Vlastnosti kvalitnej bicej súpravy

Vlastnosti kvalitnej bicej súpravy

V našom článku Vám ukážeme užitočné tipy týkajúce sa bicích nástrojov.

...

Prišlo Vaše dieťa s tým, že sa chce naučiť hrať na bicie? Alebo ste sa rozhodli zvládnuť ovládanie tohto hudobného nástroja Vy, ale neviete, ako začať, alebo čo kúpiť na začiatok? V našom článku Vám ukážeme užitočné tipy týkajúce sa bicích nástrojov.

 

Druhy bubnov

Pravdepodobne každý, kto otvorí tento článok je už oboznámený so základmi bubna (súpravy), ale začnime úplne od začiatku, aby sme si mohli poskytnúť úplný obraz o tomto nástroji. Bubon je bicí nástroj, tento pojem zahŕňa širokú škálu nástrojov, ktoré sa výrazne líšia princípom fungovania, veľkosťou a materiálom. Najbežnejšie sem patria membránofóny (ozývaný vibráciou natiahnutej blany), ale mnohé idiofóny (ozývané vibráciou pevného materiálu) sú nazývané ako bubny. Spoločné majú to, že sa ozývajú trením a zvyčajne vydávajú tupý, nízko položený, krátko padavý „bubnovací” zvuk. Pozrime sa na jednotlivé typy!

 

Blany

Keď myslíme na bubny, pravdepodobne sa objavia pred našimi očami blany, aj keď sme doteraz ich názov nepoznali. Bubon je najčastejšie duté teleso, približne kruhového prierezu, ktorého jeden alebo oba konce sú pretiahnuté kožou alebo novšie aj plastovou fóliou. Teleso bubna môže byť vyrobené z vyrezávanej, pálenej pene, ako sa vyrábali najstaršie bubny, sudovitých palíc, preglejky, kovu, keramiky, plastu a mnohých iných materiálov. V prípade dnešných bubnov najskôr omotajú okraj kože cez kovový krúžok a potom ho skrutkami priskrutkujú na teleso bubna.


ábra: hu.museum-digital.org/

 

Drevené a kovové bubny

Štrbinové bubny sú najčastejšie duté drevené telesá s dlhou, rovnou alebo inou štrbinou určitého tvaru na jednej ploche, ktorá zoslabuje štruktúru telesa tak, že sa dá rozvibrovať a rozozvučať pálkou, podobne ako plášť bubna. Štrbinové bubny sa líšia veľkosťou od niekoľkých centimetrov do desať metrov. Väčšie bubny sa používali ako hovoriace bubny, ich hlasitosť bola taká, že s nimi mohli prenášať správy na desať až dvadsať kilometrov.

Elektronické bicie

Bicie modernej doby. Elektronické bicie vďaka autentickému zvuku a mnohým nastaveniam môžu zabezpečiť zážitok zo skutočnej hry. Ovládacie tlačidlá umožňujú nastaviť hlasitosť, rytmus predprogramovaných ukážok a bicích sôl, nahrávať a prehrávať vlastnú hru na biciach a prepínať medzi rôznymi štýlmi. Ak do konektora zapojíte slúchadlá, hru budete počuť iba Vy. Ideálne na cvičenie pre dospelých aj deti.

 

 

 

Ako spoznať dobrú biciu súpravu?

Bicia súprava bola vytvorená tak, aby vyhovovala potrebám moderného západného jazzu a zábavnej hudby. Zhromažďuje širokú škálu bicích nástrojov a kombinuje ich spôsobom, ktorým ich ovládanie zvládne jeden hudobník. Okrem konvenčných membránových bubnov, ako sú malé bubny tom- tom, veľké bubny, činely, klepadlá, drevené bubny a iné perkusné nástroje môžu byť súčasťou súpravy.

 

Pred kúpou zostáva otázka: ako spoznať dobrú biciu súpravu? Len preto, že akustické bicie sú známe, nemusia byť tou najlepšou voľbou pre začínajúceho bubeníka. Predtým, ako zvolíte teleso bubnov, možno budete chcieť zvážiť výhody, ktorým môžu elektronické bicie naštartovať Vašu bubenícku kariéru, alebo novú záľubu. Tradičná bicia súprava nepotrebuje veľa vysvetlovania: zvuky vydávajú pomocou údermi na bubny a činely. V prípade elektirnických bubnov je to o niečo zložitejšie: keď narazíte na dopadovú plochu, elektronická spúšť zaznamená náraz a prenesie signál do zvukového modulu; zvukový modul prevádza signál na zvuk, ktorý možno počuť cez slúchadlá, alebo reproduktory.

 

Jednoduché ovládanie je dôležité, aby ho Vaše dieťa ľahko pochopilo, podrobný návod na použitie, ktorý si môžete naštudovať spoločne. Ak je ovládanie zložité, to už od začiatku môže odobrať Vášmu dieťaťu nadšenie. Treba začať od základov, aby dieťa zažilo menšie úspechy. Ak ho nemáte možnosť poslať k učiteľovi, pomôžte mu učiť sa samostatne! Pôvodnou formou sebavzdelávania sú stále k dispozícii knižky s návodom na ovládanie bicích nástrojov, ktoré sú dostupné v predajniach hudobných nástrojov alebo v kníhkupectvách. Okrem toho sú ešte stále obľúbené aj náučné DVD disky, aj keď online tutoriály na internete sú pre začínajúcich bubeníkov veľkou výhodou. Ak to bubnovaním myslíte vážne, treba zvažovať aj to, že Vaše dieťa nebude vždy začiatocník. Popozerajte sa teda aj po rozšíriteľných produktoch.

Bubny pre začiatočníkov aj pokročilých

Nenechajte sa zmiazť obrovskou ponukou bicích zariadení. Zatiaľ čo profesionály môžu potrebovať sofistikovanejšie vybavenie, začínajúci bubeníci môžu začať aj so základnou zostavou. Na to, aby ste sa mohli rozvíjať a cvičiť v rôznych štýloch, sú potrebné určité zákaldné prvky aj pre prvú biciu súpravu. Od dobrého elektronického bubna pre začiatočníkov sa očakáva, že bude obsahovať hlavné perkusné povrchy (nožný bubon, malý bubon, tamy) a činely (úder, doprvod, footpod), ako aj robustný stojan, pedále a zvukový modul, ktorý premieňa údery bubna na zvuk. Nájdite si čas na výber dokonalých bubnových palíc, pretože je to zložitejšie, ako si myslíte. Hrúbka bubnových palíc tiež ovplyvňuje zvuk. Vyhotovenie dreveného kužeľa alebo ramena ovlypňuje odraz, reakciu hry a rovnováhu, zatiaľčo tvar úderovej hlavy ovplyvňuje tón, od viacfarebného zvuku valcovej hlavy až po oválnu úderovú hlavu, ktorá prináša hlbší rozsah.

 

Celkovo môžeme vyhlásiť, že bubnovanie je úžasne dobrá vec a možno najzábavnejšia činnosť, ktorú môžete robiť v sede. Nezostáva nič iné, len o tom snívať a zaobstarať si sadu elektrických bicí z našej ponuky a začať bubnovať... je to oveľa jednoduchšie, ako si myslíte.

 

 

 

Predchádzajúci Čakáte bábätko? Ukážeme Vám, čo budete potrebovať!
Ďalej Usporiadanie písacieho stola: ako udržiavať poriadok počas práce?