Zeleninová záhrada pre začiatočníkov a pokročilých

Zeleninová záhrada pre začiatočníkov a pokročilých

Nie je nič lepšie, ako si do sendviča zabaliť vlastné paradajky dozreté na slnku. Vlastnú záhradku môžete mať aj vtedy, ak máte len malý priestor. Tu je návod, ako na to...

Nie je nič lepšie ako pridať do domáceho sendviču paradajky dozreté vo vlastnej záhrade, alebo ochutiť lahodný obed vlastnými bylinkami. Svoju vlastnú záhradku môžete mať aj vtedy, keď máte k dispozícii iba malý kúsok miesta. Ukážeme vám, ako na to.

Kde by ste mali vytvoriť bylinkovú záhradu? Hlavné aspekty výberu.

Bylinky, ktoré sa dajú pestovať doma, potrebujú iba slnko a dobre priepustnú pôdu, takže pri správnej starostlivosti vydržia takmer kdekoľvek od parapetu až po záhradu. Pozrime sa na to, čomu treba venovať pozornosť:

Pestovanie byliniek v byte

Záhradou sa to síce nazvať nedá, ale v okne svojho bytu si môžete vypestovať vlastné bylinky. Vyberte si bylinky, ktoré často používate a skontrolujte, ktoré vyžadujú priame slnečné svetlo a ktoré len čiastočné. Podľa toho si vyberte konečné umiestnenie. rastliny milujúce slnko sa budú citíť výborne na parapete orientovanom na juh a do okna orientovaného na východ alebo západ umiestnite tie, ktoré si nevyžadujú toľko slnečného svetla. Tymián, bazalka, šalvia, rozmarín či oregano sa cítia dokonale v okne každého bytu, ak dostanú dostatok slnečného svetla. Ak chcete špeciálnejšie bylinky, alebo nemáte okno orientované na juh, zvoľte petržlenovú vňať, mätu, estragón alebo pažítku. Bude to pre vás jednodučhšie- najmä ak ste začiatočník- ak si kúpite väčšie rastliny. Prvé dni sa ich nedotýkajte, nechajte ich zvyknúť si na nové miesto. Neskôr ich pravdepodobne budete musieť presadiť do väčšieho črepníka. Nezabudnite ho naplniť zeminou určenou na bylinky, pretože tieto rastliny potrebujú dobrú drenáž.

Vlastné bylinky na balkóne

Balkón akýchkoľvek rozmerov ponúka rôzne možnosti na pestovanie byliniek. Čo sa týka slnka, treba brať do úvahy aj orientáciu, neoplatí sa sadiť do veterných miestností, ani tam, kde je prievan, nakoľko rastliny sa nebudú vyvíjať podľa očakávania. Takmer všetkým bylinkám sa darí v obyčajnom črepníku, ak je drenáž v norme, treba vymyslieť len to, kam ich uložiť. Môžete si vybrať vkusný záhradný drevený box na kvety, ak vám to priestor dovolí, alebo môžete do rohu umiestniť kovový stojan, ktorý sa dá použiť aj v exteriéri, takže svoje obľúbené rastliny môžete mať na jednom mieste. Ak je priestor obmedzený a na začiatku pestujete len niekoľko byliniek, môžete ich umiestniť aj na závesný balkónový stôl.

 

 

Bylinková záhrada

Mimo domu si bylinková záhrada zasadená do zeme vyžaduje väcšie prípravy. Vyberte si slnečné miesto na oplotenie priestoru, kde budete bylinky sadiť. Otestujte pôdu a ak si myslíte, že je piesková, alebo hliníková, primiešajte kompost. To samozrejme neuškodí ani vtedy, ak máte ideálnu pôdu na bylinky. Pri kompostovanom hnoji však buďte opatrní, pretože môže ovplyvniť chuť a vôňu byliniek. Bylinky môžete vysádzať zo semena alebo ako predpestované priesady. Tú poslednú odporúčame pre začínajúcich záhradkárov. Keď ubehnú prvé dni a zvyknú si na svoje nové miesto, zberajte ich často, aby bylinky vytvárali stále viac listov. Ak na každodenné varenie nespotrebujete toľko, koľko sa dá nazbierať, zamrazte ich, aby ste si na konci sezóny mohli vychutnať chuť vlastných čerstvých byliniek.

 

Aký druh pôdy budete potrebovať?

Typ pôdy potrebnej pre bylinkovú záhradu závisí od rastlín, ktoré chcete pestovať. Vo všeobecnosti sa pestuje v dobre priepustnej pôde s neutrálnym alebo mierne kyslým pH. Pri výbere pôdy je potrebné vziať do úvahy niektoré hlavné vlastnosti:


- Textúra: Štruktúra pôdy sa vztahuje na pomerné zastúpenie piesku, bahna a hliny v nej. Ideálne šturkturovaná pôda je dobre vyvážená, s dostatkom piesku na zebezpečenie dobrej drenáže, s dostatkom bahna na zadržiavanie vlhkosti s dostatkom ílu pre udržiavanie štruktúry.

- Úrodnosť: Úrodnosť pôdy je mierou jej schopnosti podporovať rast rastlín. Úrodná pôda je bohatá na živiny a organickú hmotu a dokáže udržať vlhkosť živiny.


- pH: pH pôdy je mierou kyslosti alebo alkalickej pôdy. Väčšina rastlín preferuje mierne kyslú pôdu s pH medzi 6,0 a 7,0. Niektoré rastliny, napríklad čučoriedky, uprednostňujú kyslejšiu pôdu s pH pod 6,0.


Je dôležité otestovať pôdu a podľa potreby upraviť jej pH a úrodnosť, aby ste sa uistili, že je vhodná pre rastliny, ktoré chcete pestovať. Existuje mnoho nástrojov a techník, ktoré na to môžete použiť, vrátane súprav na testovanie pH pôdy a hnojív.

 

 

Ideálne zeleniny pre začiatočníkov

Ak máte radosť zo starostlivosti a používania byliniek, ako ďlaší krok si zasaďte svoje obľúbené druhy zelenín. Skvelý spôsob, ako ušetriť peniaze a získať česrtvú zeleninu do vašej kuchyne. Mnoho druhov zeleniny rastie aj v jednoduchých kvetináčoch alebo debničkách. V tomto prípade si každá rastlina vyžaduje iný spôsob starostlivosti, no existuje zelenina, s ktorou s najväčšou ptavdepodobnosťou dosiahnete úspech aj ako začínajúci záhradník:

  • zelený hrášok
  • zelená fazuľa
  • rôzne šaláty
  • mrkva
  • reďkovka
  • kel
  • uhorka
  • červená repa
  • cuketa

Spomedzi nich je najlepšou voľbou zelenina, ktorá zaberá málo miesta, ale prináša bohatú úrodu. Pokiaľ máte k dispozícii dvor, alebo záhradku, môžete ich vysadiť do drevených kvetináčov.

 

 

Vyvýšený drevený záhon sa dá ľahko premiestnit a je ideálny na pestovanie a sadenie záhradných rastlín. Jeho vzhľad si ľahko prispôsobíte, keďže je vyrobený z neošetrenej borovice.

Dvojkomorový drevený záhon pomôže zaistiť prísun živín, nakoľko sa dá regulovať množstvo živín aj vody. Skladá sa z dvoch priehradiek, čo uľahčuje starostlivosť o rôzne rastliny a sadenice, najmä ak vyžadujú odlišnú starostlivosť.

Dôležité  je to neprekomplikovať. Najprv si vypestujte maximálne 5 druhov zeleniny, zasaďte si z každého len niekoľko. Pri starostlivosti o zeleninovú záhradku je nevyhnutné pravidelné odstranovanie buriny, ktoré zvládnete malou motykou alebo ručne. Neskôr, ak už pestujete viac rastlín, môže byť riešením aj mulčovanie. Čistá slama alebo mulč môžu udržať burinu od vašej zeleniny.

Ako sa starať o bylinky

Ak je bylinka umiestnená na ideálnom mieste a dostáva dostatok slnečného svetla, starostlivosť o ňu spočíva v správnom zalievaní a zbere. Z času na čas sa ich oplatí polievať bio roztokom, ktorý neobsahuje chemikálie. Občas ich zrežte, aby boli huňatejšie. Bylinky väčšinou vydržia zimu, no ak sú veľké mínusy, dajte na nich igelitové vrecko.

Skvelým pomocníkom môze byť zavlažovací systém, ktorý privádza vodu priamo ku koreňom rastlín, čím zabezpečíte pomalé a rovnomerné zalievanie vašich byliniek. Sada obsahuje 23 metrov dlhú tenkú hadicu, ktorú môžete rozrezať na toľko kusov a na takú veľkosť, koľko chcete, aby ste vytvorili ideálnu zavlažovaciu sieť pre vaše rastliny.

 

Začnite si túto jar vytvárať vlastnú bylinkovú záhradku, v eshope Alinda nájdete všetko, čo potrebujete pre záhradkárčenie.

 

 

Predchádzajúci Ratanový alebo drevený záhradný nábytok? Materiály a riešenia
Ďalej Solárne produkty: jasné riešenie v zime aj v lete