Odplienkovanie krok za krokom

Odplienkovanie krok za krokom

Ako môže rodič pomôcť svojmu dieťaťu s odplienkovaním? Dozviete sa z nasledujúcich odsekov.

 ...

Naučenie dieťaťa na nočník je viacstupňový proces, pretože najprv musíte prejsť z plienky na nočník a potom na toaletu, aby bol rovnako zručný, ako veľkí. Ako môžeme najjednoduchšie prejsť týmto procesom? Ako môže rodič pomôcť svojmu dieťaťu? To bude jasné z nasledujúcich odsekov.

Proces odplienkovania

Čo treba k tomu, aby Vaše dieťa bolo čistotné? Hlavne trpezlivosť a pokoj. S otepľovaním deti nosia stále menej kusov oblečenia, v lete môžu behať po záhrade aj nahé. Toto je najlepšie obdobie na zvyknutie si z plienok na nočník, potom na záchod. Časové okno medzi 18. a 24. mesiacom ich života je na odplienkovanie najvhodnejším. Pokiaľ je vývin dieťaťa v tomto období v inej fáze, oplatí sa to skúsiť okolo tretieho roku života. Samozrejme, tieto čísla sú len orientačné, každé bábätko je iné. Rodičia s malými deťmi vedia, že podľa pohybov a mimiky bábätka je možné rozpoznať, kedy používa plienku. Na tieto signály si treba dať pozor, naviac dieťa prejaví záujem o nočník alebo toaletu sám od seba, keď je práve v kúpeľni. Ak ich občas vezmeme so sebou, kým použijeme toaletu, uvidia čo všetko sa tam deje. Je to dôležité aj preto, lebo deti zvyčajne radi napodobňujú svojich rodičov, chcú robiť to, čo vidia od nich. Musíme svojmu dieťaťu dôverovať, nič nenútiť. Netrestajte ale ani nedomeňujte za rýchlejší progres. Každé dieťa má individuálny rytmus, čo rodičia musia akceptovať a spolupracovať s ním. Buďme pokojní a trpezliví aj vted, ak naše dieťa na noc ešte stále potrebuje plienku.

Od plienok na nočník

V súčasnosti sú dostupné odúčacie plienky  (od 3 rokov), v ktorých deti cítia vlhkosť, no vďaka vodeodolnej vrstve sa dá predísť „nehodám”.  Dávajte pozor na signály dieťaťa, kým „Vám pošle správu”. Už odmalička môžete učiť dieťa na to, čo obsahujú jednotlivé plienky pred ich výmenou. Neskôr pred výmenoiu sa môžete opýtať dieťaťa, či je plienkach moč, alebo niečo iné. Takto po chvíli spozná, o čo ide, a kedy má vysielať signály. Treba si uvedomiť, aký je ideálny čas a kedy môžete začať dieťa trénovať. Ak začneme priskoro. zbytočne dieťa stresujeme, čo neskôr môže spôsobiť problémy.   Je dôležité vedieť, že určitá úroveň fyzického a emocionálneho rozvoja je absolútne nevyhnutná na to, aby ste si začali odplienkovanie. Aké signály hľadáme? To, že dieťa plače, ak sa pociká, ešte neznamená, že vedome chce suchú plienku. Naznačuje len, že sa necíti dobre a potrebuje od Vás pomoc. Pokiaľ však dieťa ukazuje na plineku alebo akýmkoľvek spôsobom naznačuje,že sa cíti nepríjemne, je to dobré znamenie. Ďalším krokom je, aby dieťa vedelo spojiť podnet a výsledok. Ak si všimnete, že slovo kakanie používa vedome, opýtajte sa, či naozaj potrebuje íšt na záchod. Výsledky môžete dosiahnuť len trpezlivosťou a láskavosťou.

Načasovanie je kľúčom k odplienkovaniu. Pre dieťa je to obrovská zmena: uvedomte si, že sa snažíte zmeniť zvyk, ktorý ho sprevádza celý jeho doterajsí život. Porozprávajte sa so svojím dieťaťom o odplienkovaní skôr, ako bude pripravený začať proces učenia. Aktuálne sú už k dispozícii zaujímavé rozprávkové knihy s touto tematikou.

 

 

Ale nepreháňajte to! Nemusíte sa o tom rozprávať bez prestávky. Vyberte si spolu nočník, nech dieťa ukáže, ktorý sa mu páči. Doma skladujte nočník pri záchode, aby každý deň bol na očiach. Poradie odkvykania môže byť u každého dieťaťa iné, pričom väčšian začína odvykanie nočným kakaním. To je prvý znak toho, že malý už čiastočne ovláda svoje zvierače.

Existuje niekoľko spôsobov, skúste si nájsť ten, ktorý najviac vyhvuje Vám aj Vášmu dieťaťu.

Deti najčastejšie zvykajú na nočník práve vďaka pravidelnosti. Posaďte si dieťa na nočník v pravidelných intervaloch, bez nohavíc a plienok. Tým sa fixujú aj pohyby spojené s touto činnosťou. Skôr či neskôr sa Vám podarí vystihnúť ten správny moment, kedy si dieťaťko práve používa nočník. Vtedy si ho môžete pochváliť, dostane prvé pozitívne potvrdenie a to bude silný podnet k tomu, aby aj nabudúce konal podobne.

Ďalším dobrým spôsobom môže byť sledovanie pohybov dieťaťa, čim môžeme zistiť, či sa práve na „niečo” nechystá, a nenápadne ho viesť k nočníku. Samozrejme, táto stratégia bude úspešná vtedy, ak je vonku horúco a dieťa nosí minimum oblečenia, prípadne môze pobehovať po záhrade nahé.

Bez ohľadu na spôsob, ktorý používate, buďte trpezliví a držte krok so svojím dieťaťom.

Prechod z nočníku na záchod

Po použití nočníka je ďalśím náročným krokom navykanie dieťaťa na toaletu, pretože je oveľa väčšia ako obvykle a v prípade malých detí terba dávať veľký pozor, aby tam sedeli samostatne. Pomocou rodinného WC sedátka je tento proces oveľa jednoduchší, dieťa môže používať toalteu aj bez dozoru rodičov. Uľahčite si prechod z nočníka aj Vy a zoabstarajte si túto mimoriadne šikovnú pomôcku! Poskytuje pohodlné používanie toalety aj pre najmenších. 2 v 1, dá sa zložiť len vtedy, keď to najmenší potrebujú. Nie je potrebné neustále nasadzovať a odstrániť, deti ho môžo používať ľahko.  Detské sedadlo je prod krytom, pod detskou je sedadlo pre dospelých. Drží pevne na svojom mieste, ľahko sa udržiava v čistote.

 

- 36%
Szűkítős WC ülőke
Rodinné WC sedátko
Special Price € 17.90 RRP: Regular Price € 27.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

Hygiena je vyslovene dôležitá v spojení s touto tematikou. Umývanie rúk a starostlivosť o čistotu nie je možné začať dostatočne skoro. Tak, ako po príchode domov si umyjeme ruky, aj dieťa sa musí naučiť ísť do kúpeľne po vyzutí a odkladaní bundy. To isté musíme urobiť aj po použití toalety. Po prvom cikaní alebo kakaní okamžite ukážte dieťaťu, ako si má dôkladne umyť ruky mydlom. Základy treba položiť už v takom mladom veku, neskôr si ušetríme veľa trápenia.

 

Predchádzajúci Budovanie skalky krok za krokom
Ďalej Sprievodca svetom žiaroviek: ako si vybrať ten správny?