Hračky do záhrady vlastoručne

Hračky do záhrady vlastoručne

Hľadáte záhradné hračky, ale nemusia spĺňať vaše potreby? Dnes by ste nemali mať problém vyrobiť si ju sami! V našom ďalšom článku vám ukážeme, ako na to...

Na trhu je dnes veľa záhradných hračiek, nie je ľahké si vybrať a každý má samozrejme pri nákupu pre svoje dieťa iné priority. Vo väčšine prípadoch je najlepším riešením vyrobiť si záhradnú hračku doma, pretože potom môžete mať istotu, že je taká, akú ste vy, hlavne vaše dieťa predstavovalo.

 

Hračky do záhrady vlastoručne: výhody

Nemusíte byť stolárom, aby ste si mohli vyrobiť hračky do záhrady pre svoje deti samy. Budete však potrebovať trochu kreativity a manuálnej zručnosti. Výroba hračiek na záhradu je skvelým spôsobom, ako tieto schopnosti rozvíjať. Naviac vám vlastoručná výroba hračiek ušetrí náklady na ich nákup v obchodoch.

 

Je dôležité nemyslieť na tento projekt ako na prácu, môžete zapojiť každého člena rodiny, využiť blížiace sa priaznivé počasie a kým budete plánovať a pripravovať sa, tráviť čo najviac kvalitného času vonku. To bude mať  pozitívny vplyv na vaše zdravie a náladu. Najväčšou výhodou vlastoručne vyrobených hračiek je, že si ich môžete prispôsobiť potrebám a veku detí. Zapadajú do záhrady, ich rozmery budú presne takej veľkosti, akú potrebujete a bez problémov sa zmestia na plánované miesto.

 

Najprv môžete vyrobiť obľúbenú hračku detí, napríklad hojdačku alebo pieskovisko. Môžete však popremýšľať aj o kompletnom malom detskom ihrisku, kde sa nájde miesto pre šmýkačku, preliezku či akúkoľvek obľúbenú outdoorovú hračku.

 

 

Aké materiály by ste mali použiť?

Môžete použiť materiály, ktoré máte poruke, palety prvky zo starých hračiek, ktoré sú ešte v dobrom stave, alebo si môžete kúpiť nové v obchode pre domácich majstrov. Najčajtejšie používané materiály na výrobu záhradných hračiek:

 

  • Drevo: Drevo je veľmi obľúbeným materiálom pre výrobu záhradných hračiek. Je odolný, pevný a prírodný materiél, ktorý dobre zapadá do prírodného prostredia.

 

  • PVC rúry: PVC rúry sú ľahké a odolné, takže sa hodia k výrobe záhradných hračiek, ako sú šmykľavky alebo guľové brány.

 

  • Náter: Správny výber farby môže prispieť k tomu, že záhradné hračky budú trvanlivejšie a odolnejšie voči vplyvom prostredia, ako je vlhkosť a slnečné žiarenie.

 

  • Výplňové materiály: Piesok, stierku a trávu možno použiť aj k výrobe záhradných hračiek, ako sú pieskoviská alebo mini futbalové ihriská.

 

  • Ostatné materiály: Možno použiť aj iné materiály,napríklad guma, plast, textil alebo kov, zvyčajne v kombinácii s drevenou konštrukciou použitou ako základ.

 

Hračky do záhrady a ich výroba

V našom článku Hračky pre rozvoj dieťaťa, ktoré sú skutočne užitočné sme podrobne napísali o pozitívnych účinkoch rozvojovích hračiek. Najdôležitejšie je samozrejme vedieť, ktoré hračky sú pre vaše dieťa najpútavejšie, pretože práve tie sú najvhodnejšie pre dlhodobé používanie na záhrade.

 

Výroba záhradnej hojdačky krok za krokom

Výroba záhradnej hojdačky môže byť skvelým projektom, ktorý si užijú všetky členovia rodiny. Pomocou tohto všeobecného návodu môžete začať jednoducho:

 

  1. Vyberte vhodné drevo: na nosné tyče hojdačky a dalšiu drevenú dosku sedáku odporúčame použiť silné drevo odolné proti poveternostným podmienkam, ako je dub, čerešňa alebo dub skalný.

 

  1. Rezanie dreva: Ďalším krokom je narezanie derva na požadovanú veľkosť. Nosné stĺpiky hojdačky by mali byť aspoň 2,5 metrov vysoké a diaľka sedátka by mala byť asi 60-80 cm. K získaniu pekného a hladkého povrchu môže byť veľkým pomocníkom sada na leštenie.

 

  1. Vyvŕtajte otvory: Do stĺpikov vyvŕtajte dva otvory, aspoň tak veľké, aby sa do nich vošli hojdacie reťaze. Vzdialenosť medzi stĺpikov by mala byť aspoň 2 metrov.

 

  1. Umiestnite stĺpiky do zeme aspoň 60-80 cm hlboko a stláčajte zeminu okolo nich.

 

  1. Pripevnite sedacie dosky a reťaze a pripevnite ich k stĺpikom. Skontrolujte, či je sedátko stabilné a bezpečné.

 

  1. Nakoniec, pokial chcete, môžete hojdačku ozdobiť a natrieť tak, aby zodpovedala štýlu vašej záhrady.

 

Je dôležité, aby hotová záhradná hojdačka bola bezpečná, hlavne keď ju používajú malé deti. Skontrolujte,či je hojdačka pevná a stabilná a čí sú skrutky reťaze bezpečne upevnené. Použite mäkké posltrované vankúšiky, aby sa na hojdačke pohodlne sedelo.

 

Pokiaľ uvažujete dlhodobo, môžete si rám hojdačky vyrobiť aj sami, samotnú hojdačku môžeme vymienať podľa toho, ako dieťa rastie. Pokiaľ bude dostatočne veľké, môžete si zaobstarať hojdací kruh bocianie hniezdo, ktoré môže používať celá rodina. Takže rám, ktorý vyrobíte bude skutočne užitočný počas viac rokov.

 

Základy stavby báječného domčeku

Väčšina detí rád lezie po stromoch a v minulosti sa tak dialo hlavne na záhradách starých rodičov. Pokiaľ máte na záhrade mohutné stromy, oplatí sa začať si vytvárať tajný úkryt. Výroba domčeku na strome môže byť vzrušujúcim a kreatívnym projektom, do ktorého sa môžete s deťmi pustiť, a skvelým spôsobom, ako im priblížiť prírodu. Ukážeme vám jednoduchý návod na výrobu striešky:

 

  1. Vyberte správne miesto: Strieška by mala byť postavené pod stromom alebo kríkom, kde lístie poskytuje tieň. Ideálnym umiestnením je plocha, kde sa stretávajú konáre stromov alebo kríkov a v strede je malá čistinka. Berme do úvahy aj zmeny vyplývajúce z rastu stromu. Vyberte si na stavbu odolné drevo, akácia a teak sa dokonale prispôsobia zmenám prostredia.

 

  1. Vytvorte rám: Pomocou dvoch a lebo troch dlhých lísť umiestnených medzi vetvami stromu vytvorte trojuholníkovy rám. Lamely by mali byť umiestnené tak, aby dve strany boli otvorené, na tretej strane by mali byť umiestnené dvierka z menších lísť. Po priskrutkovaní a pribití by mala byť kovovými sponami pripevnená aj opracované drevené prkna tvoriace zakladňu.

 

  1. Zakryte rám listím: Existuje veľa spôsobov, ako listie použiť. Jedným z rôznych spôsobov je zakryť rám suchou trávou, listím alebo vetvami. Ďalším spôsobom je pripevniť listie priamo na rám pomocou vázacieho drôtu alebo vázacej gumy.

 

  1. Vyrobte nábytok: V domčeku na strome vytvorte pohodlné miesto pre deti, preto sa oplatí vyrobiť nábytok. Použite napríklad vankúšiky, ktoré poskytnú pohodlné miesto k sedeniu.

 

  1. Ozdobte korunu: Prírodné drevo je sám o sebe estetické, jie je treba ho natierať. Môžete ju ozdobiť farebnými balónikmi, ozdobami a stuhami a zvláštnu atmosféru vytvorí solárna záhradná svietiaca reťaz.

 

Je dôležité vybudovať bezpečný domček pre deti. Občas domćek skontrolujte a usitite sa, že nábytok a dekorácie sú stabilné.

 

 

 

 

Predchádzajúci Svadobné dekorácie: trendy roku 2023
Ďalej Ako vybrať boxerské rukavice?