Výhody skleníka

Výhody skleníka

Pre tých, ktorí chcú posunúť svoje záhradkárčenie na vyššiu úroveň, môže byť potrebné zakúpiť skleník, ktorý výrazne prispeje k rozvoju viacerých a krajších rastlín...

Jar je tu, kto si môže dovoliť, môže tráviť sôj voľný čas na čerstvom vzduchu, takže nie je neobvyklé, že tento čas venujú ľudia záhradkárskym činnostiam. Pokiaľ premýšlate, kedy zasadiť zeleninu, musíte vedieť, že teraz je na to správny čas. Je to ideálne obdobie na sadenie kvetín na terase alebo na záhrade. Kto chce pestovať na vyššom úrovni, bude potrebovať skleník, čo značne prispeje k vývinu najkrajších rastlín.

Čo je to skleník?

Dlhá zima pre väčšinu nás znamená vynechávanie zeleniny pestovanej doma, alebo nákup ireálne drahej zeleniny (často bez chuti) zo supermarketu. Tento rok sa nemusíte vzdávať olúbených zdrojov vitamínov, ak zaistíte dostatočnú ochranu rastlín aj počas chladného obdobia. Tu príde na rad skleník, čo je v skratke: nová diemenzia v záhradníctve. Struktúra sa všeobecne skladá z prehľadných sklenených stien a zo strechy. Funguje ako tepelná bariéra pred chladom, zároveň zabraňuje prehriatiu pre pestovanie rastlín.

Prvé skleníky sa objavili v rímskych záhradách okolo 30. roku n.l. Seneca píše, že ruže v zime treba poliať teplou vodou, nádeji, že na jar budú kvitnúť nezvyčajne skoro. Prvé skleníky boli postavené z podobného dôvodu. Rímania nepestovali v skleníkoch iba kvety, ale aj broskyne a hrozno, v skelníkoch cisára Tiberiusa dokonca aj uhorky. Skleník bol veľmi populárny v 17. a 18. storočí, čo znamenalo skutočnú horúčku v Európe, zvýšil sa záujem o exotické rastliny, takým spôsobom nielen panovníci, ale aj statkári a šlachta začali pestovať rôzne zahraničné rastliny v skleníkoch, snažili sa o pestovanie čím viac druhov. Napríklad v Maďarsku postavili najväčší skleník v prvých rokoch 18. storočia. Ktorého majiteľom bol Miklós Esterházy.

 

1. obrázok: Esterházy Miklós - wikipedia

 

Ako to funguje?

Aby Váš domáci skleník fungoval správne, je dôležité spôznať jeho fungovanie z fyzickej stránky. Slnečné svetlo preniká do skleníka cez sklenené steny a strechu. Slnečné svetlo sa objavuje vo forme krátkovlnných lúčov, preto ľahko prenikajú cez skelnené plochy. Rastliny a ich zemina prehlcuje slnečné žiarenie a následne premení slnečnú energiu na tepelnú energiu. To, koľko svetla dokážu prehltnúť, závisí na veľkosti skelníka, počtu slnečných hodín a fyzikálnych vlastností rastlín v skleníku.  Zemina a všetky predmety, ktoré sa nachádzajú vo vnútri začnú časom vyžarovať teplo späť do skleníka. Touto metódou môžete pestovať rastliny počas celého roka. Navyše, Vám to umoži predĺžiť vegetačné obdobie omnoho viac, ako by to odôvodňovali klimatické vlastnosti. V liahni alebo pohároch od kyslej smotany môžete koncom januára, začiatkom februára začať s výsadbou skorých, chladu odolných odrôd. V byte je ideálnym miestom pre nich parapet, alebo radiátor. Až sadenice zosilnia a oteplí sa, môžete ich začiatkom apríla úremiestniť pod fóliu, alebo do skleníka.

 

2. ábra: kertszepites.com

 

Aké sú výhody skleníkov?

Jar je rozmarným ročným obdobím, v dôsledku globálneho oteplovania môže snežiť aj v apríli, sadenice môžu zamrznúť aj v máji, ak ich vonku nič nechráni. Pestovaním v skleníku môžeme predchádzať ich poškodeniu. Môže to predĺžiť vegetačné obdobie a na konci zimy si môžeme priniesť vlastnú zeleninu z našej záhrady. Obrovskou výhodou je, že si môžeme byť istý, že úroda je celkom bez chemikálií. Steny skleníka chránia rastliny pred škodlivým slnečným žiarením, živlami, hlodavcami, škodcami a patogenmi. Ideálna teplota a vlhkosť pre rostliny môžete zabezpečiť jednoducho, nakoľko rastliny, zemina a všetky predmety vo vnútri postupne začnú vyžarovať teplo späť do skleníka.

V prípade jednoduchších domácich verzií, hlavne keď k pestovaniu našich obľúbených rastlín stačí aj menší skleník, môžu byť dobré aj konštrukcie pokryté fóliou namiesto skla. K tomu Vám ponúkame niekoľko vynikajúcich produktov za priaznivé ceny. Pokiaľ ste úplný začiatočník, tieto produkty budú dokonale vyhovovať Vašim potrebám.

Pomocou mini fóliovníka z našej ponuky  si môžete vytvoriť vhodné podmienky aj doma pre pestovanie kvetín, zeleniny, prípadne byliniek.

 

Fóliovník má 3 police, ktoré sú vo vzdialenosti 30,5 cm. Konštrukcia a police sú vyrobené z kovového materiálu, plachta je z PVC. Vďaka tomu je mimoriadne odolný voči vetru. Dvere sú zipované, pripevniteľné pomocou suchého zipsu. Prenáša sa jednoducho, preto môžete umiestniť kamkoľvek v záhrade, na balkóne alebo terase.

Pomocou prenosného fóliovníka s policami taktiež môžete vytvoriť vhodné podmienky pre pestovanie sadeníc kvetín, zeleniny a byliniek.

 

Jednoducho zostaviteľná, ľahká a stabilná konštrukcia. Po zostavení rámu jednoducho nasaďte vonkajší kryt, ktorý je vyrobený z polyetylénu, odolného voči poveternostným podmienkam. Vďaka konštrukcii sa premiestňuje jednoducho, nemusíte umiestniť na trvalé miesto, nebude prekážať na dvore. Preto odporúčame aj pre tých, ktorí majú malý balkón, alebo menšiu terasu. Nemusíme sa báť, že odoberie časť obytného priestoru, nakoľko, ak ho práve nepotrebujete, môžete rozložiť a odložiť, aby ste na jar opakovane zložili. Pomocou poličiek budete  mať k dispozícii viac priestoru, ak používate fóliovník na balkóne, budete mať viac miesta, ako keby ste pestovali rastliny na zemi alebo na zábradliach. Dá sa využiť ako záhradný skleník. Na obidvoch stranách rámu sú 2-2 poličky, na ktoré môžeme umiestniť kvetináče a bedne. Na obidvoch stranách dverí je zips, dvere sa dajú pripevniť pomocou suchého zipsu. Materiál absorbuje svetlo, dopomôže k vytvoreniu vhodného prostredia a teploty.

Pokiaľ nechcete kúpiť hotový skleník, môžete si ho vyrobiť aj vlastoručne. Konštrukcia môže byť vyrobená z dreva, namiesto skla môžete použiť polykarbonátovú dosku s dutinami, plexisklo alebo priehľadnú plastovú fóliu.Ak chcete udržovať viac rastlín v teple, zaobstarajte si dvojkomorový drevený záhon a potiahnite ho fóliou.

 

Používaním záhonu môžete zaistiť dostatočný prísun živín do rastlín, pretože je možné regulovať množstvo živýn a vody. Je to praktické a užitočné riešenie, ale môže byť aj ozdobou záhrady. Materiál záhonu nie je ošetrený, môžete ho nalakovať podľa vlastného vkusu. Skladá sa z dvoch prihradiek, čo uľahčuje starostlivosť o rôzne rastliny a sadenice.

Vyberte si skleník, ktorý Vám najviac vyhovuje a začnite to už tento rok pomocou eshopu alinda.sk!

Predchádzajúci Beh pre začiatočníkov: ako začať s príchodom priaznivého počasia
Ďalej Záhradný nábytok na jar a leto