Techniky a výhody thajskej masáže

Techniky a výhody thajskej masáže

V tomto článku sa dozviete aj o výhodách, pôvode a technikách thajskej masáže...

Na internete a v odbornej literatúre sú dostupné rôzne druhy masáže, ale nie všade je vysvetlené, aké výhody majú jednotlivé druhy. Pokiaľ doma nemáte super masážne kreslo, alebo masážny prístroj na chodidlá, budete nútení obrátiť sa na profesionálny salón na osviežujúci masáž, alebo na masáž proti bolesti. V našom článku sa dozviete aj o výhodách, pôvode a technikách thajskej masáže.  Ak sa však predsa len rozhodnete pre domácu masáž, môžete sa na nás spoľahnúť!

 

Pôvod thajskej masáže

Thajská masáž, ako ju mnohí poznajú, je prastarý, tradičný typ masáže z Ďalekého východu. Málokomu je však známe, že má históriu 2500 rokov. Jeho účelom je natiahnuť a stlačiť svaly, zaujať rôzne polohy tela, zebezpečiť voľný tok energie, zmierniť bolesť a stuhnutosť, vytvoriť pružný a uvolnený stav. Pôvod tejto slávnej liečebnej masáže treba hľadať v Indii. Jeho zakladateľom bol severoindický lekár Jivaka Kumar Bhaccha, ktorý bol blízkym priateľom rovesníkom Buddhy. Do povedomia sa dostal súčasne so šírením budhizmu, tj.v 3.-4. storočí pred našim letopočtom. Jivaka liečil minerálmi, bylinkami a špeciálnymi (vtedy úplne novými) technikami. Jeho prvá nemocnica a škola v Chiang Mai (druhé najväčšie mesto v Thajsku) sú pomenované po ňom.

 

Jeho socha je stále vo veľkej úcte, denne pribúdajú čerstvé potraviny, kvety a zapálené kadidlo. Každý deň aspoň raz zopakujú prežívajúcu mantru z dávnych čias, na počesť a pre ich vlastnú vnútornú rovnováhu v jazyku Páli (Starovenký stredoindický jazyk z indoárijských jazykov. Je známy hlavne kvôli tomu, že najstaršie zachované budhistické texty v kánone Páli boli napísané práve v tomto jazyku. Je to jazyk théravádového budhizmu.)

Technika thajského masáže

Technika masáže sa šírila ústne, zvyčajne v rodinách a v kláštoroch, kde sa znalosti zachovali na palmových listoch. V 18. storočí väčšinu dokumentov zničili barmskí okupanti. Zvyšky, ktoré bolo možno zachrániť pozbieral kráľ Rama III. a dal ho vyryť do steny majstrom Wat Po, aby určite zostali na večné časy. Tie sú zachovalé dodnes. V roku 1906 na príkaz kráľa Rama V. preložili všetky staré lekárske záznamy a dokumenty zo starých jazykov do súčasného thajského jazyka a bola z nich zhotvená kniha, napísaná rukou s názvom Kráľovksá lekárska učebnica. Táto kniha obsahuje staroveké poznatky, línie a body energie, lekárske poznatky, liekopis a masážne techniky. Okrem toho aj kompletnú masážnu terapiu na neduhy a rôzne druhy chorôb. Od roku 1997 thajská vláda oficiálne uznáva a podporuje prax liečebných thajských masáží.


Na rozdiel od iných masáži sa thajskej masáži hovorí suchá masáž, čiže na rozidel od iných techník sa nepoužívajú žiadne oleje ani krémy. Technikou bodového tlaku nie sú stimulované svaly, ale akupunktúrne body. Procedúra aplikované na celé telo má špeciálnu choreografiu, počas jeden a pol až dvoch hodín masáže masér prejde každú časť tela, od prsty na nohách až po vrch hlavy. Zahŕňa aj strečingové cvičenia, hoci na svaly nezaberá. Maséri masírujú nielen dlaňami a koncami prstov, ale aj kolenami, chodidlami a lakťou. Pod silnými tlakmi však na druhý deň nebudú plné modro- zelených fľakov, zostane len zvýšená energia a výborný pocit.

3 segmentové prenosné masážne lôžko môže tento zážitok len umocniť.

 

Masážne lôžko je vynikajúce nielen kvôli 3 segmentovému dizajnu, ale aj vďaka stabilite a pohodlí,  ktoré posteľ poskytuje. Výplň je pohodlne polstrované, s vodeodolným vinylovým poťahom. Ľahko sa čistí saponátom a vodou, ani olej na ňom nezanecháva škvrny. Vhodné nielen pre masérov a kozmetičiek a pedikérov ale aj na domáce použitie. Jeho multifunkčná opierka hlavy je vhodná v ľahu na chrbte, aj na bruchu. Jeho podšívka je odnímateľná, kolíska tváre je vyplnená extra vrstvou polstrovania. Je výškovo nastaviteľné podĺž krku, nôh a rúk pre rovnaké pohodlie pre každého.  Vďaka protišmykovým gumeným nožičkám možno masážne lôžko bezpečne postaviť na rôzne podlahy. Po použití sa dá zložiť v priebehu niekoľko sekúnd, čo uľahčuje skladovanie a prepravu. Náš eshop Vám teraz doručí zadarmo až domov. 

Zdravotné výhody

Keď je človek zdravý, životná energia nerušene prúdi v meridiánoch. Nesprávna životospráva, emocionály stres, slabosť alebo zranenie narúšajú tento proces. Thajská masáž dokáže priviešt stagnujúcu energiu opäť do uvoľneného prúdu. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu, možno použiť pri poruhách spánku, nervovo napätých stavoch a na zmiernenie bolesti. Stymuluje krvný a lymfatický obeh. Lymfa transportuje z tkanív konečné produkty metabolizmu, ktoré sú sčasti prísliš veľké na to, aby sa vrátili do obehu a nemôžu sa ďalej v tkanive rozkladať. Lymfodrenáž má veľký význam pre imunitný systém.

Na Západe sa pravidelná masáž stala neoddeliteľnou súčasťiu životného štýlu. Je bežné, že ľudia si večer neoddýchnu (alebo nie vždy) pri pohári whisky, ale doprajú si oveľa zdravšiu a trvácnejšiu thajskú masáž.

Ak si v dôsledku súčasnej pandémie by ste radšej užívali niektorú formu masáže v kruhu rodiny, navštívte našu webovú stránku a nájdite si nástroj, ktorý Vám najviac vyhovuje.

Predchádzajúci Usporiadanie písacieho stola: ako udržiavať poriadok počas práce?
Ďalej Budovanie skalky krok za krokom