Jednoduchá renovácia nábytku vlastoručne

Jednoduchá renovácia nábytku vlastoručne

V interiérovom dizajne sú popri minimalistickom nábytku čoraz viac v móde aj starožitné a vintage štýly. Oplatí sa pozrieť sa na svoj starý nábytok a začať s jeho renováciou. Ukážeme vám, ako na to...

Popri minimalistickom nábytku sú v interiérovom dizjane čoraz viac módne starožitnosti a vintage kusy. Pokiaľ chcete trochu osviežiť svoje prostredie, oplatí sa poobzerať sa v garáži starých rodičov medzi starým nábytkom a pustiť sa do renovácie. Ukážeme vám ako!

 

Vynovenie pohovky a kresla

Keď si kupujeme vytúženú pohovku alebo kreslo, snažíme sa o ňu dobre starať a postupom času z nás ubúdajú starosti, a ak daný kus nábytku používame deň čo deň, je nevyhnutné, aby časom sa na ňom objavili škvrny. Pokiaľ v domácnosti žijú aj deti, alebo domáci maznáčikovia, oplatí sa  zaobstarať si návlek na kreslá a pohovky, ktorý možno umiestniť jedným pohybom. Je v ponuke na kreslá, 2 alebo 3- miestne pohovky, v sivej alebo bordovej farbe. Vďaka odolnému, felxibilnému materiálu zaujme pôvodný tvar nábytku, jeho spandeoxvý materiál zaisťuje pohodlné používanie.

 

Užitočný môže byť aj ručný vysávač na mokré a suché vysávanie. Kefová hlavica vysávača je ideálna na udržiavanie čistých kobercov a textílií, ale môžete ho použiť aj v kuchyni a v aute. Vďaka USB nabíjačke ho môžete nabíjať kdekoľvek aby bol vždy po ruke, keď ho potrebujete.

 

 

Pokiaľ vám to už uniklo a vaša obľúbená pohovka či kreslo je pokyrté starými škvrnami, musíme siahnuť po iných prostriedkoch, pokiaľ nechceme kupovať novú. Pokiaľ je poťah pohovky odnímateľný, nie je to nič zložitého. Osviežujúce pranie pomôže veľa, ale dbajte aj na správne pracie prostriedky, ktoré spevňujú materiál a vrátia mu pôvodnú farbu.

 

Bohužiaľ poťahy sedacích súprav starších typov nie je možné vymeniť, takže musíme prejsť na pokročilý úroveň renovácie sedacích súprav. Šup na výmenu čalúnenia! Verte nám, je to jednoduchšie, ako si myslíte! Vyberte si nový poťah, ktorý by ste radi videli vo svoje obývačke v nasledujúcich rokoch, ale dôležité je vziať do úvahy vlastnosti pôvodnej látky. Po odstránení starého materiálu ho zmerte, počítajte s 2-3 cm prídavkom kvôli lemovaniu a na základe toho kúpte nový materiál. Nový si môžete vystrihnúť podľa starého poťahu, takže je isté, že všetky veľkosti budú sedieť. Zdá sa to ako maličkosť, ale môže to znamenať obrovský rozdieľ.

 

Pokiaľ sa výmena čalúnenia zdá byť príliš veľkou výzvou, alebo sa jej nechcete dotknúť, aktualizujte svoje sedacie plochy obnovou alebo výmenou područiek alebo nohy. Zdá sa to, ako maličkosť, ale môže to znamenať obrovský rozdieľ.

 

Renovácia nábytku: komody a skrine

Renovovať staré komody a skrine v domácom prostredí je stále bežnejšie. Za predĺžením životnosti nábytku stojí nielen oblúbenosť DIY projektov, ale aj ochrana životného prostredia a recyklácia. Vynovenie je dobrý nápad nielen v prípade použitého nábytku, ale aj po zakúpení jednoduchého základeho kusu, ak chcete vytvoriť skutočne jedinečný kus nábytku. Niekoľko jednoduchých krokov a stolička, komoda alebo skriňa môžu vylepšiť vzhľad vášho domova, odrážať váš štýl a naviac bude aj jedinečný. Tým, že je výtvorom vašich rúk, je ešte cennejšie.

 

  • Brúsenie: Najdôležitejšie je správna príprava. V prípade staršieho nábytku môže tento krok predchádzať ešte aj odihlovaním a zdrsnením, väčšinou však postačí pretrieť lakovaný diel brúsnym papierom, aby opät získal surový povrch. Pokiaľ sa tomuto druhu práce venujete častejšie, oplatí sa investovať do sady na leštenie, ktorá sa výborne hodí nielen na leštenie vozidiel, ale aj akéhokoľvek nábytku, ktorý potrebujete renovovať. Obsahuje 2 vlnité a 2 hladké hubové kotúče, takže sa dá využiť na rôzne spôsoby. Vyberte si 66 dielnu doplnkovú sadu k brúske, takže budete mať k dispozícii všetky náradia pre všetky druhy renovácie nábytku.

 

  • Čistenie: Farba sa neudrží na špine, preto sa oplatí nábytok dôkladne očistiť, aby na ňom nezostal prach ani mastnota.
  • Oprava chýb: V niektorých prípadoch lakovanie ešte viac zvýrazňuje nerovnosti a vady, preto sa ich oplatí odstrániť dopredu.
  • Maľovanie: Je veľmi dôležité vybrať farbu, vhodnú k materiálu nábytku, aby výsledok bol taký, ako si predtavujete. Dnes si môžete vybrať z vynikajúcich ekelogických farieb na nábytok, používanie materiálu bez chemie je v móde, ako samé kutilstvo. Napríklad mliečne bielu farbu je možné použit na akýkoľvek materiál, dodáva zamatovo hľadký matný povrch moderným kúskom, ale dokáže jedinečne evokovať povrch staršej vrstvy laku, ak túžite po vintage štýlu. Perfektné pre lakované povrchy, plast, surový MDF materiál, neošetrené drevo, ale i pre glazúrované
  • Ochranný náter: V mnoho prípadoch je tento krok vynechaný, aj keď je nezbytné, aby váš nábytok bol odolný.

Sada na brúsenie pre domácich kutilov

Môžete použiť 103 dielnu sadu na brúsenie pre práce s drevom, kovom, plastom a kameňom, vŕtanie, brúsenie, frézovanie, rezanie a leštenie. Je vhodná nielen na opravy, ale aj na renováciu a dekoráciu záhrady, práce budú oveľa ľahšie, pokiaľ máte v domácnosti takúto sadu.  Mimochodom, môže byť vynikajúcim darčekom pre vášho kreatívneho člena rodiny alebo priateľa.

 

 

Kedy sa neoplatí pustiť sa do rekonštrukcie?

Hlavne v prípade sedacie nábytku je dôležité, aby bola konšturkcia v poriadku alebo v opraviteľnom stavu, kým sa pustíme do jeho renovácie. V prípade rozbitých alebo poškodených prvkov sa často neoplatí obnovovať ani z hľadiska financií, alebo vkladanej energie. Hlavne keď závada ovplyvňuje aj stabilitu nábytku.

 

Ak chcete premeniť naozaj starú komodu alebo skriňu, pred kúpou alebo rekonštrukciu starostlivo skontrolujte, či je nábytok bez plesní. Pokiaľ niekde objavíte dieri veľkosti špárátka, bohužiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou obsahje alebo obsahoval chyby. Môžete otestovať, či tento problém pretváva, alebo sa môžete pustiť do odstraňovania cýb, ale treba si zvážiť, či sa vám tent postup vyplatí.

 

Ďalším problémom môže byť, že nábytok bol kedysi mokrý alebo premočený. Pokiaľ natrafíte na hrudku, môžete to opraviť brúsením, ale pokiaľ mokrá čašť sa nadúva, bohužiaľ sa toho veľa urobiť nedá.

 

Základný nábytok, z ktorého ľahko vytvoríte jedinečný kúsok

Pokiaľ vás starožitnosti nelákajú, ale ste priaznivcom jedinečných kúskov a naviac ste dostatočne šikovný na ich zrealizáciu, máte na to viac možností.

 

Zásuvková komoda sa nájde takmer v každej domácnosti, nakoľko je veľmi praktická, dvojzásuvková verzia je výborný nočný stolík a väčšie edície dobre poslúžia aj v spálni, detskej izbe alebo obývačke. Pokiaľ sa vám zdá jej vzhľad nudný, môžete pomocou niekoľko jednoduchých trikov spraviť skutočne jedinečným. Pridaním úchytkov na ňu môžete vylepšiť veľa, ale aj nalakovanie ponúka celkom nový zážitok. Pokiaľ si predstavujete ešte zvláštnejšie riešenie, zaobstarajte si niekoľko vzorovaných panelov, ktoré jednoducho nalepíte na predné panely. Konečný výsledok bude klasický a moderný zároveň.

 

2. obrázok: etsy.com; alinda.hu; pinterest.com/kim10986

Predsieň na prvý pohľad neponúka veľa možností, aj keď je to miesto, ktoré  víta členov rodiny aj návštevu. Vyberte si jednoduchú 3-dielnu skrinku na obuv, a renovujte ju tak, aby v predizbe navodil veselú atmosféru, rustikálnu idylku alebo romantickú atmosféru. Obyčajná farba na stenách a niekoľko nových nábytkov môže i v tomto prípade urobiť veľký rozdieľ, môžete zdobiť aj vlastoručne (so zapojením detí), alebo podľa dopredu zakúpených šablón.

 

3. obrázok: reddit.com; alinda.hu; yellowbrickhome.com; pinterest.com/miloujoosten

Predchádzajúci Sviatky v kuchyni: nápady na dekorácie a darčeky
Ďalej Detská kutilská súprava: všestranná zábava