Hula hoop a iné detské hračky na tréning

Hula hoop a iné detské hračky na tréning

Znížte svoje výdavky a dostaňte sa do formy pomocou detských hračiek!

...

Nechcete utrácať peniaze za fitko alebo domáce fitness vybavenie? V našom článku ponúkame pomoc, ako sa týmto výdavkom vyhnúť a napriek tomu sa ľahko dostať do formy. Rodičom malých detí sa stačí poobzerať po dvore a môžu nájsť rôzne pomôcky, ktorými docielia bech body. Hula hoop môže byť napríklad takýto.

 

Výhody kruhu hula hoop

Venujete sa prevažne sedavému zamestnaniu, často využívate vozidlo, upratovanie robí robotický vysávač? 30 minút záhradkárčenia pomôže spáliť 180, umývanie okien 100 a vysávanie 110 kalórií. Ak by ste si ale chceli okoreniť pohodlný každodenný život trochou pohybu, tak sa vám tento článok bude hodiť. Nemusíte si hneď kupovať permanentku do fitka alebo drahé vybavenie, pravidelné cvičenie môžete vrátiť do svojho života pomocou niekoľkých malých trikov. Ak namiesto vyťahu používate schody, alebo idete pešo do roboty, už ste na správnej ceste.

 

Začať pravidelne cvičiť je naozaj ťažké a ak si nevyberiete správny šport, vaše nadšenie môže zmiznúť rýchlo. Preto vyskúšajte niečo naozaj špeciálne!

 

Čo tak hula hoop kruh vášho dieťaťa? Obruč nemusí byť správnej veľkosti pre vás, no čím je menšia, tým ťažšie ju na páse udržíte. Aby ste udržali hula hoop stabilne a v plynulom pohybe, potrebujete brušné svaly, svaly okolo bokov a svaly dolných končatín. Pohyby musíte mať neustále pod kontrolou, čo má výborný vplyv na uvedomenie si vášho tela. Ráznym pohybom spaľujete kalórie a zlepšujete vytrvalosť, pri dostatočnej zručnosti a pohybe po dostatočnú dobu je to pravé kardio tréning.

 

Ak máte pocit, že technika nie je vhodná a kruh stále pristáva na zemi, oplatí sa naučiť niekoľko metód. Ohnite kruh v smere hodinových ručičiek, ľavú nohu dajte dopredu, nestojte s nohami rovnobežne. Počas točenia nehýbte bokmi krúživými pohybmi, ale kolísajte dopredu a dozadu, čim udržíte kruh v pohybe. Zdvihnite ruky, ohnite ich v lakťoch a pomôžte svojmu telu pohybovať. Akonáhle osvojíte  správny rytmus, stane sa to detskou hrou.

 

Farebný, rozoberateľný kruh hula hoop

Pokiaľ je Vám táto forma cvičenia sympatická, ale nemáte doma hula hoop, je načase si ho zaobstarať! Môžete ho používať doma, ale môžete si ho vziať kamkoľvek so sebou, pretože sa dá ľahko rozložiť a zložiť. Skladá sa z ôsmich prvkov, ktoré sa určite zmestia do vašej športovej tašky.

 

Tréning na trampolíne

Cvičenie doma môže byť po chvíli nudné, čo samozrejme znižuje motiváciu. Naštastie s pravidelním cvičením vonku netreba dlho čakať. Nové prostredie môže priniesť nové nadšenie. Cvičenie v prírode je navyše obzvlášť účinné a pôsobí upokojujúco. Počas tréningu sa dá dobiť fyzicky aj psychicky, navyše vonku čas plynie oveľa rýchlejšie. Čo ak však beh nepatrí medzi vaše obľúbené formy cvičenia? Jednoducho vytiahnite podložku na jogu, činky a gumové pásy na dvor! Alebo šup na detskú trampolínu!

 

Vedeli ste, že trampolína bola pôvodne vyvinutá pre astronautov, aby po návrate z vesmíru opäť zosilnenli? Pri skákaní na trampolíne sa vám aktivujú všetky svaly, čím sa zvyšuje proces spaľovania tukov. Aj jednoduché skákanie zlepšuje zmysel pre rovnováhu, odbúrava stres a zlepšuje kapacitu pľúc, pričom je vdaka svojej pružnosti šetrné ku kĺbom. Môžete z toho profitovať aj bez skákania, pretože všetky cviky, ktoré ste doteraz robili na zemi, sa stávajú oveľa náročenjšími, ak ich robíte na elastickom povrchu trampolíny.

 

Cviky, ktoré možno vykonávať na trampolíne

Aby sa zo skákania stalo cvičenie, oplatí sa naučiť niekoľko cvikov. Pokiaľ ste začiatočník na trampolíne, začnite s jednoduchými úlohami. Nikdy nezabudnite na rozcvičku, ktorou môže byť v tomto prípade niekoľko minútové voľné skákanie s krúžením hlavy a rúk. Potom skúste 2-2 minúty skákať na jednej nohe. Postavte sa na šírku bokov a dbajte na rovné držanie tela, pričom osobitnú pozornosť venujte svojim kolenám. Bežte niekoľko minút na trampolíne, aby ste zvýšili svoj tep. Môžete to zaradiť každé 3-4 cvičenia, takže spravíte intervalový tréning, čo je skvelé, ak je vašim cieľom chudnutie. Jeho účinok na spaľovanie tukov trvá hodiny po tréningu.

 

Pokiaľ už zákaldné cviky zvládate bez problémov, urobte si ich ťažšie! Samozrejme nie na prvý pokus, postupnosť je kľúčová! Keď sa vrátite na trampolínu, po rozcvičke, skákaní na jednej nohe a joggingu vyskočte zdvihnutím kolien. Ak sa vám cvičenie zdá náročné, najskôr len každý druhý raz. Výborným cvikom na posilnenie stehenných svalov je zobrať loptu medzi nohy a pár minút skákť hore- dole. Sústreďte sa na loptu a držte ju rovno.

 

Základné cviky na trampolíne zvládnete aj s činkami. Najlepšou voľbou je zostava obsahujúca viacero závaží, keže vôbec nie je isté, že s rovnakou váhou môžete začať s cvikmi, ktoré precvičia bicepsové a ramenné svaly. Počas neskoršieho vývoja je tiež vhodné, ak môžete zdvíhať závažia. Sada 6 činiek obsahuje 3 rôzne veľkosti, ktoré dostanete v praktickej prenosnej taške.

 

 

 

Posilňovňa a trampolína

Aj posilňovne objavili blahodarný a tuky spaľujúci efekt trampolíny, takže na individuálnych trampolínach môžu v rámci skupinového tréningu trénovať dospelí aj deti. Skákanie na zariadení spaľuje kalórie 3x rýchlejšie ako beh. Ak je vám cvičenie v skupine blízky, vyskúšajte skupinový tréning s trampolínou. Využite jeho detoxikačné účinky, navyše pomôže odbúravať aj stres.

 

 

Švihadlo a výdrž

Švihadlo vám asi nie je neznáme, určite ste ho v detstve často používali. Nemusíme vám približovať, ako to funguje, no pre jeho priaznivé účinky sa oplatí zostaviť si tréningový plán. Zmestí sa aj do toho najmenšieho priestoru, tréning je možné vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek. Ak ste švihadlo dlhšie nepoužívali, začnite s jednoduchým 10- minútovým cvičením. Počas cvicenia sa ponaťahujte a dbajte na správne držanie tela. Vytiahnite lakte dozadu, ale ruky držte za boky. Pohybujte lanom iba zápästím, snažte sa zostať uvoľnený. Pri každom skoku pokrčte kolená a na ochranu kĺbov môže byť veľkou pomocou aj dobrá tréningová obuv.

Aj keď sa to zdá jednoduché, pre začiatočnika môže byť aj 10 minút veľmi náročné. Skákajte cez švihadlo po dobu 30 sekúnd, potom oddychujte 30 sekúnd. Ďalších 30 sekúnd skáčte striedavo a potom odpočívajte 90 sekúnd. Opakujte túto sekvenciu so 40 minútami skákania a 20 minútami oddychu. Neskôr môžete do tréningového plánu pridať 30- sekundové planky, jednoduché cviky na brucho alebo akýkoľvek silový tréning, pokiaľ bude pestrý a efektívny.

Pokiaľ máte pocit,že by ste chceli tréning so švihadlom zaradiť do tréningového plánu dlhodobo, vyberte si ťažšie ako detskú variantu.To spomaľuje točenia, pomáha načasovať skoky čoraz šikovnejšie, vďaka čomu pôjde všetko plynulejšie a budete si to viac užívať.

 

 

Posilňovacia tyč s gumou

Pokiaľ ide o vybavenie používané na efektívny tréning, ktoré sa zmestí aj na malé miesto, posilňovacia tyč s gumou môže byť vzrušujúcim novým doplnom k švihadlu.

 

V našom článku Cvičenie s posilňovacou gumou pre začiatočníkov a pokročilých dávame užitočné rady pre každého. Guma doplnená o posilňovaciu tyč sa odporúča na vykonávanie podobných cvikov, poskytuje však praktickejšie využitie. Je výborným doplnkom fyzikálnej terapie a rehabilitácie, zvyšuje rozsah pohybu kĺbov a rozvíja pohybovú koordináciu. Úlohy je možné vykonáva dvoma spôsobmi: gumu si položíte na chodidlá a vykonávate pohyby s tyčou, alebo naopak, tyč držíte nohami a naťahujete laná.

 

 

Buďte prítomní pri zážitku z pohybu!

Bez ohľadu na to, akú formu cvičenia si vyberiete, mali by ste investovať energiu navyše do nácviku správneho dýchania a zelpšenia koncentrácie. Náš duševný stav hrá obrovksú úlohu v tom, ako sme fit a čo sme schopní vykonávať.

 

Relaxačné dychové cvičenie pred tréningom pomáha odbúrať stres a naladiť sa na tréning. Posaďte sa na 10 minút, zabudnite na každodenné ťažkosti, účty čakajúce na zaplatenie, hádku so šéfom a na vašu zaneprázdnenosť. Nádych po dobu 4 sekúnd, potom výdych po dobu 7 sekúnd. Opakujte to po dobu 10 minút a zároveň  sa nalaďte na svoje telo, tréning a seba.  Všimnite si, že počas cvičenia sa uvoľňuje ešte viac hormónov štastia a bez ohľadu na to, aký ťažký je pohyb v ten deň, ste naplnený pokojom.

 

Nevyhnutné rozťahovanie

Bez ohľadu na to, aký typ cvičenia robíte, nezáleží na tom, ako dlho, nikdy nezabudnite zohriať a natiahnuť! Aby vaše svaly a spojivové tkanivá mohli správne fungovať dlhodobo, je nevyhnutné, aby ste si zachovali ich pružnosť. V tomto môže veľmi pomôcť správy strečing, ktorý dokáže stimulovať kĺby, a tým zachovať ich pohyblivosť. Svaly používané počas tréningu môžete uvoľniť niekoľko sekundovými strečingovými cvičeniami. 10-15 minútový strečing na konci tréningu podporuje regeneračné procesy, pomáha udržiavať správne držanie tela, zväčšuje svalovú hmotu, zlepšuje kontrolu tela a predchádza športovým zraneniam. Dôležité je natiahnuť obe strany zakaždým rovnako.

 

Kolagén môže pomôcť pri udržiavaní pružností svalov a spojivových tkanív. Tú si telo vyrába samo, no bohužiaľ po 25. roku života sa jej tvorba nesutále spomaľuje, čo do 50-60 rokov klesá na minimum. Ak vaša strava neobsahuje žiadne, alebo len malé množstvo mäsa, zeleniny a ovocia, šturktúra tkanív obsahujúcich kolagén sa môže oslabiť, čiže stratia svoju elasticitu. V tomto prípade sa oplatí zvážiť užívanie kolagénových doplnkov stravy.

 

Sada masážnych pomôcok pre uvoľnenie svalov

Strečing vám môže spríjemniť sada pre uvoľnenie svalov z našej ponuky, táto súprava môže výrazne prispieť k prevencii svalových a kĺbových ťažkostí. S jeho pomocou sa môžete stať ohybnejšími, dokonca môže ustúpiť aj svalová horúčka. Pomocou sady sa môžete zbaviť aj určitých svalových bolestí a problémov. Obsah balenia: 1 valček, 1 masážna lopta, 1 masážna tyč, ktoré dostanete v praktickom úložnom sáčku.

 

WHO, Svetová zdravotnícka organizácia, odporúča pre dospelých aspoň 150 minút mierneho alebo 75 minút vysokointenzívneho cvičenia týždenne. Najideálnejšie je , ak každý deň zaradíte aspoň 10 minút. Pokiaľ trénujete intenzívne 2-3 krát týždennne, v medziobdobí sa stále oplatí spraviť 10- minútovú výdatnú prechádzku na čerstvom vzduchu. Z dlhodobého hľadiska bude vaše telo za takúto starostlivosť vďačné, posilní sa imunitný systém, zlepší sa výdrž a nálada.

Predchádzajúci Šperkovnica: ako si vybrať?
Ďalej Výhody a používanie kineziologickej náplasti