Retro hračky: nič nové pod slnkom?

Retro hračky: nič nové pod slnkom?

Múdry rozpočet!, Čierny Peter, Rubikova kocka a Nintendo? Zostavili sme zoznam nezabudnuteľných hier, s ktorými sa hrali naši starí rodičia a s ktorými sa pravdepodobne budú hrať aj vnúčatá našich detí...

Človeče nehnevaj sa!, Čierny Peter, Rubikova kocka a Nintendo? S najväčšou pravdepodobnosťou počuli o týchto starých hrách aj tí, ktorí sa narodili dlho po ich zavedení na trh. Čo je však príčinou toho, že mnohé hry zo straých čias upadajú do zabudnutia, zatiaľčo iné sa stali nezmazateľnou klasikou koletkívnej pamäte? Z nášho článku sa dozviete, ktoré nadčasové hračky používali už aj Vaši starí rodičia a pradepodobne ich budú hrať aj Vaše vnúčatá. Ako aj to, prečo práve tieto neoceniteľné kúsky uviazli v pavučine pamäti.

Prečo sú retro hry dobré?

Súčasne je na trhu obrovský výber hračiek nie je malou výzvou vybrať si z nich (najmä ak ide o prvorodené dieťa). Navyše neustále pribúdajú nové, ktoré sľubujú ešte viac ako tie predchádzajúce. V našom článku Hračky pre rozvoj dieťaťa, ktoré sú skutočne užitočné sme zhromaždili, aké zručnosti je možné alebo by sa mali rozvíjať. Spolu so zvýšenou ponukou sa začali rozširovať retro hry. Väčšinou ich môžeme stretnúť v novom šate, no s nezmenenou funkciou. Prečo je v mnohých prípadoch lepším rozhodnutím vybrať si hru, ktorú nepoznajú ani rodičia, o ktorej s istotou vieme, že sa osvedčilo cez viac generácií? Zistili sme to.

Emocionálne puto, ktoré spája generácie

Rozvoju detí veľmi pomáha, ak si každý deň vedome vyhradíme čas na to, aby sme ich niečo naučili a spoločne sa s nimi hrali. Pre rodičov je niekedy ťažké sadnúť si po únavnom dni v práci na koberec a premeniť sa na skutočného partáka na hranie, ktorý všetku svoju pozornosť venuje svojmu partnerovi (v tomto prípade dieťaťu). Preto sa oplatí vyberať hry, s ktorými sa vieme stotožniť, ktoré poznáme, alebo s ktorými sme sa hrali ako deti. Keď sa začne spoločná hra, rodič si spomenie, kedy mal taký vek a hral rovnako. Dieťa to vníma, vzinká zvláštne spojenie, ktoré má výrazný emocionálny náboj.

 

Časy sa menia...alebo nie?

Najväčšou zmenou bolo zvýšnie informovanosti o hračkách. Odbor, ktorý sa týmto zaoberá, sa snaží čo najširšie predstaviť rodičom možnosti rozvoja primerané veku. V minulosti sme ešte nemali široké poznatky o pozitívnom efekte hry. Samozrejme, mali rovnaké vlastnosti, preto si z nich dnes s dôverou vyberáme, keďže štádiá fyzického, duchovného a duševného vývoja detí sú dnes vlastne rovnaké, takže to, čo vtedy malo vývojový efekt, je účinné aj dnes.

Ručne vyrobené, pevné a odolné kusy z prirodného, dreveného materiálu

Deti môžeme začať učiť láske k prírode už v útlom veku, keď budeme s nimi chodiť na prechádzky, skúmať kvety, dávať im do ruky listy, zbierať orechy či šišky, alebo konáre stromov. Ručne vyrobené hračky z prírodných materiálov dnes zažívajú renesanciu. Ak je pre Vás dôležitá aj ochrana životného prostredia, máte radi kvalitné domáce remeselné výrobky a chcete, aby sa Vaše dieťa hralo s kvalitnými, odolnými hračkami namiesto plastových, hľadajte domácich výrobcov ekologických hračiek. Tieto hračky určite poslúžia aj mladším súrodencom a ak už nebudú potrebné, môžete ich darovať rodinám, ktoré ich môžu využívať ďalšie roky.

 


1. obrázok: fozifolt.com

 

Nadčasovou klasikou je napríklad drevený domček pre bábiky. Nikdy nevyjde z módy, rozvíja zručnosti a vďaka svojmu materiálu roky môže byť obľúbenou hračkou v detskej izbe. Rozvíja detskú fantáziu a kreativitu vďaka realistickému nábytku, 5 izbám a dievčenským farebným prevedením.

 

 

Kartové a stolvé hry

Kvarteto alebo Čierny Peter u starých rodičov počas prázdnin je spomienka z detstva, na ktorú sa ťažko zabudne. Kartové hry majú mnoho výhod:

- Vďaka veľkosti si ich môžete vziať kamkoľvek so sebou.

- Veľa kartových hier sa dá hrať viacerými spôsobmi, čiže jeden balíček ponúka viacero hier.

- Každá veková skupina nájde tú správnu kartovú hru pre seba.

- Buduje myslenie v kolektíve, ale pomáha aj tým deťom, ktoré ťažko prehrávajú.

Po neskoršom obchodovaní s automobilovými a basketbalovými kartami nasleduje obdobie spoločenských hier, nenájde sa nikto, kto by nepoznal hru Človeče nehnevaj sa! Pred smart zariadeniami bolo pre rodinu úplne prirodzené tráviť čas stolovými hrami a kartovým párty. Mysliac na tieto príjemné spomienky, darujme tieto zážitky našim vlastným deťom! Zapojte všetkých členov rodiny. Predstavte deťom okrem najnovších spoločenských hier aj retro edície. Zábava je zaručená a tieto spoloćne strávené chvíle sú na nezaplatenie.

 

 

2. obrázok: 123rf.com

 

Hračky na rozvoj zručností

Medzi obľúbené hračky nášho detstva patria napríklad Rubikova kocka, Jenga a Maroko, nájdete ich v pôvodnej podobe na oddelení hračiek. Ich tajomstvo spočíva v tom, že ide o nadčasové, vysoko vyvinuté, zábavné a kompaktné hračky, ktoré sa dajú hrať kdekoľvek.

V roku 2020 vyšla kniha Ernő Rubika s názvom V kocke, ktorá nás inšpiruje tým, čo sa autor naučil v žitove o tvorbe, zvedavosti a objavovaní.   Pre neho hlavolamy nie sú len hrou, sú prostriedkom na rozvoj tvorivosti. Povzbudzuje nás, aby sme prijali svoju vnútornú zevdavosť a hľadali hlavolamy, ktoré nás obklopújú v každodennom živote.

 

3. obrázok:: martinus.sk

Stavebné hry sú jednou z najpopulárnejśích v kategórii zručností. Väčšina z nich sa dá hrať kdekolvek a majú takú špeciálnu schopnosť, že nás sprevádzajú takmer až do dospelosti. Dokonalým príkladom je Jenga, ktorá  okrem toho, že je vyrobená z dreva (kvôli čomu je pevná a odolná), už od roku 1983 poskytuje zábavu pre všetky vekové kategórie.

Nemôžeme však zabudnúť ani na ďalšiu klasickú hračku, Puzzle. Vhodné varianty sú dostupné pre všetky vekové kategórie, až po dospelých. Jeho náročnosť závisí od počtu a veľkosti dielikov, ako aj od sfarbenia. Môžete s ním pracovať samostatne alebo v tíme. Vyžaduje si to nekonečnú trpezlivosť, ktorá je pre niektorých danou, pre iných naučenou valstnosťou. Ovplyvňuje logické myslenie, sústredenie, vizualitu a toleranciu monotónnosti. Má isté miesto aj v detských izbách dnešných detí. 

Kultové hračky

Existujú kultové hračky, ktoré síce neprešli obnovou a nemožno ich nájsť na pultoch hračkárstiev, no nikdy na nich nezabudneme. S týmito starými hračkami sa oplatí zoznámiť aj naše deti, často sú dostupné vyýstavy, kde im môžeme ukázať prečo sme zbierali drobné do pokladničky, od koho sme dostali skákajúcu žabku a aký druh monchichi sme mali v batohu.

4. obrázok: anyanet.hu

Mnoho populárnych retro hier je však dostupných aj dnes. Pokiaľ je Vaše dieťa vo veku, kedy sa začína zaujímať o PC hry, kúpte mu najskôr retro hraciu konzolu namiesto XBOXU. Medzi 620 vstavanými hrami si určite nájde tú, ktorá sa mu páči a nebude ťažké presvedčiť ani nás, aby sme si zahrali večnú klasiku Super Mario, Pac- Man či Mortal Kombat battle, keďže ich poznáme dobre z nášho detstva. Spoločné hranie a opätovné prežívanie minulosti tvorí spojovací most medzi rodičom a dieťaťom. Cez víkend, keď desti zaspia, je čas zasúťažiť si s kamarátmi.

5. obrázok: alinda.sk

 

Kultovou hračkou je aj diaprojektor, ktorý sa postupom času vyvinul, no zážitok z pozerania diapozitívov na natiahnutej plachte a krčenia sa na koberci v tme si môžeme ľahko vrátiť.

Nebezpečné retro hračky

Samozrejme, existuje veľa obľúbených hračiek z dtestva, ktoré neobstáli v skúške času. Preto, keď si nájdete staré hračky na povale, budte opatrní. Nie všetky musia spĺňať dnešné  predpisy, tykajúce sa detských hračiek. Nedávajte dieťaťu pištoľ nabitú plastovými nábojmi alebo výbušinami, pretože môžu spôsobiť popáleniny. Pred hraním skotrolujte starú súpravu šípok, pretože kusy, vyrobené v 70. rokoch môžu obsahovať ostré šípky, ktoré môžu ľahko spôsobiť vážne zranenia. Buďte opatrní s hračkami, ktoré obsahujú malé časti, dbajte na to, aby boli vhodné pre aktuálnu vekovú kategóriu Vášho dieťaťa a aby ich nemohlo prehltnúť.

Či už uvažujete o kúpe retro alebo modernej hračky, navštívte sekciu hračiek nášho eshopu, kde nájdte všetko od futbalových bránok až po bábiky od stanov až po toaletné stolíky, aby ste svojmu dieťaťu poskytli zabezpečili dlhodobú radosť.

Predchádzajúci Najlepšie vianočné filmy pre pohodové dni
Ďalej Stacionárny bicykel: multifunkčný domáci zázrak