Chladenie bytu v horúčavách

Chladenie bytu v horúčavách

Nie ste si istí, ako ochladiť svoj domov v letných horúčavách? Ukážeme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu...

V letných horúčavách prichádza na rad ochladenie miestnosti, pretože horúčavy môžu naše telo značne potrápiť. Naštastie už existujú rôzne možnosti chladenia, takže podľa veľkosti miestnosti a rámu pre neho určeného môžeme ľahko vybrať zo super riešení. Pozrime sa na to, aké sú to!

 

Prečo je príliš veľké teplo nebezpečné?

Bez ohľadu na to, ako veľmi máte radi teplé počasie, leto, vaša telesná teplota sa pohybuje medzi 36 a 37 stupňov, takže sa neustále horúčavy znášate ťažko. Pokiaľ je v byte často horúco počas letného obdobia, z dlhodobého hľadiska môžu nastať vážne zdravotné problémy. Najčastejšie môžete pocitovať únavu, závraty, slabosť, často aj pocit ospalosti. Pokiaľ pracujete z domu, môžete rýchlejšie stratiť koncentráciu a frekvencia tepu môže prudko stúpnuť. Môže to byť nebezpečné hlavne pre senirov, deti a osoby s chronickými chorobami.

 

Je obtiažnejšie spať v príliš teplej spálni. Dlhodobý nedostatok spánku má účinok na zdravie, môže zvyšovať riziko vysokého krvného tlaku, kardiovaskulárnych ochorení, cuktovky a rakoviny. Určite ste si všimli, že pokiaľ ste v noci vyspali zle, cez deň ste nervóznejší a netrpezlivejší. Poruchy spánku samozrejme nespôsobuje iba vysoká teplota v miestnosti. V každom prípade sa oplatí dôkladne sa vyvetrať pred spaním, Čerstvý vzduch, bohatý na kyslík vám pomôže uvolniť sa a budete môcť spať kľudnejšie. Pokiaľ žijete na mieste, kde sa hluk nefiltruje, spite v lete u otvoreného okna, môže vám pomôcť spať skutočne hlboko.

 

Možnosti v horúčavách

Celú zimu všetci túžime po lete, ale keď je byt vykúrený, pocit pohodlia  výrazne klesá. S niekoľko jednoduchými praktikami však môžete váš byt ochladiť.

  • Pri výbere oblečenia všetci vieme, aké je dôležité správne zvolený materiál, hlave vo veľkých horúčavách. To isté platí aj pre váš domov. V lete vyberajte povlečenie, závesy a prehozy s ideálnou prievzdušnosťou. Môže to byť bavlna, alebo hodváb.
  • Nie je to príliš estetické, ale je mimoriadne účinné, pokiaľ k oknám povesíte mokré uteráky, ktoré počas odparovania odvodzujú teplo z miestnosti. Pomôcť môže aj to, keď moré oblečenie rozložíte vo vnútri.
  • Doma noste vzdušné oblečenie, nohy si chlaďte podlahou, vyhnite sa v tomto období hustým, mäkkým kobercom.
  • Vyvetrajte celý byt skoro ráno, keď je vonku ešte chladnejšie a neskôr v noci, snažte sa cez deň udržať teplo vonku.
  • Aj izbové rastliny pomôžu veľa, ktoré premieňajú oxid uhličitý na kyslík, takže je určite prospešné, keď sú okná cez deň zavreté. Na druhej strane, po zalievaní sa časť závlahovej vody vyparuje späť do vzduchu a tím sa ochladzuje prostredie.
  • Zaobstarajte si sprchový gél, ktorý skaldujete v mrazničke. pokiaľ toto používate na kúpanie, budete mať skutočne chladivý a zvláštny zážitok, ktorý vyrží dlho.
  • Nakoniec nezabudnite vypiť denne 3 litre vody.

 

Markízy, tienidlá

Najlepším riešením je snaziť sa udržať teplo daleko od vášho bytu, čo zvládnete jednoducho pomocou správnych markíz a tienidiel.

 

Pokiaľ máte okná s výhľadom na otvorenú terasu, vystavenej slnka po dlhú dobu, čo z vašej obývačky urobí skutočne horúce miesto, stojí za uvažovanie inštalácia tieniacej plachty. Poskytuje dostatočné zatienenie okien aj terasy.

 

Vertikálna markíza

Praktickým a spoľahlivo fungujúcim riešením môže byť vertikálna markíza. Tienidlo šírky 235 centimetrov môžete pomocou otočnej páky otáčať vertikálne nahore a dole. Pokiaľ nechcete inštalovať žalúzie, vertikálna markíza poskytuje vyníkajúce dočasné riešenie. Jednoduchá inštalácia, na konci leta jednoduché odstránenie.

 

 

Výsuvná markíza

Výsuvnú markízu z našej ponuky odporúčame na balkóny aj terasy, pre tienenie okien a dvier. Je k dospozícii v 4 veľkostiach a 2 farbách, takže si určite nájdete ten pravý pre vás. Je vyrobená zo zmesi polyesteru a polyuretánu, takže má materiál odolný proti pádu. Jednoduchá montáž, nevyžaduje vŕtanie ani skrutkovanie.

 

 

Ventilátory

Chladeniu klimatizáciou sa bráni veľa ľudí, či už z dôvodu ochrany životného prostredia (jej používanie zvyšuje skleníkový efekt, alebo pre kontroverzný vplyv na zdravie. V tomto prípade sa oplatí porozhliadnuť sa po sortimente ventilátorov, keďže už veľa moderných modelov ponúka príjemný chladný vzduch v domácnostiach. Stĺpový ventilátor je estetický, zaberá málo miesta a väčšinou sa dá ovládať diaľkovým ovládačom. Do módy sa vracia aj stropný ventilátor, dnes už nájdeme naozaj špeciálne kúsky. Efektívne rozpohybuje vzduch, no využitie nájde aj v zime, keďže zabraňuje vrstveniu studeného a teplého vzduchu počas vykurovacej sezóny.

 

Klasický stojanový ventilátor vás nesklame, možno zaobstarať jednoducho, rýchlo a lacno. Okrem adekvátneho výkonu vás nesklame ani jeho efektivita. Možno ovládať diaľkovým ovládačom, možno nechať zapnuto aj v noci s jedným zo 3 prevádzkových režimov, alebo pomocou časovača nastaviť na neskoršie vypnutie.

 

 

Pokiaľ je pri práci alebo štúdia priamo u vášho notebooku horúco, USB stolný ventilátor môže poskytnúť osvieženie aj bez pripojenia k sieti. Stačí ju pripojiť k USB portu vášho notebooku, nastaviť uhol, ktorý vám najviac vyhovuje, a už si môžete užívať chladný vánok na tvári. Inštaluje sa jednoducho a môžete si ju vziať kamkoľvek so sebou.

 

 

 

Ochladzovače vzduchu

Ochladzovače vzduchu sa nachádzajú niekde za ventilátormi a pred klimatizáciami. Veltilátor vlastne fúka teplý vzduch, ochladzovač vzduchu slúži k ochladeniu miestnosti. Pokiaľ nechcete utrácať za klimatizáciu, ale nestačí vám ventilátor, najlepším riešením je práve ochladzovač vuduchu. V menšej miestnosti dokáže výborne nahradiť klimatizáciu a zároveň zvlhčiť vzduch. Nevýhodou je, že je nutné často meniť studenú vodu alebo ľadovú batériu a čistiť zariadenie. Niektoré modely môžu byť hlučné, ako ventilátor.

 

Mobilný ochladzovač vzduchu ponúka 3 rýchlosti a 3 režimy ochladzovania, z ktorých si môžete vybrať pomocou diaľkového ovládača. Nočný režim znamená tichšiu prevádzku, čiže nemusíte si to vypnúť ani na noc. Vďaka 4 kolieskam sa presúva jednoducho, balenie obsahuje aj 2 ks chladiacich vložiek.

 

 

Rovnako ako v prípade ventilátora, existuje stolné prevedenie aj ochladzovača vzduchu, ktorý môžete jednoducho použiť s notebookom alebo stolným PC k USB portu. Osobný ochladzovač vzduchu funguje aj ako náladové osvetlenie, nakoľko jeho bočné panely svietia 7 rôznymi farbami. Ventilátor môžete nastaviť do 3 úrovní, jeho použitie osvieži a zvlhčuje vzduch.

 

 

Klimatizácia

Používanie klimatizácie je v krajinách vyspelého sveta extrémne rozšírené aj u nás si ju kvôli stále viac horúcim dňom inštaluje stále viac ľudí. Nevyhodou je, že počas fungovania spotrebuje veľké množstvo elektriny, čo vzhľadom na súčasnú energetickú krízu v európe nezdá ako dobrá investícia. Klimatizácia však poskytuje riešenie pre efektívne chladenie väcšieho priestoru. Je to jednoduchšie, pokiaľ máte solárne panely. Zatialčo skôr to bol považovaný za luxus, dnes sa bez týchto zariadení nie sú odovzdané takmer žiadne nové domy alebo bytové domy. Používajú sa jednoducho, požadované meranie teploty je dostupné stlačenim tlačítka. Disponuje rôznymi funkciami, vďaka ktorým fungovanie môžeme prispôsobiť vlastným potrebám. Ešte lepšie môžete využiť prístroje s funkciou ohrievania. Necirkuluje v ňom prach, môžete sa vyhnút vnikaniu nečistôt a parazitov s vonkajším vzduchom a znížiť množstvo prachu vo vašom dome. Mimochodom môže zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti. Nezabudnite však na každoročnú údržbu, inakšie sa môžu množiť baktérie a pleseň, čo môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

 

 

 

Predchádzajúci Grilovacie pomôcky: všetko, čo môžete potrebovať
Ďalej Zakladanie okrasnej záhrady krok za krokom