Detská kutilská súprava: všestranná zábava

Detská kutilská súprava: všestranná zábava

Keď sa otec venuje majstrovaniu v garáži, deti sú všade a chcú sa všetko naučiť. To však môže byť pri ostrých, skutočných nástrojoch nebezpečné. Aké je riešenie? Detská súprava pre domácich majstrov...

Deti vždy nasledujú príklad svojich rodičov a dospelých, preto je dôležité ísť dobrým príkladom, pretože kopírujú aj menšie momenty. Keď sa ocko alebo dedko majstrovajú v garáži, motajú sa tam aj malé deti, väčšinou chlapci a chcú sa všetko naučiť, zapojiť sa a pomôcť. To však môže byť nebezpečné medzi ostrými, pravými násrojmi. Aké je riešenie? Detská kutilská súprava!

 

Prečo je dôležité rozvíjať šikovnosť detí?

V našom článku Hračky pre rozvoj dieťaťa, ktoré sú skutočne užitočné sme podrobne rozobrali dôležitosť vývojových hračiek od novorodencov až po 2 rokov.  Jemná motorika rúk nie je vrodenou schopnosťou, dá sa naučiť praxou. Aj preto je dôležité, aby sa deti hrali s mnohými hračkami, ktoré používajú ruky. Čím je dieťa väčšie, môžete mu dať hračku zloženú  z menších a väčších kúskov, takže bude mať čoraz silejšie prsty. Zručnosť ruky bude mať najväčší význam v škole, keď budú stále viac držať ceruzku na písnie a kreslenie. Ruky a prsty by do tejto doby mali byť dostatočne pevné, aby to najmenších nezaťažovalo. Ak máte pocit, že táto oblasť potrebujete rozvíjať, robte s malým cviky, ktoré hravou formou posilňujú obratnosť prstov. Keď ste v kuchyni, malý môže pomôcť s triedením fazule, s dievčatkami môžete navliekať koráliky, hračkárska sada pre malých domácich majstrov tiež poskytuje výbornú príležitosť na precvičenie krútivých pohybov a rozvoj priestorového videnia.

 

Prečo môže byť detská kutilská súprava užitočná?

2-3 ročné deti majú radi hračky, ktoré sa dajú krútiť, prepínať, skladať. Detská kutilská zábava okrem zábavy a skvelej aktivity rozvíja aj koordináciu ruka- oko, jemnú motoriku a logické myslenie. Spojením malých prvkov môžu sa zoznámiť s rôznymi nástrojmi aj tí najmenší. V tomto veku je bežné, že hrajú loptové hry, ktorých integrácia do každodenného  života zachraňuje dieťa pred neskoršou nudou a „zlým správaním”. Na to je však potrebný aj rodič, ktorý môže na začiatku prezentovať myšlienky prevzaté z reálnych situácií. Na to sa výborne hodí aj kutilská súprava, pretože môžete prestierať, že niečo je pokazené a požiadať ho, aby to opravil, pričom sa precvičia názvy nástrojov a fázy opravy, vďaka čomu sa rozvíja predstavivosť aj slovná zásoba.

 

V tomto veku zohráva ústrednú úlohu aj výchova k samostatnej hre. Ak je dieťa vyrovnané a cíti sa bezpečne, malo by sa vedieť z času na čas zabávať sa aj samo. Pre 2-3 ročné deti to môže byť až 15-20 minút, ale samozrejme každé dieťa je iné a má iné potreby, sú 1,5 ročné deti, ktoré sa s radosťou zahrajú aj sami. Samostatné hranie bude fungovať dobre, ak im poskytnete správne hračky. Niečo, čo si nevyžaduje pomoc, čo ich zamestnáva. Na začiatku plastelina, neskôr farbičky a kreslenie, navyše na konci sa môžete spoločne tešiť z výtvorov. Klasickou pomôckou je v tomto prípade stavebnica (ktorá sa dá poskladať na seba a neskôr do seba vložiť) a súprava pre domácich majstrov. Medzitým sa zlepšujú ich schopnosti riešiť problémy a predstavivosť. Stavebnice, ktoré sa dajú do seba zasunúť, sa dajú použiť na vytváranie stále väčších a detailnejších výtvorov, čo veľkou mierou prispieva k rozvoju kreativity.

 

Stôl na náradie

Každé dieťa chce byť ozajstným kutilom, rovnako ako jeho otec, dedko, či dokonca jeho obľúbený rozprávkový hrdina. Vytvorte pre  svoje dieťa ozajstnú dielňu a poskytnite mu všetky potrebné nástroje, aby skutočne prejavilo svoju kreativitu. Stôl na náradie poskytuje miesto pre všetky kusy, takže malé kladivá a skrutkovače nebudú všade po izbe ani po skončení hrania. Vďaka svojej skladacej konštrukcii ponúka ľahko prenosné a priestorovo úsporné riešenie.

Pracovný stôl pre otca

Bábätká sú schopné napodobňovania už od 4 mesiacov, čo sprevádza a definuje celé ich detstvo, keďže za základ berú model, ktorý vidia od svojich rodičov, nech ide o čokoľvek. Detské kutilké sady zrejme najviac zaujmú, ak sa už s podobnou aktivitou niekde stretli. Môže to byť dedko pri skladaní bicykla, otec pri vŕtaní police doma alebo renovačné práce prebiehajúce vedľa. Pokiaľ má otecko pracovný stôl, ktorý rád používa, niet pochýb o tom, že jeho dieťa veľmi skoro začnú zaujímať skrutky, kliešte a kladivo.

 

Na zvislú odkladaciu stenu pracovného stola je možné nainštalovať 12 háčikov, na ktoré môžete zavesiť svoje náradie a menšie stroje. Môžete naň skladovať úložné boxy, držiaky, takže zostane miesto na malé skrutky a náhradné diely. Pracovný stôl je vyrobený z pevnej nitovanej kovovej konštrukcie. Materiál pracovnej dosky je MDF, jej povrch je protišmykový, takže poskytuje extra bezpečnosť pri kutilských činnostiach.

Sada náradia UFO s projektorom

Kutilovanie bude skutočný galaktický zážitok s hračkárskou sadou náradia UFO s projektorom z našej ponuky. 52 hračkárskych nástrojov a projektor zaisťujú ničím nerušenú zábavu. Po zapnutí projektor premieta nebeské telesá, čo môže pomôcť rozvíjať predstavivosť vášho dieťaťa, ale aj hravé učenie. Dá sa jednoducho zložiť, takže sa dá na konci dňa rýchlo zbaliť aj s príslušenstvom. Ak náradie malého kutila budú potrebné aj na cestách, alebo na dovolenke, dieťa si sadu jednoducho položí na chrbát a nové dobrodružstvo sa môže začať.

 

 

Nástenný organizér na náradie a skrutky

Otec a syn môžu skladovať nástroje, skrutky a náhradné diely v organizéroch rôznych veľkostí a farieb. Nástenný organizér na náradie a skrutky poskytuje výbornú príležitosť naučiť vaše dieťa samstatne triediť drobnosti a upozorniť ho na dôležitosť upratovania po pracovných procesoch.

 

Spoločná hra je dôležitá

Pre každého rodiča je dôležité, že kým sa jeho dieťa vyvíja, rozvíjajú sa aj jeho schopnosti. Ponuka hračiek je naplnená vývojovými hračkami takmer od veku novorodenca. Sú medzi nimi naozaj užitočné, no držte sa pravidla, aby ste nenahromadili deťom hračky z obchodu s vedomím, že každá z nich niečo rozvinie a aspoň ich zamestná. Ak sa po čase nahromadí príliš veľa hračiek, rozdeľte ich do rôznych skupín, v detskej izbe ponechajte iba jednu a každé 1-2 týždne ju nahraďte novou. Vaše dieťa sa tak nenechá zmiasť množstvom hračiek a nonovyberané v ňom vzbudzujú nadšenie. Okrem rôznych vývojových hier je nevyhnutný vedomý vývoj. Každý deň si vyhraďte čas na hru a spoločný čas s dieťaťom. Na začiatku to môžu byť riekanky, pesničky, neskôr čítanie rozprávok, stavebnice a mnohé iné drobné aktivity, koré môžete robiť spolu. Výsledkom týchto spoločne strávených minút je úzka citová väzba, pričom môžete pozorovať prednosti aj príradné nedostatky dieťaťa. Formou hry môžete vedomejšie kontrolovať vývoj, samozrejme bez akéhokoľvek tlaku. Poskytujete svojmu dieťaťu nové podnety, skúsenosti a poznatky, pričom je stále šikovnejšie, vyrovnanejšie a prispôsobivejšie. Keď už dokážete rozlišovať medzi jednoduchými hračkami a produktmi, ktoré napomáhajú učeniu, ak v nich vidíte to plus, z ktorého môže mať vaše dieťa úžitok, ľahšie sa vám bude hľadať v regáloch hračkárstiev. Rozvíjať a učiť dieťa nie je malá úloha, je to skutočná výzva. Ale spoločné hranie, starostlivosť, primerané reakcie a možnosť milovať bezpodmienečne vám prinesie skutočne štastný spoločný čas.

 

Predchádzajúci Jednoduchá renovácia nábytku vlastoručne
Ďalej Pes v rodine: ako sa pripraviť na jeho príchod