Budovanie skalky krok za krokom

Budovanie skalky krok za krokom

Skalná záhrada je krásna a veľkolepá a dá sa vybudovať aj na najmenšom dvore, pretože aj tie menšie vyzerajú dobre. Pozrime sa, ako si ju môžete vybudovať u vás doma bez pomoci profesionálneho záhradníka...

Skalka môže mať veľa výhod. Okrem toho, že je krásna a efektná, dá sa vytvoriť aj na najmenšom dvore, pretože aj tie menšie vyzerajú krásne. Ďaľšou výhodou je, že väčšina skalničiek sú nenáročné, ich pestovanie nevyžaduje veľa prostriedkov ani času. Pozrime sa teda na to, ako si dokážeme založiť  skalku bez pomoci profesionálneho záhradníka.

 

Pomôcky pre budovanie skalky

Akonáhle vyberieme vhodnú plochu (o tom si podrobne napíšeme neskôr), budeme potrebovať drenážnu vrstvu, ktorá má viacero rolí: ochrannú, drenážnu a filtračnú. Viacvrstvové zloženie, ktoré obsahuje filtračnú fóliu a vrstvu z polyamidového monofilu. Potom prídu na rad kamene, ktoré tvoria základ skalky. Môže byť dobrým nápadom používať kamene, ktoré sa nachádzajú v blízkosti (podľa daného regiónu). Vďaka tomu zapadnú do prostredia a aj zaobstaranie bude jednoduchšie. Budeme potrebovať aj kvetinovú pôdu, ktorá vyhovuje potrebám rastlín, alebo mulčovací materiál, k utesneniu vrstvy tak, aby nebolo vidieť pôdu. Nakoniec nasledujú kvety. Pokiaľ chcete niečo naviac, nezabudnite na záhradné osvetlenie. V našom eshope si môžete nájsť 26 rôznych typov vonkajších svetelných zdrojov.

 

Najobľúbenejšími zo všetkých sú solárne zapichovacie svietidlá.

 

Večerné osvetlenie záhrady je dôležité nielen pre krásny pohľad, ale aj z dôvodu bezpečnosti. Optimálny jas svietidiel funguje nielek ako dekorácia, ale aj ako skutočne použiteľné solárne osvetlenie záhrady. Cez deň sa nabíjajú, v noci svietia. Jednoducho, bezdrôtovo, môžu byť umiestnené kamkoľvek. Vyskúšajte si to aj Vy!

 

Rastliny do skalky

Skalka priťahuje na seba pozornosť, je v kontraste s ostatnými časťami záhrady a vylepší občas príliš monotónny pohľad. Ale aké rastliny by mali byť súčasťou skalky, aby bola efektná a nadčasová? Rozsah týchto rastlín je pomerne úzky, okrem obvyklých sukulentov je najčastejšie zvoleným typom nejaká trvalka. S trvalkou budeme mať menej starosti, napriek tomu poskytuje nezmenený a veselý pohľad počas celého roka. Spoločnou vlastnosťou trvaliek je, že ich môžete zasadiť do skalky bez obáv, budú sa cítiť dobre v každom ročnom období. Pozrime sa niekoľko konkrétnych príkladov, ktoré Vás rozhodne nesklamú!

 

Orlíček

Vyznačuje sa zvláštnym, dvojfarebným vonkajškom. Je to trvalka so vzpriameným stonkom, kompaktného vzhľadu, kríkovitého rastu, so zložitými listmi, je dekoratívny. Jeho kvety sú príjemne sfrabené, neúmerne veľké v porovnaní s veľkosťou kríka. Pôda by mala byť vlhká, nevysychavá ale dobre prepustná. Najlepšie rastie v polotieni, alebo na slnku bez poludnajšieho úpalu. Po odkvitnutí je možné odstrihnúť odkvitnuté kvety na podporu rastu nových listov.

Kozmatec

Je vzhľadu divokej rastliny, je nazývaná aj ako kryštáľová rastlina. Nízka, rôznorodá, rozložitá trvalka. Listami zdobí aj po odkvitnutí. Jeho lístie prezimuje. Jeho fiaľové kvety sa otvárajú vo veľkom nad listami. Pôda by mala byť vlhká, nevysychavá, ale prepustná. Najlepšie rastie v polotienialebo na slnku. Počas extrémne chladných zimách ju prikrývame listím.

 

 

Plameňový kvet

Doprajte si záhrade roztomilý vzhľad. Táto pôdopokryvná, bohato kvitnúca trvalka má husté, prezimujúce listie. Fialové kvety, ktoré kvitnú na jar, pokrývajú celú rastlinu. Ideálna je pre ňu stredne suchá, priepustná, kyprá, stredne výživná pôda. Vyžaduje málo vody a veľa svetla, treba sa vyhnúť tieňovaniu. V prípade potreby vyžaduje rednutie. Oceňuje polievanie počas dlhšieho suchého obdobia.

 

Kamenná ruža

Pre milovníkov klasiky, a preto, aby medzi farebnými kvetmi bolo aj niečo zeleného. Kamenná ruža prináša ružové kvety v mesiacoch jún a júl. V dospelosti dosahuje výšku 5-20 cm. Oplatí sa vysadiť na slnečné miesto, 15-20 cm od seba.

 

 

Pozrime sa na jednotlivé kroky!

Stavba skalky, aj keď nie je zložitá, stále vyžaduje určitý záhradnícky prax. Ako sme videli v prípade vyššie spomínaných skalničiek, je dôležité, aby rastliny, ktoré sa majú vysadiť, dostávali dostatok slnečného svetla. Hľadajte preto na záhrade plochu orientovanú na juh alebo východ. Prvým krokom je vytvorenie drenážnej vrstvy, ktorá odvedie prebytočnú dažďovú alebo závlahovú vodu a zabráni tak predčasnému odumieraniu našich milovaných rastlín. Nepostavte príliš plochú, ani príliš vysokú hromadu, skúste zohľadniť veľkosť a výšku ostatných prvkov v záhrade. Pokiaľ máte správne miesto a hotový plán, prichádzajú na rad základné kamene sklalky. Neodporúča sa kombinovať viac druhov kameňov, môže to spôsobiť neprirodzene. Jedinečnosť a rozmanitosť skalky nie je daná rôznymi kameňmi, ale rôznofarebnými kvetmi. Rôzne druhy rastlín môžu prirodzene rásť najlepšie na konkrétnom typu pôdy. Pokiaľ to všetko máte, môže nasledovať vybudovanie skalky. Výška skalky by nemala presiahnuť 1,5 metrov a ani podlahová plocha by nemala byť príliš veľká. Položte kamene do kruhu, ktorá bude tvoriť základ našej skalky. Naplňte zeminou, potom opäť položte niekoľko kameňov atď., kým nedosiahnete požadovanú výšku. Rastliny začnite sadiť do vlhkej pôdy. Nakoniec budete potrebovať mulčovací materiál, ktorý zakryje pôdu a zároveň zabrání rýchlemu vysušovaniu pôdy. Dbajte na to, aby ste nepoužívali borovicovú kôru, ale rovnakú rezanú horninu, akou je materiál skál. Akonáhle aj tieto sú na mieste, môžete považovať skalku za hotovú.

Pokiaľ chcete skutočne peknú a okrasnú záhradu v bezprostrednej blízkosti skalky, popozerajte sa v ponuke záhradnej techniky.

Pokiaľ dávate prednosť prírodným materiálom, zoznámte sa s dreveným hojdacím lehátkom, z ktorej môžete pohodlne obdivovať svoju novú skalku a pritom sa nabiť energiou.

 

Vďaka atraktívnemu a dizajnovému prevedeniu priťahuje oko. Toto lehátko bolo navrhnuté tak, aby podporovalo funkčnosť a pohodlie človeka. Vďaka tomu dizajnu je extrémne pohodlné a pri opaľovaní takmer ukolísa človeka, takže určite sa stane obľúbeným kúskom Vašej záhrady. Materiál kresla je lakovaná borovica, jeho konštrukcia je stabilná, takže si môžete pohodlne sadnúť, alebo ľahnúť.

 

Celkovo je obrovskou výhodou skalky, že sa perfektne hodí do najrôznejších záhradných štýlov. či už ide o minimalistický, stredomorský alebo sedliacky dizajn, skalka sa hodí do každého terénu. Vytvorte si skalku už tento rok!

 

 

 

 

 

 

 

 

Predchádzajúci Techniky a výhody thajskej masáže
Ďalej Odplienkovanie krok za krokom