Výhody a používanie kineziologickej náplasti

Výhody a používanie kineziologickej náplasti

V súčasnosti takmer každý uprednostňuje používanie kineziologickej náplasti, pretože má mnoho výhod, najmä v prípadoch fyzickej námahy. Na druhej strane, nesprávne aplikovaná náplasť môže byť rovnako škodlivá, preto si prečítajte náš článok a presvedčte sa o jej výhodách...

Používanie kineziologických náplastí sa stáva čoraz bežnejším medzi športovcami aj bežnými ľuďmi, pretože môžu mať mnoho výhod pre zdravie a životný štýl. Tieto náplasti sa vyrábajú v rôznych farbách a vzoroch a vďaka jedinečne navrhnutému lepidlu môžu pomôcť znížiť bolesť, zmierniť svalové napätie a podporiť pohyb.

Na čo je kineziologická náplasť vhodná

Kineziologické náplasti zvyčajne používajú športovci alebo ľudia s problémami pohybového aparátu. Náplasti sa dodávajú v rôznych farbách a tvaroch a sú navrhnuté tak, aby pomáhali telu pri pohybe a znižovali bolesť.

Lepiaci materiál náplastí je vyrobený zo špeciálneho elastického materiálu, ktorý umožňuje voľný pohyb kože. Náplasti sa môžu aplikovať na miesta bolesti, svalovej slabosti alebo stuhnutosti. Po nalepení na telo môžu pomôcť znížiť bolesť, zlepšiť svalový tonus a podporiť pohyb.

Používanie kineziologických náplastí sa odporúča rôznymi spôsobmi, napríklad ich prikladaním priamo na poranené miesto alebo prikladaním náplastí na svaly, kĺby alebo väzy na podporu pohybu. Je však dôležité poznamenať, že kineziologická náplasť nie je liekom na zranenie a nenahrádza lekársku liečbu. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, vždy sa poraďte so svojím lekárom o optimálnych možnostiach liečby.

 

Farby kineziologických náplastí

Kineziologické náplasti sú dostupné v rôznych farbách a každá farba má zvyčajne špecifickú funkciu alebo význam:

  • Modrá: modrá je zvyčajne najsvetlejší tón kineziologickej náplasti a používa sa na upokojenie kĺbov alebo okolitých tkanív.

 

  • Zelená: zelená je najčastejšie používanou farbou v kineziológii, možno ju použiť na regeneráciu svalov a zmiernenie zápalu s pozitívnymi výsledkami.

 

  • Ružová: ružová kineziologická náplasť je zvyčajne obľúbená medzi športovkyňami na zmiernenie napätia v prsníkoch.

 

 

  • Žltá: žltá náplasť je najoptimálnejšia farba na aktiváciu svalov a zvýšenie stability.

 

  • Červená: červená kineziologická náplasť je najintenzívnejšia farba a používa sa na posilnenie svalov tela, zvýšenie výkonnosti a zvýšenie energie.

 

-   Čierna: čierna farba je najviac stabilizujúca a používa sa pre väčšie svaly a kĺby.

 

Okrem toho sú k dispozícii aj kineziologické náplasti s rôznymi vzormi, ako sú vlny alebo kríže, ktoré môžu mať ďalší terapeutický účinok na telo. Je však dôležité poznamenať, že farba a vzor náplastí nemajú priamy vplyv na terapeutický účinok a účinok jednotlivých farieb sa môže u jednotlivých osôb líšiť. Výber správnej farby a vzoru zvyčajne závisí od typu zranenia alebo problému a symptómov, ktoré sa v liečenej oblasti vyskytujú.

 

Aplikácia kineziologickej náplasti

Pred aplikáciou kineziologickej náplasti je dôležité upozorniť na to, ak máte zdravotné problémy alebo si nie ste istí správnou aplikáciou náplasti, vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo terapeutom, ktorý sa špecializuje na náplasti.

Bez ohľadu na oblasť, na ktorú chcete náplasť aplikovať, najprv vyberte správnu farbu a vzor, pričom zohľadnite typ poranenia, ošetrovanú oblasť a požadovaný účinok. Pokožka by mala byť pred aplikáciou náplasti úplne suchá, preto miesto aplikácie najprv dôkladne očistite vlažnou mydlovou vodou a potom ho úplne osušte. Náplasti by sa nemali aplikovať na poškodenú, podráždenú alebo infikovanú pokožku. Čas aplikácie náplasti sa môže líšiť v závislosti od náplasti a použitej techniky. Vo všeobecnosti však nechajte náplasti na ošetrovanom mieste jeden alebo dva dni pred ich odstránením a opätovným nalepením.

Pozrime sa na proces nasadenia podľa jednotlivých oblastí:

 

Kolená

Priloženie kineziologickej náplasti na koleno môže pomôcť zmierniť bolesť a zlepšiť pohyblivosť. Očistite oblasť, ale ak sú na kolene chĺpky, nepoužívajte čistiace prostriedky na báze alkoholu, pretože môžu podráždiť pokožku. Po výbere správnej veľkosti a farby priložte jeden koniec náplasti na prednú časť kolena, potom náplasť jemne potiahnite a pritlačte, aby dobre priľnula k pokožke.

Pri aplikácii náplasti jemne potiahnite koleno nahor, aby sa koža napla. Náplasť oviňte okolo kolena a zaistite ju za kolenom, aby sa náplasť nepohybovala. Postavte sa, urobte niekoľko krokov a skontrolujte, či náplasti správne priliehajú a nehýbu sa.

1. obrázok: powerrebound.com

 

Ramená

Náplasť umiestnite na hornú časť ramena vpredu, tesne pod kľúčnu kosť, a potom ju pritlačte, aby priľnula. Ak je to potrebné, mierne potiahnite rameno nadol, aby sa koža napla a lepšie priľnula. Náplasť oviňte okolo ramena a potom ju zaistite na mieste vzadu, aby sa zabránilo jej pohybu.

 

2. obrázok: self.com

 

Zápästia

Náplasť umiestnite na zápästie, začnite pri spodnej časti a pomaly ju ťahajte smerom nahor k zápästiu. Dávajte pozor, aby náplasť nebola príliš tesná ani príliš voľná, aby účinne podopierala zápästie. Keď je náplasť na mieste, prstom ju jemne masírujte, aby ste sa uistili, že dobre prilieha k pokožke. Je dôležité neaplikovať kineziologickú náplasť na otvorenú ranu alebo podráždenú pokožku a v prípade nepríjemných pocitov náplasť okamžite odstráňte.

3. obrázok: truetape.de

 

Pás

Začnite lepiť v spodnej časti pása a pomaly ťahajte smerom nahor. Náplasť by nemala byť príliš tesná ani príliš voľná, ale mala by rovnomerne priliehať bez pokrčenia, zabezpečovať a podopierať pás. Po nalepení náplasti jemne masírujte prstom po náplasti, aby ste sa uistili, že dobre prilieha k pokožke a dobre prilieha.

 

4. obrázok: verywellhealth.com

Členok

Dĺžka a tvar náplasti by mali byť prispôsobené tvaru členku. Odstráňte ochrannú fóliu na zadnej strane náplasti a umiestnite náplasť na členok. Začnite od spodnej časti a pomaly ťahajte smerom nahor k členku. Náplasť by mala rovnomerne priliehať na členok a nemala by sa krčiť. Uhlaďte ju prstami, aby ste sa uistili, že všade správne drží.

5. obrázok: kintasio.de

 

Krk

Krk je veľmi citlivá oblasť, preto je potrebné pri aplikácii náplasti postupovať opatrne. Dĺžka a tvar náplasti by sa mali prispôsobiť kontúram krku. Začnite v spodnej časti lepenej oblasti a pomaly ju ťahajte smerom ku krku. Po nalepení náplasti dávajte pozor, aby ste sa krku nedotýkali ani zaň príliš neťahali, pretože to môže zhoršiť účinok náplasti.

 

6. obrázok: physicaltherapy.about.com

 

Chrbát

Nálpasť aplikujte zdola nahor. Je dôležité, aby rovnomerne priliehala k svalom chrbta a aby ste nevynechali žiadnu časť. Dbajte na to, aby vám náplasť nevisela dole na chrbte, pretože to môže znížiť jej účinok. Po aplikácii náplasť jemne masírujte po celej dĺžke, aby ste jej pomohli priľnúť.

 

7. obrázok: tapegeeks.com

 

Vyberte si 4- kusové balenie kineziologických náplastí v ružovej, čiernej, béžovej alebo zelenej farbe a bezbolestne ich používajte na liečbu podvrtnutí, natiahnutí, športových zranení, bolesti chrbtice a končatín a na rehabilitáciu po operáciách pohybového aparátu.

4 db kineziológiai szalag választható színben
Kineziologické pásky- 4 ks, viac farieb
Special Price € 13.89 RRP: Regular Price € 17.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

 

Predchádzajúci Hula hoop a iné detské hračky na tréning
Ďalej Aký držiak na tablet mám kúpiť?