Najlepšie nápady na vianočné menu

Najlepšie nápady na vianočné menu

Chcete tento rok prekvapiť rodinu a naservírovať na Vianoce trochu nové, moderné menu? V našom článku vám predstavíme niekoľko možností...

Chcete prekvapiť rodinu a na Vianoce naservírovať trochu modernejšie menu? V našom článku ukážeme niekoľko možností, napríklad tradičné menu s moderným nádychom, ale môžete si násjť  aj príklad na cenovo výhodné rýchle vianočné menu.

 

Tradičné vianočné menu

Každá rodina má vlastné zvyky, nie je inak ani v prípade vianočného menu. V zozname by nemala chýbat kapustnica, alebo šošovicová polievka, či vyprážaná ryba. Pokiaľ je vaša rodina tradicionalistom, nie je potrebné príliš premýšľať a meniť jedálny lístok. Ak je však príprava veľkého množtsva jedla vyčerpávajúce, aj keď recepty ovládate naspamäť, zmeňte tento rok pomery. Z predchádazjúcich Vianoc je asi jasné, či je suma, za ktorú bežne nakupujeze, vôbec potrebná. Na druhej strane nakupujte v predstihu a zapojte do príprav aj rodinu. Odstrašujúce môže byť, že častokrát zaberie viac času vysvetliť deťom ako spraviť niečo, ako keby sme to robili sami. Treba však myslieť na to, že takto sa tvoria rodinné tradície a deti budú z roka na rok zručnejší. 7- dielna sada riadu môže uľahčiť všetko.

edénykészlet 7 darabos
7- dielna sada riadu
Zhrnutie objednávky
Special Price € 60.90 RRP: Regular Price € 73.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.

-max. teplota 400 °C
-tepelne odolný povlak, so sivým mramorovým vzorom
-tepelne odolné hliníkové rukoväte
-z lisovanej ocele

Ak na vianočnú večeru príde viacero príbuzných a priateľov, dôverujte im a požiadajte ich, aby vám priniesli niekoľko pokrmov z menu. (Je to praktickejšie, ako dať do chladničky ďalšie koláčiky.) Nikto nepríde rád naprázdno, určite sa nájde teta, ktorá napečie výborné bratislavské rožky a ktokoľvek s radosťou pripraví zemiakový šalát. Ak úlohy delegujete správne, tento rok konečne privítate hostí bez pocitu únavy.

 

Moderné verzie

Tohtoročnému vianočnému menu môžete dodať šmrnc a oslniť rodinu či hostí jednoduchým spôsobom. Ak nemáte radi tradičné sviatočné jedlá, alebo si len chcete okoreniť vianočnú večeru niečím novým, tento odsek je určený práve vám.

 

Krémová petržlenová polievka so strúhankou z perníka

Možno sa pýtate, čo robí petržlen na vianočnom stole. Ale verte, že na túto krémovú polievku budú hostia spomínať aj budúci rok. Navyše je veľmi jednoduchá na prípravu, takže aj ako začínajúca kuchárka to zvládnete.

 

Suroviny pre 4 osoby: 1 ČL perníkovej zmesy, 2 zemiaky, 1 ČL škrobu, 1 ČL hnedého cukru, 4 perníky, 4 petržlenové korene, 8 dl zeleninového vývaru, 2 dl smotany, 1 PL masla, soľ a korenie podľa chuti.

 

Príprava: Zemiaky a petržlen nakrájame na kocky a vmiešame ich do masla. Zalejeme zeleninovým vývarom, uvaríme ich do mäkka. Potom ho rozmixujeme. Škrob a korenie rozmiešame v smotane, potom pridáme do zeleninového pyré. Premiešame a počkáme, kým zhustne. Perník nadrvíme na malé kúsky, polievka je hotová na podávanie. Ak by niekomu chýbalo mäso, môžeme si opiečt aj kúsky baconu.

 

Plnená kapusta bez lepku, laktózy a cukru

Či už je to lepok, laktóza, alebo akákoľvek iná alergia/ intolerancia, ani na vianočnom stole nemusí chýbať zaujímavé jedlo. Navrhujeme skvelú alternatívu k plnenej kapuste. Možno to znie zvláštne, ale každý, kto sa musí vzdať verzie pripravenej poďla pôvodného receptu, bude vďačný za plnený kel v pikantnej paradajkovej omáčke.

 

Ingrediencie: 10 kelových listov, 2 PL rastlinného oleja, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 2 stonky zeleru, 1 mrkva, 1 petržlen, 150 g šampiňónov, ½ dule, 1 ČL údenej papriky, 100 ml ružového vína, 150 g varenej ryže, 50 g gaštanov, 50 g susěných sliviek, 50 g vlaškých orechov, 1 zväzok petržlenovej vňate, kôra z 1 pomaranča, 2x 400 g konzervovaných lúpaných paradajok, 100 g paradajkového pretlaku, 4-5 zrniek sečuánskeho korenia, ½ ČL kajenského korenia, ½ ČL škorice, ½ ČL muškátových oriešok, 2 cm zázvoru, 3-4 klinčeky, soľ, korenie.

 

Príprava: Nakrájanú cibuľu, cesnak a stonkový zeler vložíme do rozpáleného pleja, opekáme cca. po dobu 10 minút. Pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, posypeme údenou paprikou. Premiešame, pridáme víno a nastrúhanú dulu. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Po pár minútach varenia môžeme pridať na kocky nakrájané šampiňóny, a opekať ich cca. 5 minút. Po miernom vychladnutí zmiešame s uvarenou ryžou, na kocky nakrájanými gaštanmi, mletýmu vlašskými orechmi, sušenými slivkami, nasekanou petrželnovou vňaťou a nastrúhanou pomarančovou kôrou. Kým sa rúra zohreje na 180 stupňov, pripravíme paradajkovú omáčku. Paradajky, paradajkový pretlak a ostatné koreniny dáme do hrnca a varíme 20 minút. Potom uvaríme dobre očistené kelové listy, stačia 3-4 minúty. Potom ich scedíme a prebytočnú vodu vylejeme.  Hubovú zmes pridáme tradičným spôsobom. Na dno zapekacej mie nalejeme paradajkovú omáčku, potom pridáme kelové závitky. Pečieme prikryté 15 minút, potom ešte 15 minút odokryté. Ako prílohu môžeme zvoliť jednoduché pečené zemiaky, alebo chlieb či pitu.

 

Vianočné sladkosti pre najmenších

Zatiaľ čo my pochutnávame  na bratislavských rožkoch alebo na pagáčikoch, dieťa pochutí na vyslovene zdravom dezerte. Pochúťky v tvare gule sú na sviatočnom stole aj tak bežné a radi ich jedia aj deti, pretože sa dobre držia a nie je potrebný ani príbor. Vyskúšajte čučoriedkovo- kokosové guľky, ktoré sa dajú pripraviť za pár minút bez pečenia.

 

Ingrediencie: 1 čučoriedkovo- jablková výživa, 2 PL strúhaného kokosu, 7 PL drvených sušienok, pufovaný amarant alebo quinoa na obaľovanie.

 

Príprava: Zmiešajte strúhaný kokos s ovocným pyré a dostatočným množstvom rozdrvených sušienok, aby sa dala ľahko tvarovať. Vytvarujte z neho guľôčky a oblate ich v pufovanom amarante alebo quinoi.

Obrázok: @hozzataplalas_kreativan

Lacné a rýchle vianočné menu?

Nie je nič zlé na tom, že nechcete minút majland za sviatočné menu a nechcete stráviť sviatky v kuchyni. Menej je niekedy viac a pomocou niekoľkých trikov položíte na stôl naozaj chutné jedlá bez námahy. Nikomu nebude vadiť, ak tento rok neskončí toľko jedla v koši.

 

Môžete pripraviť vínnu alebo rybaciu polievku. Ak rodina počas roka preferuje kuracie mäso, na Vianoce netreba pripraviť husacie ani kačacie hody. Kuracie stehná so zeleninou budú takisto dobré a navyše sú bleskovo rýchlo hotové. Pomocou teplovzdušnej fritézy môžete minimalizovať množstvo použitého tuku a oleja.

 

 

Pokiaľ sa nechcete vzdať ryby, pripravte si lahodného kapra alebo sumca na paprike. Koláčiky môžete robiť z jednoduchých a dostupných surovín, ako sú jablká, kokos či kakao. Na jablkovom koláči a čokoládových mafínoch z mikulášskej čokolády si hostia pochutnajú rovnako ako na bežných zákuskoch z minulých rokov.

 

Predchádzajúci Solárne produkty: jasné riešenie v zime aj v lete
Ďalej Sviatky v kuchyni: nápady na dekorácie a darčeky