Sprievodca svetom žiaroviek: ako si vybrať ten správny?

Sprievodca svetom žiaroviek: ako si vybrať ten správny?

Vyberte si osvetlenie, ktoré sa hodí k nálade vášho domova a vytvorí útulnú, príjemnú atmosféru.

 ...

Vďaka vhodne zvolenému osvetleniu môžete okolo seba vytvoriť príjemnú atmosféru a dať svojmu domovu nový zmysel. Tu je niekoľko užitočných trikov, ktoré vám pomôžu urobiť z vášho domova svetlejšie miesto na život. A pre luxusný životný štýl nemusíte ani siahnuť hlboko do vrecka.

Hlavné typy svetelných zdrojov a ich vlastnosti

Životnosť každého svetelného zdroja sa môže líšiť v závislosti od spôsobu jeho používania (napríklad od teploty lampy a frekvencie jej zapínania a vypínania) a kvality jej výroby. Bežné žiarovky majú zvyčajne životnosť od 1 000 do 2 000 hodín, zatiaľ čo halogénové žiarovky majú životnosť od 2 000 do 5 000 hodín. LED žiarovky a kompaktné žiarovky (úsporné žiarovky) sú však odolnejšie a ponúkajú dlhšiu životnosť ako ich konvenčné náprotivky. LED žiarovky majú životnosť 25 000 - 50 000 hodín, zatiaľ čo kompaktné žiarovky majú životnosť do 10 000 hodín.

Rôzne žiarovky sú navrhnuté tak, aby vyhovovali spôsobu používania a prostrediu, v ktorom sa používajú, preto je dôležité vybrať každú žiarovku podľa toho. Tradičné žiarovky sa prestali vyrábať, pretože neboli energeticky účinné. Sodíkové žiarovky sa používajú v pouličnom osvetlení alebo na osvetlenie veľkých plôch, ako sú športoviská, parkoviská, štadióny, zatiaľ čo bežné žiarivky sa používajú v komerčnom a priemyselnom prostredí, ako sú sklady, obchody alebo kancelárske budovy, kde je potrebné osvetliť veľké plochy a popri dlhej životnosti je dôležitým faktorom aj energetická účinnosť.

Halogén

Halogénové žiarovky fungujú na podobnom princípe ako klasické žiarovky, ale vlákna sú obsiahnuté v halogénových plynoch, ktoré poskytujú dlhšiu životnosť a viac svetla. Halogénové žiarovky vo všeobecnosti vyžarujú teplejšie a belšie svetlo ako ich predchodkyne. Používajú sa vo svetlometoch automobilov, bodových svetlách alebo ako stojanové lampy (napríklad vo fotoateliéroch), kde je potrebný vyšší jas.

 

Kompaktný zdroj svetla

Kompaktné žiarovky sa používajú v domácom alebo kancelárskom prostredí, napríklad ako stolové lampy alebo stropné svietidlá, kde sa vyžaduje energeticky účinný zdroj svetla s dlhou životnosťou. Tieto energeticky úsporné žiarovky sú novou, vylepšenou verziou klasickej neónovej trubice. Malé žiarovky v tvare špirály obsahujú plyny, v ktorých sa pri prechode prúdu vytvára elektrický prúd. Ich nevýhodou je, že po zapnutí potrebujú 1 - 2 minúty na dosiahnutie plného jasu.

 

 

LED

LED žiarovky sa široko používajú v domácnostiach, kanceláriách alebo v podnikovom prostredí, kde sa vyžadujú energeticky účinné zdroje svetla s dlhou životnosťou a nízkou produkciou tepla. LED žiarovky pozostávajú z veľmi malých svetelných diód, ktoré sú zvyčajne umiestnené v plastovom alebo keramickom puzdre. Prechodom prúdu cez diódy vzniká elektrický prúd, ktorý vyžaruje svetlo. Tieto žiarovky sú energeticky účinné, majú dlhšiu životnosť a menej sa zahrievajú ako tradičné žiarovky alebo halogénové žiarovky. nevýhodou je, že v priebehu rokov strácajú výkon, takže to, čo ste si pôvodne kúpili ako 60-Wattovú žiarovku, bude pravdepodobne o niekoľko rokov zodpovedať 40-Wattovej žiarovke.

V našom článku Výhody LED osvetlenia podrobne vysvetľujeme, prečo je také obľúbené a prečo je LED osvetlenie čoraz rozšírenejšie.

 

Teplota farby v byte

Výber teploty farieb osvetlenia v domácnosti závisí od viacerých faktorov, ako je funkcia miestnosti, osobné preferencie a štýl zariadenia. Vo všeobecnosti by však teplota farieb domáceho osvetlenia mala byť teplá biela v rozmedzí 2700 - 3000 Kelvinov (K) alebo neutrálna biela v rozmedzí 3000 - 4000 K.

Teplá biela farba s teplotou 2700-3000 K dodáva domácnosti jemnejší, príjemnejší a útulnejší vzhľad a je ideálna do obývačky, spálne alebo jedálne. Nižšie teploty farieb vytvárajú teplú, útulnú atmosféru a pomáhajú uvoľniť sa.

Neutrálna biela farba s teplotou 3000-4000 K je zvyčajne dobrou voľbou do kuchyne, kúpeľne a kancelárie, pretože tieto miestnosti vyžadujú funkčnejšie osvetlenie a vyššie teploty farieb môžu byť pre ľudí stimulujúce.

Interiérové osvetlenie s LED žiarovkami dnes ponúka najviac možností výberu teploty farieb.

 

Stropné svietidlo s meniacou farbou

Pokiaľ chcete v miestnosti vytvoriť zábavnú a výnimočnú atmosféru, vyskúšajte stropné svietidlo s meniacou farbou! V odtieni a jase podľa nálady, ktorú práve máte, je to skutočná lahôdka pre osvetlenie interiéru. Môžete ho nechať svietiť zhovievavou ružovou, ohnivou červenou alebo meditatívnou zelenou.

Stropné svietidlo s meniacou farbou možno ovládať mobilným telefónom, tabletom alebo diaľkovým ovládaním. Môžete meniť jas a farbu, počúvať hudbu a nastaviť budík.

 

Energetická účinnosť jednotlivých typov

Energetická účinnosť svetelného zdroja je pomer medzi množstvom svetla vyžiareného svetelným zdrojom a množstvom energie použitej na jeho výrobu. Energetická účinnosť daného svetelného zdroja je množstvo elektrickej energie, ktoré je potrebné na výrobu čo najväčšieho množstva svetla.

Jedným z najdôležitejších faktorov energetickej účinnosti je typ zdroja svetla. Napríklad bežné žiarovky majú veľmi nízku energetickú účinnosť. Halogénová žiarovka má životnosť približne 2 000 hodín a spotrebuje o niečo menej energie ako klasická žiarovka, čo z nej robí najlacnejšiu náhradu. úsporné žiarovky majú oveľa dlhšiu životnosť, približne 10 000 hodín, ktorá sa však výrazne znižuje, ak sa často zapínajú a vypínajú. moderné LED žiarovky a kompaktné žiarivky sú v súčasnosti energeticky najúčinnejšie, pretože väčšina spotrebovanej energie sa využíva na vyžarovanie svetla.

Inteligentné osvetlenie spotrebuje o niečo viac energie ako úsporná LED žiarovka, pretože nepretržite čerpá energiu z pripojenia Wi-Fi a Bluetooth.

Energetická účinnosť je pre udržateľný rozvoj čoraz dôležitejšia, pretože úspory energie a energetická efektívnosť môžu výrazne znížiť spotrebu energie a emisie uhlíka. Preto je dôležité, aby sme v našich domácnostiach a na pracoviskách používali čo najúčinnejšie zdroje svetla.

 

Inteligentné osvetlenie

Po ukončení výroby tradičných žiaroviek sme začali skúmať rôzne typy energeticky úsporných žiaroviek. Dozvedeli sme sa, aký je rozdiel medzi studeným a teplým svetlom a že existujú aj inteligentné žiarovky. Inteligentné osvetlenie je systém osvetlenia, ktorý možno ovládať a regulovať pomocou riadiacich jednotiek a aplikácií. Umožňuje používateľom ovládať osvetlenie na diaľku alebo lokálne, vopred ho naprogramovať a prepojiť ho s inými systémami v inteligentnej domácnosti. výhody inteligentného osvetlenia:

  • Úspora energie: inteligentné osvetlenie pomáha znižovať účty za elektrinu, pretože svetlá sa môžu automaticky vypnúť, keď sa v miestnosti nikto nenachádza, a ich intenzitu možno nastaviť podľa okolitých svetelných podmienok.

 

  • Pohodlie: umožňuje používateľom ovládať osvetlenie zo smartfónu alebo tabletu alebo pomocou hlasových príkazov. To umožňuje jednoduché zapínanie a vypínanie, ako aj prispôsobenie intenzity, teploty farieb a ďalších nastavení osvetlenia.

 

  • Bezpečnosť: Inteligentné osvetlenie môže pomôcť zvýšiť bezpečnosť tým, že umožňuje diaľkové ovládanie svetiel. Ak napríklad cestujete, môžete nastaviť automatické rozsvietenie svetiel v určitom čase, aby to vyzeralo, že ste doma. Je to však užitočné aj vtedy, ak si cestou do práce spomeniete, že ste v niektorej z miestností nezhasli svetlo, pretože to môžete urobiť okamžite z mobilného telefónu.

Medzi rôzne typy inteligentného osvetlenia patria systémy ovládané cez Wi-Fi, Bluetooth, infračervené a rádiové frekvencie.

 

RGB LED inteligentné stropné svietidlo

RGB LED inteligentné stropné svietidlo sa ovláda z telefónu a má niekoľko funkcií, môžete si nastaviť farbu a jas svetla a tiež ho použiť na počúvanie hudby. zútulnite si domov a relaxujte alebo tancujte na melódiu podľa vlastného výberu. Je k dispozícii pre iOS a Android a môžete ho jednoducho ovládať z telefónu stiahnutím aplikácie a pomocou Bluetooth.

 

 

Predchádzajúci Odplienkovanie krok za krokom
Ďalej Tipy na starostlivosť o vlasy pre zdravé vlasy