Potreba vitamínov pre dospelých a deti

Potreba vitamínov pre dospelých a deti

V nasledujúcom odseku sme pre našich čitateľov pripravili niekoľko informácií o potrebách vitamínov, aby sme im uľahčili výber...

Ponuka vitamínov a potravinových dolpnkov je takmer nekonečná. Všade počujeme o tom, ako udržať zdravie a posilniť imunitný systém, no málokto nám poradí, ako to robiť naozaj dobre a efektívne. V nasledujúcich odsekoch si dočítate informácie o potrebe vitamínov, aby sme Vám uľahčili výber tých správnych.

 

Prečo je dôležité prijímať správne množstvo vitamínov?

Pokiaľ sa stravujete pestro, dostatočné množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, doplené mliečnymi výrobkami, obilninami, semienkami, nedostatok vitamínov by nemal byť problém. S príchodom jesene však prijímame menej čerstvých potravín, prichádzajú aj príznakyy prechladnutia, nádcha, bolesti hrdla a chrípka. Prechladnutie hrozí najmä deťom, ktoré chodia do komunity. Ak sa Vám choroby vyhýbajú, no máte suché vlasy, citlivú pokožku, popraskané nechty, kolísavú náladu a zníženú silu, rozhodne musíte riešenie správny príjem vitamínov.

 

Vitamíny sú prirodzené organické molekuly s dôležitými biologickými účinkami, ktoré si žiaľ ľudksé telo nevie vyrobiť samo. Telo ich však potrebuje na zabezpečenie fungovania orgánov, podporu normálnych metabolických procesov, udržanie a zvýšenie bunkovej populácie. Preto je mimoriade dôležité prijímať správne množstvo vitamínov bez ohľadu na ročné obdobie a vek. Ak máte pocit, že nemôžete prijímať dostatok vitamínov potravou, môžete ich dočasne získať vo forme kapsúl alebo prášku. Používa sa to dočasne, dlhodobé užívanie môže spôsobiť vedľajšie účinky v prípade niektorých vitamínov (napr. vitamín A).

 

Je dôležité starostlivo skladovať lieky, potravinové doplnky a vitamíny, mimo dosahu detí. Uzamykateľná skrinka na lieky bude dekoratívnym, užitočným a mimoriadne praktickým prvkom Vašej domácnosti. Jeho kovový rám a biela farba ladia so štýlom každej miestnosti. Krabička je rozdelená do 3 odkladacích priehradiek, sklenené dvierka nie sú priehľadné, takže si môžete diskrétne, ale pohodlne uložiť a usporiadať svoje zdravotnícke pomôcky, lieky, vitamíny.

- 37%
 Zárható gyógyszertartó doboz
Uzamykateľná krabička na lieky
Special Price € 28.89 RRP: Regular Price € 45.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Potreba vitamínov u dospelých

Sú životné situácie, kedy sa potreba vitamínov líši od priemerného. Rôzne vitamíny potrebujú matky v očakávaní, dojčiace ženy, starší ľudia, dospievajúci, ľudia s ťažkým fyzickým zamestnaním, dlhodobo chorí, vegáni a vegetariáni, fajčiari. Tie je možné telu poskytnúť vhodnou stravou, preto sa oplatí uvedomiť si, ktoré potraviny obsahujú dané vitamíny.

 

Zdroj obrázku: somfarmaceut.sk

 

  • Vitamín B1: mäso, celozrnné obilniny, huby, bobule, olejnaté semená.
  • Vitamín B2: mliečne výrobky, vajíčka, droždie.
  • Vitamín B3: chudé mäso, rastlinné bielkoviny, okrem kukurice.
  • Vitamín B4 (kyselina listová): pečeň, zelenina- najmä špenát- a ovocie.
  • Vitamín B5: grécky jogurt, mlieko, brokolica, kučeravý kel, hydina, tuniak, hovädzia pečeň.
  • Vitamín B6: pečen, mäso, mliečne výrobky, strukoviny, droždie, vaječný zĺtok, celozrnná múka.
  • Vitamín B12: mäso, vnútornosti, morské plody, plnotučné mliečne výrobky, vajíčka.
  • A-vitamin: vnútornosti, mlieko a mliečne výrobky, morské ryby, žĺtok.
  • Vitamín C: ovocie, zelenina, napr. paprika, čierne ríbezle, rakytník, kaleráb, kapusta, paradajky, brokolica, zemiaky, čučoriedky, figy, maliny, šípky, citrusové plody.
  • Vitamín D: droždie, niektoré huby.
  • Vitamín E: rastlinné oleje, pšeničné klíčky, obilné klíčky, lieskové orechy, mandle, sladké zemiaky, müsli, mäso, pečeň, vajíčka.
  • Vitamín H: pečeň, obličky, žĺtok, mlieko, mliečne výrobky, strukoviny, zelenina, orechy, pivovarské kvasnice.
  • Vitamín K: tmavozelená listová zelenina, brokolica, ružičkový kel, kel.

 

Vitamíny pre deti

S čím sa u detí stretávame ako prvý, je vitamín D, ktorý je potrebné podávať bábätkám vo forme kvapiek už od narodenia. Dostatočný príjem vitamínu D hrá dôležitú úlohu vo vývoji novorodenca, zdravom raste zubov a kostí a dozrievaní imunitného systému. Keďže bábätká môžu zostať na slnku len krátko  a spočiatku nemôžu konzumovať potraviny s obsahom vitaminu D, existuje odborné odporúčanie o potrebnom dopĺňaní vitamínu D medzi 0. a 1. rokom života.

 

Celkovo dieťa potrebuje približne štyridsaťkrát viac vitamínu D, štyrikrát viac vitamínu A, štyrikrát viac vitamínu C, šesťkrát viac železa, päťkrát viac vápnika a štyrikrát viac jódu ako dospelí.

 

Od 1 roku života potrebujú vitamíny:

  • 1-3 roky: Vitamín C: 60 mg, vitamín D: 0,1 mg, jód: 100 mg, vápnik: 600 mg, železo: 8 mg, vitamín A: 0,6-0,8 mg.
  • 3-6 rokov: vitamín C: 70 mg, jód: 120 mg, vápnik: 700 mg, železo: 8 mg.
  • 6-14 rokov: vitamín C: 80 mg, jód: 140 mg, vápnik: 800 mg, železo: 10 mg.
  • 10-14 rokov: vitamín C: 90-100 mg, jód: 180-200 mg, vápnik: 900-1000 mg, železo: 12-15 mg.

 

Podpora imunitného systému nie je dôležitá len v období jeseň/zima, ale v tomto období zohráva významnú úlohu. Popri pestrej strave neprestrávajte chodiť na prechádzky, tráviť čas pod holým nebom aj v chladnejšom počasí. Kým dospelí majú tendenciu nevyjsť z teplého bytu, deti potrebujú pohyb na čerstvom vzduchu každý deň. Zázraky dokáže aj horúca polievka s množstvom zeleniny, ktoré obsahujú dostatok vitamínov. Zázvor, tekvica a brokolica sú vynikajúcim zdrojom vitamínov pre všetky vekové kategórie a chránia pred chorobami.

 

 

Vitamíny pre pokožku

Vitamínmi môžete podporiť imunitný systém, navyše ak budete používať ošetrujúce prípravky bohaté na vitamíny. Najmä na jeseň a v zime sa oplatí klásť väčší dôraz na každodennú starostlivosť o tvár a telo, pretože aktivita mazových žliaz klesá už pod 8 stupňov. Nízka vlhkosť vonku a suchý vzduch vo vnútri len zvyšujú problém. Ak je Vaša pokožka v tomto období napätá, musíte doplniť vhkosť a ak si všimnete, že sa na niektorých miestach začína olupovať, natierajte sa mastnými ošetrujúcimi krémami.

 

Niekoľko učinných látok, ktoré určite pomôžu:

  • Vitamín E: inhibuje produkciu voľných radikálov produkovaných počas oxidačných procesov buniek a ich účinok poškodzujúci bunky. Vitamín C a selén napomáhajú jeho vstrebávaniu.
  • Glycerín: hydratuje pokožku a zabraňuje strate vody.
  • Dexpanthenol: zvyšuje vlhkosť pokožky a podporuje hojivé procesy, napríklad pri zápaloch alebo poraneniach.
  • Bambucké maslo: obsahuje vitamín A, vitamín D a vitamín E, chráni a hydratuje pokožku a má účinok sťahovania pórov.
  • Urea: tvorí asi 7% prirodzených hydratačných faktorov, jej hladina však klesá vekom, schopnosť viazať vodu slabne, preto sa odporúča nahradiť.

 

Ak ošetrujúci prípravok obsahuje jednu z týchto aktívnych zložiek, ste na správnej ceste k ochrane svojej pokožky. S prístrojom na čistenie tváre 5 v 1 jednoducho odstránite z pokožky odumreté kožné bunky, aby aplikované aktívne zložky mohli pôsobiť ľahšie. Jemná masážna funkcia môže pomôcť zlepšiť krvný obeh, čím zabráni predčasnému starnutiu pokožky. Sada obsahuje 5 rôzych hlavíc, ktoré sú vhodné na čistenie, píling a starostlivosť o pleť.

 

- 61%
5 az 1-ben arctisztító készülék
Prístroj na čistenie tváre 5 v 1
Special Price € 3.90 RRP: Regular Price € 9.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Vitamín P, t.j. liečivá sila prírody

Okrem užívania vitamínov a výživových doplnkov si môžete tým najjednoduchším sôsobom posilniť aj imunitný systém. Čoraz viac ľudí skúma liečivé účinky prírodných podnetov. Predstavte si, že kráčate v lese, vtáčiky štebotajú, potôčik zurčí, dýchate čerstvý vzduch, zdržiavate sa pri pohľade na zvláštny strom. Tieto prirodzené, no málokedy zažité veci nielen pohladia Vaše zmysly, ale majú aj preventívny účinok. Len niekoľko minút chôdze v pokojnom lese Vám môže znižiť krvný tlak a zlepšiť náladu.

 

Jeden výskum odhalil, že vône a zvuky prírody znižujú pocit bolesti a zlepšujú výkon človeka. Vyskúšajte teda namiesto liekov na bolesť hlavy prechádzku lesom! Ak je beh Vašim koníčkom, nabudúce skúste lesné prostredie a sledujte, ako sa Váš výkon zlepší!

Predchádzajúci Masáž proti celulitíde: je naozaj účinná?
Ďalej Nápady na vianočné dekorácie