Hračky pre rozvoj dieťaťa, ktoré sú skutočne užitočné

Hračky pre rozvoj dieťaťa, ktoré sú skutočne užitočné

Odborníci Alindy teraz zostavili zoznam zručností a hier, ktoré sa môžu alebo by sa mali používať na ich rozvoj. Prečítajte si podrobnosti...

Rodičia môžu vybrať z množstva hier, ktoré deti nielen zabavia, ale sú vhodné aj na rozvoj rôznych zručností. Výber často nie je jednoduchý, vo veľkej ponuke sa dá ľahko stratiť. Tím Alindy Vám ukáže, ktoré hračky sú vhodné na rozvíjanie jednotlivých zručností. Prečítajte si podrobnosti!

Čo znamená výraz hračka na rozvoj zručností?

Príchod bábätka je skutočný zázrak. V tom momente ešte neviete, aký osud ho čaká, no ako rodičia môžete spraviť veľa pre naplnenie schopností Vášho dieťaťa. Vedci z celého sveta hľadajú odpoveď okrem iného aj na to, či je možné vedovým rozvojom dosiahnuť výsledky na úrovni schopnosti dieťaťa. Je však všeobecne známe, že mozog je počas prvých troch rokov mimoriadne flexibilný. Preto sa hovorí, že prvé tri roky sú rozhodujúce v ďalšom živote dieťaťa. Je až neuveriteľné, koľko vecí sa dokáže novorodenec naučiť v prvom období. Vývoj v oblasti pohybu, rozvoja reči a myslenia je úžasný. Kapacita detského mozgu je takmer neobmedzená. V prvých rokoch platí, že čím viac podnetov dostane, čím viac vecí uvidí a zažije, tým bude neskôr akceptívnejšie a nebude sa báť nových situácií, výziev ani cudzích ľudí.

V súvislosti s vývinom detí v domácom prostredí je dôležité brať do úvahy uvedomelosť, gradáciu, rozširovanie, pomalý, ale nepretržitý rozvrh a vekové špecifiká. Každý zdanlivo malý poznatok, ktorý rodič naučí, je základom niečoho, s čím sa dieťa neskôr v nejakej forme stretne.  Vedomé vyčlenenie pár minút denne na učenie a hru s ním, dodá drobčekovi nielen sebadôveru, ale tieto spoločné aktivity výrazne pomáhajú aj rodičom lepšie spoznať svoje dieťa. Zistíte silné stránky dieťaťa, čo má najradšej a na ktoré oblasti treba klásť väčší dôraz. Prostredníctvom rozvojových hier si lepšie zrozumiete jazyku toho druhého, ľahsie sa na seba naladíte a pomôže aj k vytvoreniu silného citového puta. Mnohí rodičia sa snažia byť uvedomelí, no rýchlo im dochádzajú nápady, čo je úplne v poriadku, keďže pri prvom dieťati tieto aktivity z ich života chýbali. Existuje veľa jednoduchých, cenovo výhodných hier, ktoré sa dajú vyrobiť aj doma, no samozrejme dnes si ich môžete kúpiť aj v podobe hračiek.

Popozerajte sa v kategóriii hračky a vyberte si tú, ktorá vyhovuje aktuálnym záujmom Vášho dieťaťa, navyše za rozumnú cenu!

 

Aké zručnosti je možné s hračkami rozvíjať?

Rôzne hračky neslúžia len na to, aby s nimi dieťa trávilo čas, ale ich úlohou je poskytnúť drobcovi nejaký nový podnet, zážitok a vedomosti. Prvou hračkou, ktorú sa oplatí bábätkám kúpiť je hracia podložka, ktorej skutočnú hodnotu dodáva vzor. Farebné tvary môžu pomôcť rozvíjať zrak a iné zmysly Vášho drobca a neskôr po farebných tvaroch môžete siahnuť aj počas zábavnej hry. Aj tí najmenší sa radi pozerajú na plyšákov, kým ležia na chrbte. Neskôr by sa mali dva mostíky zložiť, aby sa začili hýbať a otáčať sa. Na zákalde našich skúseností bábätko v určite fáze života sa zaujíma aj o závesné plastové obruče.

 

bebi jatekszonyeg
Hracia podložka pre bábätká
Special Price € 13.89 RRP: Regular Price € 24.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Vývoj motoriky zvyčajne prebieha počas hry, takže od chvíle keď deti sebavedomo lezú, môže byť pre nich výzvou detský stan s tunelom a loptičkami. S rozvojom pohybu sa rozvíja cit pre rovnováhu a ďalšie zručnosti, ktoré súvisia s dozrievaním a vývojom mozgu a nervovej sústavy. Detský stan a hrací domček s tunelom a loptičkami je hračka na rozvoj pohybu, ktorá podporuje rozvoj psychomotorických zručností. Lopta je jednoduchou, ale užitočnou hračkou. Od jemnej motoriky cez rovnováhu až po trpezlivosť, rozviniete s ním množstvo zručností a využijete ho pri mnohých úlohách nielen v izbe, ale aj vo vani. K produktu patrí aj praktická prenosná taška, aby sa po skončení hry dala jednoducho zložiť a uložiť na malé miesto.

 

Játszósátor
Detský stan a hrací domček s tunelom vráta...
Special Price € 42.90 RRP: Regular Price € 99.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Neskôr deťom zrejme viac prospeje hrací koberec do detskej izby, ktorý je nielen farebný a mäkký, ale ponúka aj trochu zábavy navyše.

 

Játszószőnyeg gyerekeknek
Hracia podložka pre deti
Special Price € 11.90 RRP: Regular Price € 25.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
100%
1 Hodnotenie

Je však dôležité vedieť, že cieľom nie je hromadiť nášmu dieťaťu zásoby hračiek a dúfať, že svoje zručnosti rozvienie, prípadne dúfať, že ho to zabáva čo najdlhšie. Ak rodič neinvestuje energiu do svojho dieťaťa nemôže očakávať výsledky. Spoločné spievanie riekaniek, čítanie príbehov a spoločné hranie dokáže zázraky.

prvom mesiaci je zlepšenie videnia dôležitou oblasťou rozvoja. To neznamená, že kupujete všetky knihy s kontarstnými obrázami  pre bábätká. Doma si ich vyrobíte veľmi jednoducho a rovnako (ak nie viac) potešia aj Vášho bábätka. Po zraku sa možnosť pre najmenších osvojiť vedomosti zrealizuje sluchom, takže vo veku 2-3 mesiacov môžu prísť naťahovačky, hudobné hračky, milé riekanky, básničky.

Už od 4. mesiaca môžete bábätko prinútiť napodobňovať určité  činnosti, smelo naňho vyplazte jazyk, zahučte a pobozkajte ho. Trpezlivosť je kľúčová, porozprávajte sa s ním, skôr či neskôr Vás napodobní. Vo veku 4-5 mesiacov sa už zameriavajte na hmat, dávajte mu do ruky rôzne materiály, napríklad hodváb, celofán, plastové kocky lyžyčky, hrýzatko. Vaše bábätko očarí aj ten najjednoduchší predmet.

Ďeťom vo veku 6-7 mesiacov už s najväčšou pravdepodobnosťou začalo obdobie dokrmovania, pokojne s nimi vyskúšajte sladké a následne kyslé potraviny a rozšírte si skúsenosti aj v tejto oblasti. V každej domácnosti sa nájde zrkadlo, o ktoré sa deti v tomto veku začínajú zaujímať. Sadnite si pred zrkadlo a pomenujte časti svojej tváre, dotknite sa ich aj rukou. Sedieť sa deti učia okolo 6-8 mesiaca, takže možnosti aktivít  a hier budú širšie. Postavte vežu a nechajte ju zraziť! Na rozvoj zmyslov držte predmety s rôznymi vlastnosťami (napr. mäkké, pružné, studené) a nechajte ich, aby si ich vložilo do úst. Na rozvinutie zraku a myslenia môžete hrať tak, že si zakryjete oči. Môžete nechať, aby dieťa pohladkalo neškodné zvieratko, alebo aby si mohol natrhať list, alebo spoločne s ním môžete počúvať spev vtákov, čo je tiež dobrá aktivita na spoznávanie životného prostredia. Citový život najmeších môžu obohatiť príbehy, pesničky, šantenie a maznanie. Objímajte ho často, hladkajte, bozávajte si ho!

S vedomou výhchovou Vášho dieťaťa začínajte už od 7-14 mesiacov, čiže od sedenia až po baťoliace kroky. Zamyslite sa nad tým, aké činnosti mu dovolíte a aké sa Vám nezdajú vhodné.  Buďte rozhodné, ale aj láskavé a trpezlivé. Plody tejto „práce” si vychutnáte neskôr. V tomto veku už môžete zaviešt úlohy, ktoré vedia k tomu, aby ste začali dieťa učiť rozprávať. Rozprávajte  sa cez hračkársky telefón a povezdte: Ahoj! Schovajte za seba hračku a keď ju vytiahnite, precvičte si slová „tu” a „tam”!

Vo vývoji dieťaťa medzi 14. a 24. mesiacom už nie sú presne vymedzené obdobia, ako tomu bolo v prvých rokoch života.  Ich vývoj sa pohybuje v štyroch rovinách. Zlepšenie pohybu, rozvoj reči, rozvoj myslenia a obohatenie citového života. V takýchto prípadoch povzbudtzujte svoje dieťa! Dôležité je v tomto období sa s drobcom veľa rozprávať, ale aj ho počúva. V tomto veku môže byť kreatívnou hračkou mokré pieskovisko, nakoľko zabaví deti dvoma spôsobmi: môžu sa hrať súčasne s pieskom aj vodou.  Plocha stola je rozdelená na 2 časti, jedna strana je urcená špeciaĺne pre hračky do vody, druhá na pieskovanie, odtiaľ je už ponechané na kreativitu tých najmenších, čo a ako vytvoria. Vďaka mnohým doplnkom môžu tvarovať lopatou, vodou alebo zabávať sa splavovaním malého člna.

 

vizes homokozo asztal
Mokré pieskovisko s doplnkami
Special Price € 47.90 RRP: Regular Price € 81.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

Ak už ide a o kreativitu, spoznajte magickú svietiacu tabuľu, na ktorú môžu deti kresliť rôzne tvary, čo rozvíja ich kreatvitu a zručnosť. Balenie obsahuje 4 neónové fixky a rôzne šablóny. Samozrejme môžu kresliť aj bez priložených šablón, fantázii sa medze nekladú. Po stlačení tlačidla kresby budú svietit neónovým svetlom. Deti to budú zbožňovať!

 

világító-dínós
Magická svietiaca tabuľa, viac typov
Special Price € 6.90 RRP: Regular Price € 16.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Okrem vyššie uvedemých je dôležité spomenúť aj vedecky dokázaný fakt, že dotyky, objatia a túlenia majú upokojúci účinok na telo a dušu bábätka, posilňujú imunitný systém a zvyšujú cituvú väzbu. Podľa spoločnej štúdie National Children’s Hospital a  Vanderbilt University Medical Center v Nashville (zdroj: cell.com) má vplyv aj na mozog detí: výsledky ukazujú, že jemné dotyky, ako je hladenie, masáž telovým mliekom, bozkávanie zvyšujú mozgovú činnosť detí. V neposlednom rade sú rodičia, ktorí to robia, pokojnejší a lepšie zvládajú každodenné prekážky.

 

Ako si vybrať ten správny?

V dnešnej dobe je na hračkách jasne uvedený veková kategória podľa odporúčania výrobcu. Samozrejme, to nie je predpis, každé dieťa je iné, je úplne normálne, že Vaše dieťa ocení istú hračku v inom veku, než je odporúčané. Z hľadiska vývoja je odporúčané pre novorodencov vybrať hračky s kontrastnými obrázkami, medzi 1-3 mesiacov závesné, naťahovacie a hračky so zvukom, medzi 4-7 mesiacov hrkálky, pískadlá, hojdacie a žuvacie hračky a medzi 6-7 mesiacov hračky na kolieskach. Dávajte si však pozor na zbytočné hromadenie hračiek. Príliš veľa hračiek súčasne sa môžu zdať drobcovi, ako týčiace sa úlohy pre dospelých, keď ani neviete, ktorou by ste mali začať. Oplatí sa prikloniť  sa k vedomému nakupovaniu, Nikdy neponúkajte viac ako 4-5 hračiek naraz. Môže byť užitočné, ak hračky rozdelíte do skupín tak, aby jedna skupina obsahovala hračky, ktoré sú určené na rozvoj jednotlivých zručností a Vy si každý týždeň vyberiete nový balíček. Vaše dieťa si tak môže znova užívať svoje hračky. Treba dávať pozor na to, aby pri zaspávaní bola v postieľke iba jedna hračka. Pokiaľ by tam bolo viac hračiek, pozornosť dieťaťa by bola neustále v strehu a spánok by bol odsunutý na vedľajšiu koľaj.

 

Nech je Vaše bábätko v akomkoľvek veku, v sekcii pre deti/hračky na stránke eshopu určite nájdete pre neho vhodnú hračku.

Predchádzajúci Cvičenie s posilňovacou gumou pre začiatočníkov a pokročilých
Ďalej Stojan na notebook: ako vybrať?