Domáce použitie posilňovacej veže

Domáce použitie posilňovacej veže

Chcete sa naozaj dostať do formy a nabrať poriadne svaly doma? Zoznámte sa s univerzálnou tréningovou vežou, ktorá môže byť skvelým pomocníkom pri vašom domácom tréningu...

Skutočne sa chcete dostať do formy a nabrať svalovú hmotu doma? Preferujete posilňovanie s vlastnou hmotnosťou, alebo sa o tom chcete dozvedieť  viac? Ak sú Vaše odpovede na tieto otázky áno, neváhajte si prečítať nasledujúce odseky a spoznajte všetstrannú posilňovaciu vežu, ktorá môže byť skvelým pomocníkom pri domácom cvičení.

 

Výhody tréningu s vlastnou hmotnosťou

Tréning s vlastnou hmotnosťou pozná každý. Cvičenia sme robili už aj v školskom veku: brušáky, zhyby. Cvičenia s vlastnou hmotnosťou sú tak populárne, že existujú samostatné žánre založené na tomto type cvičenia: calistenics, street workout. Aké je však tajomstvo popularity?

Šetrné k peňaženke

Nie je to prvoradé, predsa môže byť dôležité. Schválne sme nepoužili slovo lacné, nakoľko všetci poznáme príslovie: čo je vzácne, nie je lacné. V tomto prípade to vyslovene  neplatí. Cvičenie s vlastnou hmotnosťou nevyžaduje špeciálne vybavenie (lavice, stroje, činky), dokonca ani permanentku do posilňovne. Môžete ísť zacvičiť si do blízkeho tréningového parku. Časom však si musíte zaobstarať niekoľko doplnov, napríklad posilňovaciu hrazdu, ak chcete cvičiť doma. Ale o tom až neskôr.

 

Rýchlo

V dnešnom uponáhľanom svete je kľúčovým slovom. Cvičenie zvládnete už za 20 minút, navyše eliminujete čas cestovania, čím budete ešte efektívnejším. Stačí, ak zapojíte svoju kreativitu a svoj naplánovaný tréning na daný deň môžete absolvovať takmer kdekoľvek. Práve ste na dovolenke? Chyťte kameň a zdvíhajte ho niekoľkokrát! Položte si nohu na niečo a robte zdvihy! Zobrali ste deti na ihrisko? Aj tam si môžete nájsť pomôcky na cvičenie! Ďalšie príklady neuvedieme, je načase využiť Vašu kreativitu na maximum.

 

Zaručené chudnutie

Samozrejme len vtedy, ak neustále trénujete a nekonzumujete fastfood. Posilňovanie s vlastnou váhou Vám pomôže naozaj schudnúť. Tréning s vlastnou hmotnosťou skutočne pomôže  schudnúť. Ak si úlohy vyberáte tak, aby boli cviky komplexné, treba hýbať veľa. Zodpovedá to kardio tréningu. Je to dobrá správa, však?

 

Efektivita

Keďze tento typ tréningu precvičuje svaly veľmi dôkladne, ide o vytrvalostný aj silový tréning zároveň. Každý môže napredovať vlastným tempom, podľa kondície, kratšie prestávky na oddych udržujú tepovú frekvenciu na vysokej úrovni, takže aj tuky sa lepšie spaľujú. Celkovo teda môže byť tréning s vlastnou hmotnosťou velmi efektívny, aj preto je populárny. Ak chcete zažiť úspech v krátkom časovom intervale, zvoľte si tento typ tréningu!

 

Prirodzenosť

Veľa ľudí nezačína trénovať, pretože cviky sú im cudzie, na začiatku je pozornosť odvedená od samotného tréningu, cviky sa zdajú byť zložitými, stratíme záujem, skoro to celé vzdáme. Pri tejto forme tréningu zvyčajne robíme cvičenia, ktoré sú bližšie ku každodenným činnostiam, ako je napríklad tréning so závažím. Pri tejto forme tréningu však bežne vykonávame cviky, ktoré sú bližšie ku každodenným činnostiam, ako je tréning s vlastnou hmotnosťou. Poznáme pojmy drepy, kliky a strečing. Navyše, neposilňujeme oddelene, jednotlivé svalové skupiny, navyše ani jednotlivé úlohy nie sú prekomplikované.

 

Zlepšuje rovnováhu

Stoj na rukách, plank na jednej nohe alebo výpad vyžadujú perfektný zmysel pre rovnováhu. Nemusíte byť frustrovaní, ak na začiatku je to vážna výzva, aspoň je čo zlepšovať! Pokiaľ v tom pokračujete zlepšíte sa ukážkovo.

Nie je nudné

Samozrejme, existuje veľa vecí, ktorých môžete vykonať zaujímavým spôsobom, zdvíhanie závažia môže byť monotónne, preto mnohých cvičenie v posilňovni nudí.  Sadnúť si od jedného stroja k druhému skutočne nie je veľmi vzrušujúce. V prípade tréningu s vlastnou váhou (okrem toho, ako sme už spomenuli, – každý môže vykonať cviky, ktoré zodpovedajú jeho vlastnej kondície) je jednoduché prepínať medzi jednotlivými úrovňami, zvyšovať intenzitu, znižovať odpočinok.

Nepotrebujete nevyhnutne vybavenie. Ako už názov napovedá, na tento typ tréningu potrebujete len vlastnú váhu a tá je daná. Ak Vás to však po čase omrzí, môžete ísť o level vyššie a použiť záťažovú vestu alebo sadu jednoručných činiek.

 

 

 

Výborný aj pre športovcov

Oplatí sa to vyskúšať aj tým, ktorí sú profesionálnymi športovcami, nakoľko tieto cviky rozhýbu rôzne typy svalov iným spôsobom, takže ich telo narazí na nové podnety, tiež je potrebné rozhýbať často nevyužívané svalové skupiny, aby sa budovali.

 

Čo sa stane, ak už to nie je výzva?

Z dlhodobého hľadiska je potrebné si uvedomiť niekoľko skutočností. Napríklad, prečo z tréningu naberáme svaly. Počas tréningu dostávajú svaly záťaž, na ktorú nie sú zvyknuté. Preto sa musíme vždy snažiť pracovať s vyššou hmotnosťou. Samozrejme, ak chcete zvýšiť svalovú hmotu. Tréning s vlastnou hmotnosťou udrží telo v skvelej kondícii, no rozvíjať sa s ním môžete len chvíľu, pretože po chvíli to nie je pre Vaše telo žiadna výzva. Dvadsať pravidelných klikov mohlo byť v škole ťažkých, ale po chvíli už nestačia. Vaša váha sa pri väčšom počte opakovaní nezvýši, nakoľko zaťaženie sa nezmení. Tréning s vlastnou hmotnosťou nevybuduje obrovské, ale vytvorí funkčné svaly. Keďže zaťažujete vlastné telo vlastnou hmotnosťou, Vaše svaly budú neskutočne pevné, proporčné a pekne vypracované a k tomu nepotrebujete náradie, ani posilňovacie stroje, činky ani iné doplnky. Ak je však neskorším cieľonm naberanie svalov, prišiel čas posilňovacej veže.

 

Optimálne by bolo, keby tréningový plán obsahoval maximálne jeden cvik s vlastnou hmotnosťou na každú svalovú skupinu a nie naopak. Cvičiť by ste mali s činkami aj vlastnou hmotnosťou, nakoľko profitovať môžete z oboch spôsobov. Robte kliky na konci tréningu chrudníka, robte kroky na lavičke, ako záverečný cvik na tréning nôh, ale ak je cieľom nabrať čo najviac svalov, cvičte hlavne so závažím!

 

Celkovo môžeme povedať, že tréning s vlastnou hmotnosťou sa doporúča každému, či už ide o kulturistu, ktorý trénuje roky, alebo o začinajúceho športovca.  Túto metódu môžu využiť aj tí, ktorí chcú schudnúť a nabrať svaly. Vďaka mnohým výhodám si rýchlo zamilujete a cvičenie je ľahké vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek. Tréning s vlastnou hmotnosťou má pozítívny vplyv na organizmus, zlepšuje vytvrvalosť, keďze jednou z najťažích foriem tréningu je zaťaženie vlastnou váhou. Jemne posilňuje svaly a kĺby, čím znižuje riziko bolesti kĺbov v starobe. Pôsobí priaznivo na koordináciu pohybu, nakoľko táto forma tréningu je blízka prirodzenému pohybu človeka.

 

Použitie posilňovacej veže

Hľadáte nástroj, ktorý ponúka možnosti menšej posilňovne a môžete s ním posilňovať a strečovať aj doma kedykoľvek, keď sa Vám zachce?  Posilňovacia veža je vhodná na množstvo rôznych cvikov na udržanie tela vo forme. Môžete robiť strečing, sedy a rôzne cviky na chrbát, ramená a brucho. Zvládnu to aj začiatočníci.

 

Používanie posilňovacej veže je jednoduché a bezpečné aj pre tých, ktorí doteraz neboli častými návštevníkmi v posilňovni. 

Posilňovacia hradzda je nastaviteľná v 6 polohách. Môžete mať akúkoľvek výšku, rám si môžete nastaviť do ideálnej polohy a efektívne vykonávať všetky typy tréningov. Dá sa zdvihnúť až do výšky 220 cm, takže strečing na ňom zvládnu aj mimoriadne vysokí ľudia.

 

 

Multifunkčný posilňovací stroj je vhodný tak do bytu, ako do posilovne. Vďaka svojej čiernej farbe sa hodí do každej miestnosti, či je umiestnený v izbe tínedžera, alebo v obývačke, všade vyzerá dobre. Konštrukcia je bezpečná, stabilná, pri stene sa dá umiestniť priestorovo úsporne. Jeho podporné nohy sú vybavené ochrannou gumou, ktorá chráni podlahu pred povrchovými škrabancami a poškodením.

 

 

Tréning s vlastnou hmotnosťou

Na internete nájdeme veľa cvičení, náročnosť je skôr v tom, ktorej veríme a ktorý vyhovuje našmu aktalnemu stavu a očakávaniam.

Dôležité je vždy začať od základov, získavanie nových zručností si v tomto prípade bude vyžadovať veľa opakovaní a postupnosť rozvoja. Sledujte svoje telo, nájdite svoje hranice, ale nenamáhajte sa! Všetko si to vyžaduje čas a trpezlivosť, cvičenia na YouTube sa môžu na prvý pohľad zdať jednoduché, ale nezabudnite, že ľudom, ktorí ich prezentujú, trvalo roky, kým dosiahli prezentovanú úroveň. Ani Vám to nepôjde za niekoľko dní, alebo týždňov! Nikdy nezabudnite na rozcvičku a strečing. Na tento účel je dokonalá sada masážnych pomôcok pre uvoľnenie svalov.

 

 

 

 

Na rozdiel od tréningu so závažiami, tréning s vlastnou hmotnosťou vylepší viacero častí tela súčasne. V príapde naťahovacích cvikov sú zapájané okrem bicepsov, aj chrbát a ramená,   na čo musíme pri plánovaní tréningu myslieť.

 

Pozrime sa na základné cviky

Zhyb

V prípade tohto cviku je pokročilá aj základná verzia, preto sa oplatí si to trochu rozobrať, od negatívneho zhybu (keď sa prakticky pomaly spúšťame dole) cez austrálsky zhyb (znamená to cvičenie v ľahu na chrbte) až po plný zhyb.

 

Tlačenie

Skvelý spôsob, ako zlepšiť svoje tricepsy. Je lepšie to robiť vystertými nohami, ale ak to nejde, žiadny problém, nohy môžete ohnúť.

 

Kliky

Jeden zo základných cvikov. Dbajte na to, aby Váš chrbát bol rovný počas celého tréningu, ruky musia byť v šírke ramien, dbajte na správne držanie lakiet. Ak klasické kliky nezvládnete, skúste si kľaknúť.

 

Kliky v stojke

Pri tomto cviku začínajte v polohe na chrbte tak, že sa chodidlá oprieme o stenu, potom sa posúvame po stene, rukami sa približujeme. Ak to robíte správne, na konci cvičenia sa ocitnete pri stene v stojke. Ak to nepôjde, robte to, kým môžeme, držte sa v tejto polohe. Na začiatok to stačí spraviť len raz, sústreďte sa na vydržanie stojky na rukách.

 

Druhy posilňovacích strojov

V súcasnosti existujú tri typy posilňovacej veže: domáce fitness zaiadeniaprofesionálne posilňovacie veže a rámy a stojany. V rámci toho si môžete vybrať tréning s kotúčovými závažiami. Nezáleží na nosnosti ani na hmotnosti závažia. Nakoniec sa musíte rozhodnúť, na aké cviky by mala byť naša veža posilňovacia vhodná. Napríklad kopy, prekrčenie nôh, motýlik, vytáčanie trupu v sede, tlak na triceps, trening bicepsov a iné. Posilňovne väčšinou majú k dispozícii samostatné stroje na posilnovanie každej partie Vášho tela, ale doma pravdepodobne budete chcieť maximálne jeden stroj, taký, na ktorom môžete vykonať čo najviac cvikov. Posilňovacia veža z našej ponuky je vhodná na vykonanie strečingu, brušákov a rôzne cviky na chrbát, ruky a brucho, tažke maximálne vyhovuje Vašim domácim tréningovým potrebám.

 

 

 

Predchádzajúci Výhody LED osvetlenia
Ďalej Beh pre začiatočníkov: ako začať s príchodom priaznivého počasia