Pieskoviská: na základe čoho si vybrať?

Pieskoviská: na základe čoho si vybrať?

Pieskovisko bude v detstve určite hrať veľkú úlohu. V nasledujúcich odsekoch ukážeme rôzne typy, ktoré vám pomôžu pri výbere...

Pieskovisko otvára deťom nový, farebný svet, pretože môžu popustiť uzdu svojej fantázii, postaviť si princenzovský hrad, či pevnosť, alebo si predstaviť, že sú staviteľmi ciest či automobilovými pretekármi.

Či už ide o malé alebo väčšieie deti, chlapci alebo dievčatá piesovisko bude v detstve hrať veľkú úlohu, najmä ak si ho zaobstaráte domov. V nasledujúcich odsekoch uvádzame výhody a nevýhody jednotlivých typov, ktoré vám pri výbere pomôžu.

 

Pozitívne účinky hry na záhrade

Účinnou súčasťou rozvoja detí je nechať ich behať, hýbať sa a hrať na čerstvom vzduchu. Tieto minúty strávené vonku znižujú hyperaktivitu, stres, upokojujú a zlepšujú náladu najmeších. Hry na ihrisku majú pozitívny účinok:

- Lezenie rozhýbe viacero svalových skupín súčasne, napomáha koordinácii oko-ruka a oko- noha.

- Šmykľavka učí deti hravou formou upraviť polohu vlastného tela v priestore.

- Húpanie hojdačky pomáha prekonávať stres, úzkosť, strach a negatívne pocity napätia.

- Pieskovisko okrem toho, že je zábavné, rozvíja fantáziu a kreativitu dotýkanie sa piesku ovplyvňuje hmatové vnímanie.

 

Výhody a nevýhody dreveného pieskoviska

Ak vaše dieťa láka zážitok z pieskovania a vy sa rozhodnete, že je čas zaobstarať si jeden aj doma, pomôžeme vám vybrať ten správny. Drevenému pieskovisku bude zrejme viac vyhovovať udržiavaná, usporiadaná a vkusne upravená záhrada. Tieto sú zvyčajne väčšie a funkčnejšie ako ich náprotivky vyrobené z iných materiálov. Pokiaľ máte dostatok miesta a uvažujete dlhodobo, môžete si vybrať alebo vyrobiť inštalované pieskovisko, no hotové drevené pieskovisko sa v mnohých prípadoch javí ako jednoduchšie riešenie. Drevené pieskovisko z našej ponuky je vybavené spodnou plachtou, ktorú je možné umiestniť pod vrstvu piesku, takže je možné ho využiť vo väčšej záhrade, dvore, alebo na terase. Má ochrannú striešku, takže sa do nej po hraní nedostanú nečistoty a v noci do nej nelezú domáci maznáčikovia. Obrovskou výhodou je, že striešku je možné prerobiť na lavičku, aby sa na nej mohli drobci počas používania pohodlne usadiť alebo ukladať hračky.

 

Jednou z nevýhod drevených pieskovísk je, že sú menej mobilné a vzhľadom na ich rozmery a hmotnosť sa v zime skladujú ťažko. To druhé vyplíva zo samotného materiálu, keďže drevené pieskovisko potrebuje pravidelnú starostlivosť a ochranu. Vyžaduje impregnáciu alebo náter, ak chceme, aby bol odolný voči poveternostným vplyvom. Znamená to čas aj výdavky navyše, s ktorými rozhodne musíte počítať.

 

Plastové pieskovisko

Okrem dreva sú najobľúbenejšie pieskoviská vyrobené z plastu. Nevýhodou je, že vo všeobecnosti sú menšie ako ich drevené náprotivky a kvôli ich vzhľadu môže farebné plastové piesovisko pokaziť celkový vzhľad niektorých záhrad. Nevyžaduje si však pravidelnú starostlivosť a keď príde chladné počasie, ľahko sa dá uskladniť v pivnici, garáži alebo v záhradnom domčeku.

 

Pokiaľ chcete plastové pieskovisko s niečím navyše, vyberte si mokré pieskovisko s doplnkami. Deti sa môžu hrať súčasne s vodou a pieskom. Vďaka doplnkom môžu tvarovať lopatou, vodou alebo splavovaním malého člna. Poskytuje skutočne všestrannú zábavu v letných horúčavách. Má aj otvor na slnečník, takže najmenších môžete počas hry ochrániť pred páliacim slkom vložením tienidla.

 

 

 

Pieskovisko prepojené s ihriskom

Pokiaľ bývate na mieste, kde v blízkosti nie je detské ihrisko a máte dostatok miesta na záhrade, mali by ste zvážiť inštaláciu záhradného ihriska. Najmä ak trávite veľa času v záhrade spolu s vašimi deťmi, okrem toho vás možno často navštevujú aj iné deti. Kým ste v záhrade, alebo grilujete, najmenši sa môžu zabaviť pomocou rôznych hier, ktoré nepozorovane uplatňujú svoj rozvojový efekt. Rôzne eshopy ponúkajú kompletné detské ihriská, ale sú populárne aj záhradné stavby na objednávku, vyrobené špeciálne na želanie. To druhé je asi drahšie, ale môžete si to prispôsobiť vlastnej záhrady a potrebám vašich detí.

 

 

Ďalšou možnosťou- ak by sa hračky nezmestili na jedno miesto v záhrade- je zaobstarať si ďalšie hračky okrem pieskoviska, bez toho aby boli prepojené. Môže to byť preliezačka, šmykľavka alebo hojdacie hniezdo. Hojdací kruh bocianie hniezdo je bezpečná, menšia, domáca verzia podobného obľúbeného vybavenia destkých ihrísk. Môžete sa s ním dostať vysoko, ale dokonale hodí aj na relax a hojdanie. V našom eshope je dostupný v dvoch rôznych farbách- červenej a modrej- a v dvoch veľkostiach. Môžete si vybrať aj variantu so stanom, vďaka ktorému je hojdanie ešte vzrušujúce a zábavnejšie.

 

 

Okrem tradičných záhradných hier môže byť umiestnený aj mobilný basketbalový kôš, ak deti milujú loptové hry alebo aj rodičia sú k dispozícii na rodinnú hru. Veľkou výhodou je, že konštrukciu možno jednoducho premiestniť z jedného konca záhrady na druhý. Odrazová doska je nastaviteľná do 6 rôznych výšok, vzdialenosť medzi jednotlivými stupňami je 6 cm, minimálna výška je 216 cm, maximálna výška je 247 cm.

 

 

Pieskovisko s clonou

Pieskoviská na ihriskách sú často zastrešené tienidlom, alebo strieškou, ktorá chráni deti pred horúcim slnkom počas hry a zároveň aj pieskovisko pred padajúcami listami a dažďom. Či už si vyberiete drevené alebo plastové pieskovisko, oplatí sa postarať sa o primerané tienenie aj doma.

 

Drevené pieskovisko má clonu, ktorá nielenže chráni pred slnkom, ale pri úplnom spustení strecha chráni aj pieskovisko proti znečisteniu. Výšku striešky je možné nastaviť maximálne do 110 cm. Výhodou pieskoviska je, že má po svojich 4 stranách drevené dosky na sedenie, takže sa pri hre pohodlne usadia najmenší, ale môže sa k nim prisadnúť aj jeden z rodičov, nakoľko má nosnosť 80 kg. Jeho montáž je rýchla a jednoduchá, vďaka čomu je skutočne dobrou voľbou do domácich podmienok.

 

Príslušenstvo pre pieskovisko

Kúpa samotného pieskoviska nie je vždy postačujúce na dlhodobé používanie, no zážitok z hry sa dá umocniť niekoľkými doplnkami. Pozrime sa na to, čo všetko k tomu budete potrebovať:

  • Piesok: Pokiaľ si bezpodmienečne musíte piesok priniesť, skúste si vybrať piesok na hranie. Tento druh je filtrovaný a čistený, dá sa tvarovať pridaním trochy vody. Je dostupný v rôznych baleniach v hračkárstvach alebo v predajniach pre domácich majstrov.
  • Plachta: Ak ste si vybrali pieskovisko bez strechy, nezabudnite si k nemu dokúpiť plachtu. Tie väčšinou nie sú veľmi pekné, ale odpudzujú vodu a chránia piskovisko pred znečistením, takže sú vyslovene praktikcé.
  • Podložka: Je potrebná najmä vtedy, ak si pieskovisko inštalujete sami. Väčšina hotových výrobkov má spodnú plachtu, ktorú je možné umiestniť pod piesok.
  • Hračky: Pieskovisko nie je skutočná zábava bez rôznych hier. Môžu prísť loptaky, vedierka, napájadlá, autíčka a všetko ostatné, čo upúta pozornosť detí v danom veku. Tie by mali byť vyrobené z plastu, aby sa dali po hraní ľahko vyčistiť, no zároveň sa nezničili, ak ich občas necháte na daždi.

Predchádzajúci Tipy na starostlivosť o vlasy pre zdravé vlasy
Ďalej Grilovacie pomôcky: všetko, čo môžete potrebovať