádzajte stromy a používajte prírodné materiály. V prípade nábytku sa snažte o domimanciu drevených materiálov.

 

Vďaka dizajnu skladacieho dreveného záhradného kresla, ktoré navodzuje atmosféru leta v USA, umožňuje jeho široká sedacia plocha a sklopné operadlo pohodlný relax.

 

 

Bez ohľadu na to, akú veľkosť záhradnej stavby a vybavenia na terasu plánujete tento rok, internetový obchod Alinda ponúka praktické a cenovo výhodné produkty.

 

Predchádzajúci Chladenie bytu v horúčavách
Ďalej Ratanový alebo drevený záhradný nábytok? Materiály a riešenia