Čakáte bábätko? Ukážeme Vám, čo budete potrebovať!

Čakáte bábätko? Ukážeme Vám, čo budete potrebovať!

Novopečení rodičia sa často stratia medzi množstvom detských vecí, pretože si nie sú úplne istí, čo budú skutočne potrebovať. V našom článku Vám s tým trochu pomôžeme...

Príchod bábätka je vždy obrovská radosť, ale prináša aj rôzne obavy, hlavne ak ide o prvé dieťa. Novopečení rodičia sa často stratia medzi vecičkami pre bábätko, pretože nie sú úplne istí, čo budú skutočne potrebovať. V našom článku Vám s tým pomôžeme.

 

Veci potrebné pre príchod bábätka

Po pozítivnom teste veľa maminiek zachváti nákupná horúčka, aby svojmu dieťatku zaobstarali to najkrajšie a najlepšie. Vtedy je možné ešte ťažko predstaviť, že času je ešte dosť, všetko má svoj čas, prvé 3 mesiace sú obdobím radosti, kľudu a plánovania. Je potrebné veľa oddychovať, snívať sa a starať sa o seba. 12 týždňový genetický ultrzavuk je prvý zlom v tehotenstve, pokiaľ je všetko v poriadku, snáď bude každá maminka kludnejšia a môže začínať plánovať príchod bábätka. V moderných ordináciach je možné zistiť pohlavie bábätka, samozrejme, ak to rodičia chcú vedieť. Uľahčuje zaobstaranie potrebných vecičiek, ak už s istotou vieme, či máme vybrať ružové, alebo modré doplnky. Ale našťastie dnes sa dajú všetky potrebné vybavenie zohnať v neutrálnych farbách, čo sa týka oblečenia, dominuje biela a prírodné farby, ktoré sú dokonalé tak pre dievčatká, ako pre chlapčekov. Jedna z prvých vecí, ktoré treba kúpiť je vankúš na dojčenie, ak mamička šoféruje, tak aj deflektor pásu. Vankúš na dojčenie je na rozdiel od svojho názvu užitočným doplnkom nielen po narodení drobca, ale aj nastávajúca mamička s ním môže ľahšie zaspávať. Okrem týchto existuje niekoľko doplnkov, ktoré sú nevyhnutné pre príchod bábätka. Napríklad detská postieľka. Ak plánujeme pre drobca vlastnú izbu, v prvých 2-3 mesiacoch by sme mali myslieť aj na iné riešenie, aby novorodenec spal čo najbližšie k svojej mame. Novorodenecká prístelka môže byť ideálnou voľbou, hlavne ak by sa postieľka nezmestila do rodičovskej izby, alebo sa ešte nerozhodli, akú postieľku chcú.

Novorodeneckú prístelku vďaka popruhu môžete upevniť priamo vedľa postele, takže otvorením bočnice uľahčí mamičke nočné krmenie a ušetrí jej aj veľa námahy. Odklopením 2 zadných nožičiek sa prístelka stane hojdacou, čo môže byť užitočné tak cez deň, ako aj v noci, drobček sa ľahšie zaspáva. Vďaka skladacej moskytiéry ho môžete v letných dňoch používať vonku, v prenosnej taške si ho môžete zobrať so sebou aj na cesty.

 

Aby ste mohli bábätko odniesť z pôrodnice, určite budete potrebovať nosič. Tie sa väčšinou dajú zohnať ako doplnkový diel ku kočíku, detailom kúpy kočíka sa budeme podrobne venovať neskôr.

 

Po narodení bábätka (najmä ak ide o prvé dieťa) trvá, kým rodičia rozpoznajú hlas svojho bábätka, nočné kňučanie, plač. Preto môže byť elektronická opatrovateľka s kamerou veľmi praktická a môže slúžiť roky.

 

 

Čím je bábätko väčšie, tým bude mamička kľudnejsia, napríklad počas denného spánku, ak bude vidieť a počuť, v akj spánkovej fázy sa jej bábätko nachádza. Uľahčuje aj vykonávanie každodenných úloh, pretože nemusíte neustále počúvať, kedy sa Vaše dieťa zobudí. Disponuje nočným režimom, takže Vaše dieťa môžete sledovať aj v noci, dokonca sa môžete k dieťaťu rozprávať a ovládať hlasitosť. Niekedy stačí, aby bábätko počulo hlas mamičky alebo otecka a upokojí sa aj bez toho, aby ste ho museli  kolísať.

 

S príchodom bábätka bude plienkovanie súčasťou Vášho života na pomerne dlhú dobu, preto sa oplatí dobre si premyslieť, kde, ako a akými pomôckami chcete dieťa prebalovať. Vybrať si môžete prebaľovaciu komodu alebo v prípade nedostatku miesta prebaľovací pult, ktorý možno podľa potreby umiestniť na nižší nábytok, alebo zavesiť cez okraje postieľky.

 

Nevyhnutné je zaobstarať si aj praktickú detskú vaničku, večerné kúpanie sa pre najmenších stáva rutinou, okrem iného sa naučia, že je večer a neskôr budú vedieť rozlišovať deň a noc. Ak zvolíte skladaciu vaničku, môžete si ju pokojne vziať so sebou neskôr ku starým rodičom, alebo na cesty v rámci republiky.

 

 

 

 

 

Vanička z našej ponuky je skvelým pomocníkom pre čo najpohodlnejšie kúpanie. Sietka slúži na to, aby boli bábätká v bezpečí. Zabraňuje drobcom skĺznuť do vane a prehltnúť vodu. 

 

Oblečenie: čo si treba pripraviť?

Prvým a najdôležitejším je asi to, v ako ročnom období sa dieťa narodí, pretože to značne ovplyvňuje nákup detského oblečenia. Oplatí sa kúpiť niekoľko vecičiek veľkosti 50 pre prípad, že by bábätko prišlo skôr, ako sa očakávalo, ale v zásade odporúčame oblečenie veľkosti 56, v ktorom drobec začne svoj každodenný život. Namiesto vzhľadu a módy sa treba rozhodnúť aj o praktickosti, najmä preto, lebo tie vecičky nebudú nosiť dlho. To, čo budete bez ohľadu na ročné obdobie potrebovať najviac, sú body. Tie by sa mali zapínať vpredu a na gombíky, keďže drobci ťažko znášajú veci schované cez hlavu a aj mamička to s nimi bude mať jednoduchšie. Bábätká sú zo začiatku veľmi citlivé, už v nemocnici by ste im mali dať malú bavlnenú čiapku, rukavice a vždy ich prikryť dekou (v zime hrubou, v lete bambusovou), aby sa cítili bezpečne. Na jar a na jeseň je počasie premenlivé, obliekajte bäbatko vo vrstvách, aby ste v prípade potreby mohli cez deň vzliecť vrchnú vrstvu. K body sa dajú nosiť mäkké bavlnené nohavice a svetrík na gombíky vpredu. Ak sa Vám bábätko narodí koncom jesene, alebo zimy, určite si do kočíka zaobstarajte detský fusak, aby ste drobca nemuseli pri každodenných prechádzkach znova a znova obliekať, stačí ho dať do fusaku  v domácom oblečení a môžete vyraziť. V lete prichádzajú body s raminekami a bavlnené šortky bez ponožiek, z čoho budú mať najväcššiu rdaosť bábätká.

 

Nábytok a kočík: väčšie investície

O výbere postieľky a prebaľovacieho pultu sme už hovorili, ale aký nábytok by ste mohli potrebovať?  Vecičky na začiatku sa zmestia na malé miesto, preto na začiatok môže stačiť aj komoda. V našej ponuke nájdete viacero farieb a viacero druhov za zvýhodnené ceny.

 

 

Neskôr, keď budte rozmýšľať nad skladovaním hračiek a stále pribúdajúcim množstvom oblečenia, budete zrejme potrebovať vlastnú skriňu pre drobca. Čo sa týka nábytku, mamičke môže byť veľmi užitočné pohodlné kreslo, v ktorom môže dieťa nakŕmiť a pohojdať. Pri dojčení je veľmi dôležité, aby sa bábätko aj mamička cítili pohodlne, strávia takto veľa času, hlavne na začiatku.

 

Výber kočíka je asi jednou z najťažších úloh pred príchodom drobca, keďže na trhu je množstvo druhov a ako čestrvá mamička sa môžete v množstve informácií a názorov úplne stratiť. Zamyslite sa nad niekoľkými otázkami, na ktoré ak máte presnú odpoved, môžete zúžiť kruh. Kde budete kočík najčastejšie využívať? V meste alebo na vidieku? Ako často s ním budete cestovať? Buď MHD alebo lietadlom. Koľko miesta máte doma na skladovanie kočíka? Aká je veľkosť kufra auta? Ak plánujete dlhodobo, oplatí sa uvažovať v setoch, výhodnejšie je zvoliť kočík, ktorý obsahuje autonosič a športovú časť.

 

Nástroje, ktoré budú užitočné

Často sa stáva, že mamičky prídu na to, že vieceré nakúpené produlty boli zakúpené zbytočne. Každé bábätko je však iné, nemôžete vedieť dopredu, komu čo vyhovuje. Do nemocnice sa oplatí prísť s dojčenskou fľašou a odsávačkou mlieka, môže to byť veľká pomoc pri počiatočnyých ťažkostiach s dojčením. Doma môžete čoskoro potrebovať farebnú podložku na hranie, kam môžete bábätko bezpečne položiť, aby sa rozhliadalo, objavovalo tvary a neskôr sa na nej pohybovalo. Hracia podložka pre bábätká svojim mäkkým materiálom poskytuje pohodlie najmenším a svojimi farebnými tvarmi vzbudzuje ich záujem a dokáže lepšiť ich pozornosť a zrak.

 

 

Pokiaľ je Vaše bábätko cez deň nepokojnejšie a ťažšie zaspáva, dudete veľmi vďační za vibrujúce lehátko s melódiou. Pomocou funkcie melódie, svetla a vibrácií sa deti ľahšie upokoja, trojbodový bezpeňostný pás poskytuje ochranu pri hojdaní a s fixovateľnými nožičkami a polohovateľbnou opierkou chrbta z neho urobíte stabilné ležadlo.

 

 

Naše ďalšie produkty sú dostupné v eshope https://alinda.sk/.

 

 

 

 

 

Predchádzajúci Grilované pokrmy v zime aj v lete
Ďalej Vlastnosti kvalitnej bicej súpravy