Ratanový alebo drevený záhradný nábytok? Materiály a riešenia

Ratanový alebo drevený záhradný nábytok? Materiály a riešenia

Výber záhradného nábytku si vyžaduje rovnakú starostlivosť ako nákup interiérového nábytku. Aké sú však vlastnosti jednotlivých typov a materiálov? Prečítajte si nasledujúce odseky a dozviete sa ako...

Výber záhradného nábtyku vyžaduje minimálne rovnakú ostražitosť, ako nákup nábytku do interiéru, nakoľko dnes sú na trhu rôzne riešenia, materiály a tvary. Naša predstavivosť je obmedzená len kapacitou našej peňaženky. Čím sa ale jednotlivé druhy a materiály vyznačujú? Dozviete to v nasledujúcich odsekoch.

Mnohostranný záhradný nábytok

Zatiaľčo v dobe našich babičiek k pohodlnému posedeniu na dvore stačil obyčajný záhradný nábytok, dnes kladieme stále väčšíu dôraz na nábytok do interiéru. Nech ide o malý balkón, terasu, alebo relaxovú zónu na záhrade, snažíme sa ju zariadiť čo najvkusnejšie. S príchodom leta- alebo keď počasie dovolí, či i skôr- nechceme nič iného ako slnko, záhradkárčenie a večerný relax v pohodlnom krelse. Preto je dôležité, akým záhradným nábytkom sa obklopíme.

 

Pred nákupom je nejdôležitejšie posúdiť, koľko miesta máte k dispozícii, potom naplánovať nábytok a doplnky aj štýl, podľa ktorého budete nové kúsky do vašej záhrady vybrať. Ani u toho by ste nemali zabudnúť na rozpočet, dnes je široká ponuka záhradného nábytku, kvality,štýlu aj ceny.

 

V poslednom čase je  stále menšia hranica medzi vonkajšom a vnútrom, obývačka už nie je iba vo vnútri. Pokiaľ terasu či záhradu oddelujú od spoločných priestorov domu len otváracie dvere, môžete okrem jedálenského stolu a stoličiek myslieť aj na iné prvky obývačky, ako sú pohodlné sedacie súpravy, taburetky alebo rastliny. Pokiaľ nemáte striešku nad terasou, zaobstarajte si slnečníky, tienidlá alebo zvlhčovač vzduchu. Rovnako, ako by ste to robili v obývačke, rozžiarte interiér farebnými vankúšikmi a kobercami. Nakoniec nezabudnite ani na svetlá, vodeodolná svetelná dekoračná reťaz z našej ponuky sa hodí ku každému štýlu, jeho 15 LED žiaroviek poskytujú príjemné osvetlenie. Reťaz je 14,6 metrov dlhý, ale pokiaľ potrebujete viac, môžete spojiť viac kusov.

 

Výhody a nevýhody ratanového záhradného nábytku

Ratanový záhradný nábytok môže byť vyrobený z prírodného alebo umelého ratanu. Nábytok z prírodných materiálov je neodbytným doplnkom terasy v rustikálnom štýle, ktorá je síce krásna, ale vyžaduje pravidelnú údržbu. Naviac nie je odolný voči horúcemu slnku, daždi a mrazu. Aj keď dokážu priestoru dodať dôstojnosť a prirodzenú eleganciu aj v použitým stavu, stojí za zváženie, či nie je vhodnejšie kúpiť si odolný, kvalitne spracovaný záhradný nábytok. Môžeme si nájsť prepracované kúsky, ktoré sú odolné voči živlom. To je dôvod, prečo sú teraz populárnejšie, ako pôvodné  organické verzie. Neuškodí mu nízka teplota, dážď ani UV žiarenie. Navyše si môžete vybrať z viac farieb, takže nech je vaša terasa zariadená v akejkoľvek štýle, nájdete tie najvhodnejšie, pohodlné záhradné kúsky.

 

Záhradný nábytok s efektom z umelého ratanu je v skutočnosti vyrobený z plastu, vo svojom vzore má charakter ratanu- alebo skôr umelého ratanu. Aj keď so svojim vzhľadom dá celkovo začleniť do štýlu rustikálnych či stredomorských terás, je menej exkluzívny a svojou kvalitou sa neblíži štandardu vyššie spomýnaných typov. Vďaka tomu ho môžeme získať za oveľa lepšiu cenu.

 

Aktuálne sa z týchto materiálov vyrábajú sedacie súpravy, kreslá, stolíky, lampy, úložné boxy, sedačky, alebo dokonca aj črepníky. Pokiaľ nejde o štýl a materiál, oplatí sa kúpiť sadu, takže je isté, že budú na terase v harmónii.

 

Drevený záhradný nábytok: pokiaľ chcete niečo skutočne odolného

V dnešnom chaotickom svete stále viac ľudí oceňuje použitie materiálov, ktoré sľubujú čistotu a ukľudňujúci blízkosť prírody. Do tohoto prístupu výborne zapadá záhradný nábytok z dreva. Pokiaľ túžite po teple, útulnosť a prírode blízky zážitok na vašej terase, vyberte si záhradný nábytok z dreva. Výber je veľmi široký, takže sa výborne vyniknú na každej terase. Pokiaľ s nábytkom plánujete dlhodobo, nesmiete zabudnúť na správnu starostlivosť a údržbu. Prelakovanie a impregnácia sú dôležité pre zachovanie textúry nábytku, ale rutina údržby sa môže líšiť v závislosti na typu a povrchovej úpravy materiálu a vyplatí sa pri nákupu požiadať o podrobné informácie o ňom.

 

Najobľúbenejšie záhradné kreslo v severnej Amerike

Tento kreslo ste mohli vidieť v rôznych amerických filmoch, čo nie je náhodou, nakoľko dobýva celý kontinent, dokonca celý svet. Nastal čas, aby tento klasický dizajn ovládal aj vašu záhradu. Skladacie drevené záhradné kreslo má širokú sedaciu plochu a podrúčky, šikmé operadlo a sedák, poskytujúce skutočné pohodlie. Typ doplnený podnožkou, v prírodnej a bielej farbe si môžete nájsť v ponuke nášho eshopu.

 

Vyberte si vhodné záhradné doplnky z eshopu Alinda! Vodeodolný svetelný reťaz, závesný slnečník alebo stojan na hojdaciu sieť zvýšia jas terasy.

 

Drevené lehátka

Dnes už nemusíte ísť do hotela, aby ste počas dovolenky oddychovali na pohodlných lehátkach. Doba plastového nábytku je preč, preto si špeciálnym dreveným lehátkom môžete počas popíjania domácich koktajlov pripadať ako na nefalšovanom stredomorskom vidieku. Večer, keď si užívate vonkajśie svetlá a poslúchate zvuky prírody, môžete si oddýchnúť od celodennej únavy. Drevené hojdacie lehátko z lakovanej borovice je vzrušujúce a štýlové, akonáhle sa do nej liahnite, nebudete z nej chcieť vyliezť.

 

Drevené relaxačné lehátko môže byť výbornou voľbou, nakoľko opierka aj sedadlo sú nastaviteľné. Opaľujte sa, relaxujte, čítajte si alebo dokonca dobre vyspite v vysoko kvalitnom záhradnom nábytku.

 

 

 

Priestorovo úsporná sada

Terasa môže byť rôzná, je jedno, kde sa nachádza vo viacposchodovom dome, vedľa bazénu luxusnej vily alebo na verande skromného vidieckého domu. Kdekoľvek môže byť útuné, pokiaľ je vybavené správnym nábytkom a záhradnými doplnkami. Pokiaľ je vaše prostredie skromné, harmonické a kľudné, drevená záhradná súprava pre dvoch je ideálny výber.  Jeho výhodou je, že sa vôjde do malého priestoru, ale napriek tomu poskytuje pohodlné posedenie a stolovú plochu pre dvoch. V strede sa nachádza otvor pre uchytenie slnečníka, takže vložením vhodného tienidla nie je prekážkou konzumácia letných obedov vonku.

 

Charakteristika plastového nábytku

Plastový záhradný nábytok je síce vzhľadovo aj na dotyk ťažko zrovnateľný s iným typov z prírodných materiálov, ale vďaka modernej technológii sa dnes vyrábajú aj z plastu ergonomický a estetický nábytok. Väčšinou vyberáme nábytok kvôli cenovej dostupnosti a odolnosti materiálu, ale je dôležité mať na pamäti aj to, že vplyvom UV svetla môžu vyblednúť a stať sa krehkým. Pokiaľ vyberieme pevný a stabilný kvalitný kúsok, nemusíte sa bát ani toho. Jednoducho sa čistí a premiestňuje.

 

Pokiaľ sa spojí plast s kovom, získame nábytok, ktorý je možné zložiť jednoducho. Pokiaľ ho potrebujete len občas, alebo ho často premiestňujete, budú tieto kúsky ideálne. Pre kempovanie, piknik, na dvore chaty alebo doma, pokiaľ sa počet hostí trochu zvýši. Prenosný pivný set poskytuje okamžité miesto pre 8 osôb. Je skladací, prenosný a jednoducho umývateľný. Podobne praktická môže byť aj sada polstrovaných stoličiek. Je možné ich otvoriiť za niekoľko sekúnd, jednoducho sa premiestňuje, ale je pohodlný. V zloženom stave sa jednoducho vôjde do špajzy, za skriňu ale i pod posteľ.

 

 

V eshope alinda.sk si môžete najsť široký výber záhardného nábytku, vybrať si môžete z rôznych štýlov, tvarov a materiálov. Všetky sú spoľahlivé a kvalitné, takže si určite nájdete ten pravý kus pre vás. Okrem nábytku si tu nájdete aj užitočnú záhradnú výbavu, nech je to záhradná sprcha, gril, slnečník, altánok, kvetináč, sadenica, závesné kreslo, hadica alebo lapač hmyzu.

 

Titulný obrázok: studio-mcgee.com/deavita.net

Predchádzajúci Zakladanie okrasnej záhrady krok za krokom
Ďalej Zeleninová záhrada pre začiatočníkov a pokročilých