Výhody LED osvetlenia

Výhody LED osvetlenia

Prečo je LED osvetlenie čoraz rozšírenejšie? V nasledujúcich odsekoch vám na ne odpovieme...

LED lampy a žiarovky majú prednosť pred štandardnými žiarovkami. Aký je však dôvod popularity tohto riešenia? Prečo je LED osvetlenie čoraz bežnejšie? Ako sa dá zrealizovať všetstrannosť tohto produktu?  V nasledujúcich odstavcoch odpovieme na všetko.

Čo znamená výraz LED?

Slovo LED pochádza z anglického výrazu light-emitting diode, význam slovného spojenia je svetelná dióda.   Teda svetelný zdroj vyrobený z polovodičového materiálu.  Farba svetla, ktoré vyžaruje závisí od zloženia a zliatin polvodičového materiálu. LED diódy vyžarujú nekohorentné úzkospektrálne svetlo, ktoré sa môže pohybovať od infračerveného po ultrafialové.  A kto vynašiel LED? Akasaki Izamu, Amni Hirosi a Nakamura Suji v roku 1994. Trojica zásadne zmenila svetelnú techniku. Práca troch japonských vedcov bola ocenená Nobelovou cenou v roku 2014, 20 rokov po vynáleze. Ocenenie získali za prácu pri vývoji vysokosvietivých, energeticky úsporných a ekologických modrých LED diód.

 

  1.  

1. obrázok: villanylap.hu

Spoločnosť Philips Lumiled začala vyrábať LED žiarovky  pre nepretržitú prevádzku v roku 1999. LED osvetlenie používame v našich domácnostiach už roky, ale vieme, ako to funguje?  Svetlo ožíva tak, že elektrický prúd, pripojený k dióde vybudí elektróny atómov v materiáli diódy. Z toho sa dostanú na atómovú dráhu s vyššou energetickou hladinou a keď sa vrária na pôvodnú energetickú hladinu, vyžarujú fotóny. V prípade otvoreného prúdu pri prechode PN difundujú elektróny z vrstvy N do vrstvy P a otvory z vrtsvy P do vrstvy N. Medzi difúznymi menšinovými a väčšinovými nosičmi sa spustí proces rekombinácie, počas ktorého sa uvoľnená energia vyžaruje vo forme fotónov. Vyššie napätie zvyšuje množstvo emitovaných fotónov, až po určitú hodnotu otvoreného prúdu, od ktorej konverzia už nie je podstatná.

Žiarenie môže nastať len vtedy, ak sa elektróny prenesú z vysokoenergetického vodivého pásma do nízkoenergetického valenčného pásma. Tento stav elektrónu nie je stabilný, po chvíli sa vráti na pôvodnú atómovú dráhu.  Dodatočná energia, ktorá sa predtým mohla pohybovať nahor, opúšťa atóm vo forme žiarenia. Toto žiarenie má formu svetla závislého od vlnovej dĺžky. Asi  1% rekombinácií zahŕňa emisiu fotónov, zatiaľ čo zvyšok produkuje teplo. V minulosti mala najvyššiu účinnosť infračervená svetelná dióda (1-5%), v ostatných bola pod  0,05%, ale dnešné LED- y majú účinnosť až 20%.

 

Energiu slnka dnes vieme využiť aj na LED osvetlenie, ktorého úspora energie je neprekonateľná. Príkladom je solárne bodové svietidlo , ktoré obsahuje LED žiarovky. Sú vhodné na domáce použitie, môžete osvetliť dom, terasu, ale sú vhodné aj na osvetlenie verejných priestrastiev, sôch, kríkov, dekoratívnych prvkov, bez potreby sieťovej prípojky.

 

Obľúbeným produktom z našej ponuky je vodeodolná svetelná dekoračná reťaz, ktorá obsahuje 15 ks E27 LED žiaroviek, je 14,6 metrov dlhý a teplou bielou farbou žiaroviek, ktoré vytvára dokonalú atmosféru v záhrade, na terase alebo balkóne. Kábel s krúžkami môžete zavesiť na zásuvky, alebo omotať okolo trámu. Ak si kúpite viac reťazov, môžete ich spojiť, aby ste získali dlhšiu girlandu.

 

LED žiarovky môžete použiť vo vysokovýkonných svietidlách, ako je napríklad solárne záhradné osvetlenie,  kde si môžete vybrať z typu so 40, 60 alebo 110 LED- ov. Nie je potrebné pripojenie do siete, je napájaný so solárnym článkom. Má mimoriadne silné svetlo, takže sa hodí na dvor, na parkovisko, ale aj na ulice a na rôzne verejné priestranstvá, do parkov, na parkoviská a športoviská. Možno namontovať na stenu alebo stĺp. Pomocou diaľkového ovládača je možné ovládať dobu  prevádzky (3-5-8 hodín), režim svietenia (plný jas, polovičný jas), zapínanie a vypínanie. V režime automatického svietenia sa automaticky zapne vďaka súmrakového spínaču. Doba nabíjania je 8 hodín. Má krytie IP65, čiže je plne chránený voči prachu a nízkotlakovým vodným lúčom zo všetkých smerov. Spoznajte tento produkt aj Vy!

 

 

Štandardné verzus LED žiarovky

Ako sa však líšia od klasických žiaroviek? Keď zapnete LED svetlo, nemusíte čakať sekundy ako v prípade predchádzajúcich žiaroviek, začne fungovať okamžite. Pravidelné zapínanie a vypínanie nezníži očakávanú životnosť žiarovky. Výrobcovia dnes garantujú životnosť až 15 000 hodín v porovnaní s niekoľkými tisíckami hodín v prípade tradičných žiaroviek s volfrámovým vláknom. Zatiaľ čo klasické žiarovky môžu obsahovať pohyblivé, žeraviace alebo oscilujúce časti alebo plynovú náplň, LED žiarovky fungujú aj bez nich, vďaka čomu sú menej citlivé na vplyvy prostredia (napríklad vibrácie). LED lampy nevyžarujú ani UV ani infračervené svetlo, takže ich farba sa nemení na hnedú a nezahrievajú sa. Ďalším zásadným rozdielom je, že fungujú na striedavé napätie, LED osvetelenie využíva jednosmerný prúd. Jedinečné osvetlenie si preto vyžaduje samostatné napájanie, avšak LED žiarovky s päticami pre domáce použtie  (napr. E27, E14, GU10) sú už z výroby dodávané s potrebným usmerňovačom, takže ich inštalácia si nevyžaduje žiadnu úpravu. To prinieslo veľkú zmenu v technológii domáceho osvetlenia. Ale ako s ním môžeme osvetliť? Zatiaľ čo bežné volfrámové vlákno odoberá zo siete 60 wattov a vyžaruje okolo 800 lúmenov svetla, LED žiarovka dokáže dodať 806 lúmenov pri 7 wattoch. Výrazný rozdiel sa prejaví na najbližšom účte za elektrinu. Takže výmenou tradičných zastaraných žiaroviek môžeme znížiť sporebu energie o  88%. Oplatí sa rozhliadnuť a prepočítať, na koľkých miestach máme ešte staré svetelné zdroje a koľko navyše stoja.

 

Ďalšie výhody LED žiaroviek

Výhody LED diód sú, že vyžadujú nízky prúd a napätie na výrobu výstupného svetla, majú nízku spotrebu energie, sú menej horúce, majú vysokú rýchlosť spínania, zmestia sa na malé miesto, sú odolné voči nárazom a majú dlhú životnosť. Hoci LED lampy sú drahšie, ako klasické žiarovky, ponúkajú oveľa lacnejsí spôsob osvetlenia. Ich používanie môže znížiť poplatky za elektrinu. Každá LED lampa má štandardnú objímku, takže hociktorú štandardnú žiarovku môžeme vymeniť, nie je potrebné kupovať nové tienidlá. Dobre sa variujú, ľahko sa inštalujú, dás a realizovať aj extrémny dizajn pomocou LED osvetlenia. Široká ponuka: v ponuke sú stolové, stojace, nástenné, závesné, stropné, bodové, páskové a vonkajšie LED svietidlá, vďaka čomu sú k dispozícii na nahradenie tradičných žaroviek takmer v akejkoľvek oblasti života. Počas jeho prevádzky dochádza k minimálnej produkcii tepla, takźe ak svieti dlho bez prerušenia, nedochádza k zvýšenej tvorbe tepla, čiže nemôžu ani páliť. Preto ho začali používať v kozmetickom priemysle, napríklad na osvetlenie kozmetických zrkadiel.

 

Kozmetické zrkadlo s LED osvetlením  môže byť užitočným doplnkom do Vašej spálne, alebo do kozmetického salónu. Pomocou tlačidiel na dotykovej obrazovke môžete nastaviť jas aj farebný tón svietidiel v 3 rôznych režimoch. Dokonalé pre každodenné domáce použitie, ako aj do kozmetických salónov.

 

Obľúbená je aj UV lampa na dve ruky s 24 LED diódami, používaná na manikúru a pedikúru. Lampu môžete používať doma, aj v salóne. Jeho časovač môžete nastaviť na 10, 30 a 60 sekúndový štandardný a na 99 sekundový režim nízkej teploty. Vďaka umiestneniu LED diód schnú nechty rovnomerne. Je dokonalá na sušenie nechtov na rukách aj nohách. Horná časť lampy je spojená s lakťovou opierkou pomocou magnetu sa dá odstrániť jedným pohybom. Jednoduché používanie a údržba.

 

Celkovo môžeme vyhlásiť, že energetická účinnosť a úspora energie LED svietidiel je neprekonateľná.  Navyše, ak si vyberiete z našej ponuky, môžete mať osvetlenie bez spotreby elektrickej energie. Navštívte našu webovú stránku a vyberte si z ponuky produktov s LED žiarovkami!

Predchádzajúci Stacionárny bicykel: multifunkčný domáci zázrak
Ďalej Domáce použitie posilňovacej veže