Beh pre začiatočníkov: ako začať s príchodom priaznivého počasia

Beh pre začiatočníkov: ako začať s príchodom priaznivého počasia

Beh je šport, ktorý je v jarných mesiacoch veľmi obľúbený. V nasledujúcich odsekoch vám ukážeme, ako začať...

Prichádza jar, stále viac ľudí myslí na outdoorové voľnočasové aktivity a športy. Beh je šport, do ktorého sa v týchto mesiacoch radi zapájajú. Nadšenie však netrvá príliš dlho a môže za to nedostatočná príprava. V nasledujúcich odkazoch Vám ukážeme, ako začať s behom.

 

Beh od začiatku: takto to môžete začať!

Aby beh nebol trápením a zbytočným utrpením, treba byť naň pripravený, k vytýčenému cielu treba smerovať postupne. V neposlednom rade sa touto metódou dá predchádzať aj zraneniam a zbytočným svalovým kŕčom na celé dni.

Pri behaní sa v tele vyplavujú hormóny štastia, preto nemôžete zabúdať na to, že vždy treba urobiť toľko, koľko zvládnete. Samozrejme zakaždým musíte vystúpiť z komfortnej zóny, ale nie do takej miery, aby to spôsobovalo zranenia alebo bolesti.

Začnite na krátkej  vzdialenosti, najskôr bežte kilometer alebo dva, alebo striedajte beh a chôdzu, čím si odľahčíte svaly a srdce. Je dôležité, aby telo nebolo šokované náhlou záťažou. Vzdialenosť sa oplatí zvyšovať každý tyždeň, no stále maximálne o pol kilometra, alebo o jeden kilometer. Ak daná vzdialenosť nie je problém, pri určitej rýchlosti môžete zvýšiť rýchlosť a potom znova vzdialenosť, atď. Pomocou smart hodiniek alebo aplikácie v dnešnej dobe môžete sledovať tep, rýchlosť, priebeh výsledkov. Ak si po tréningu venujete niekoľko minút analýze týchto štatistík, môžete svoj výkon merať ešte efektívnejšie. Je dôležité nesúťažiť s ostatnými, ale prekonávať svoje vlastné rekordy! Neporovnávajte seba a svoje výsledky s ostatnými, pretože každé telo a postava sú iné.

 

Ak už máte pocit, že radosť z behu si naozaj dokážete užívať, zaraďte vyšši prevodový stupeň!  Zaťažením môže byť nielen zvyšovanie rýchlosti, ale napríklad nosenie záťažovej posilňovacej vesty. Samozrejme len ak Vám to kolená dovolia, máte dokonalú bežeckú obuv a aj pôda je na vykonanie tréningov vhodná.

 

 

Používanie záťažovej posilňovacej vesty sa odporúča pri silových aj kardio tréningoch. Je dokonalým spoločníkom na fitness tréningy aj beh.  Po pripevnení popruhov drží na svojom mieste a pri pohybe nepadá. Všestranný doplnok na tréningy. S touto vestou môžete zvýšiť efektivitu svojho tréningu. V našej ponuke nájdete unisex vesty v 5 a 10 kg- ovom prevedení.

 

Zahriatie a tréning

K tomu Vám ponúkame skvelý a obľúbený produkt, sadu masážnych pomôcok pre uvoľnenie svalov. Poznali ste už predtým? Ak nie, prišiel čas, pretože je to veľmi užitočný a praktický spôsob, ako sa natiahnuť.

 

Sada masážnych pomôcok pre uvoľnenie svalov môže výrazne prispieť k prevencii vzniku svalových a kĺbových ťažkostí. Môže Vám to pomôcť  stať sa flexibilnejšími a dokonca aj svalová horúčka môže pominúť. Pomocou sady sa môžete zbaviť určitých svalových bolestí a problémov. Oplatí sa to zaobstarať si aj do bytu a urobiť z cvičení dennú rutinu trvajúcu najmenej 5-10-15 minút. Valec môže byť užitočný nielen pre osoby so sedavým zamestnaním, ale je skvelým doplnkom profesionálneho tréningu, pre amatérskych aj profesionálych športovcov.

 

Vráťme sa k rozcvičke a jej dôležitosti. Dobre štruktúrovanou rozcvičkou si postupne zvyknete na fizyckú námahu kĺbov, kostí, svalov (a v neposlednom rade aj mysle). Beh po rozcvičke Vás oživí, naplní hormónmi šťastia a uvidíte, že sa už neviete dočkať ďalšieho bežeckého tréningu.

Trochu cvičenia: Začnite 3-5 minútovou pokojnou chôdzou. Aj keď ste si najskôr mysleli, že dnes nemáte veľa času, plánovanú vzdialenosť zvládnete rýchlo. Verte nám, stojí to za to! Zahrejte bedrové kĺby a svaly stehna! Podobne ako pri behu na vysokých opätkoch sa snažte stiedavo v stoji dotýkať pätami zadku. Potom nasledujú napínacie svaly: položte ruky na bok, postavte sa s vystretými nohami, jednu nohu dvíhajte (s vystretými kolenami) cca. 20-30 centimetrov od podlahy a rýchlymi pohybmi striedjate špičky, potom nohy vymeňte. Nakoniec si precvičte bedrové svaly cvičením podobným korčuľovaniu! Teraz ste naozaj pripravený. Môžete začať behať!

 

Aký je správny outfit na beh?

V minulosti možno platilo, že beh je šport, ktorý je šetrný k peňaženke, nakoľko potrebujete iba kvalitnú obuv a môžete začať. Dnes to už nie je úplne pravda, športové oblečenie sa stalo súčasťou módy, ako aj myšlienka venovať čas a peniaze na zaobstaranie správneho oblečenia a obuvi pre náš aktuálny šport sa stala realitou. Obuv samozreje zostáva pre bežcov najdôležitejším prvkom, keďze pri každom kroku behu vážia dvoj, až trojnásobok svojej váhy na chodidle. Bežecká obuv preto musí tlmiť náraz a chrániť chodidlo. Hlavne ak beháte po asfalte, čo môže mať z dlhodobého hľadiska  neblahý vplyv na koleno. To, aký typ obuvi by ste mali kúpiť, okrem typu chodidiel (koľko sa pri behu nakláňate) ovplyvňuje aj hmotnosť, bežecká rutina a účel tréningu. Nič iné neostáva, šup na tréning! Obuv najlepšie sedí na nohu, ak je priestor pre prsty, aspoň veľkosti palca, pričom obuv nikde nekýve a netlačí. Pokiaľ trénujete viackrát do týždňa, oplatí sa kúpiť viac rôznych typov obuvi a striedať ich, aby ste predišli jednostrannej záťazi.

 

V prípade  obečenia sa oplatí vybrať si niečo, čo Vám dokonale sadne, nikde netlačí, pri behu takmer necítite, že to máme na sebe. Dôležitou vlastnosťou by malo byť uvoľňovanie telesného tepla a správny odvod potu. Spoločne to môže zvýšiť pocit pohodlia pri behu a tým zvýšiť Váš výkon. V horúčavách si vyberte tenké tričko bez rukáv a bežecké nohavice, ale myslite aj na to, že krátke ponožky nie sú odporúčané nakoľko z cesty môže kedykoľvek vyskočiť malý kamienok, ktorý Vám môže spadnúť do ponožiek. Pri behu na izbovej teplote (20-25 °C) záleží len na pohodlí, neexistujú žiadne špeciálne obmedzenia. Pri 10-15 °C (čo je ideálna teplota na beh), sa oplatí chrániť  kolená, aby ste mohli nosiť bežecké nohavice v ¾- ovej dĺžke. K tomu sú vhodnou voľbou technický top, vhodný na 3 rôzne ročné obdobia a čiapka. Ak je teplota  5 °C alebo menej, možno budete potrebovať bežeckú spodnú bielizeň, hlavne, ak fúka vietor, alebo prší. V prípade nohavíc si môžete obliečt bežecké nohavice ¾- ovej dĺžky a na to tenké dlhé nohavice.

 

Nakoniec môže byť dôležité, ak beháte vonku, na ulici, aby ste boli viditeľní. Oplatí sa vybrať oblečenie v inej farbe, ako čiernej, alebo ak je Vaša obľúbená farba čierna, oblečte si vestu s reflexnými pásikmi.

 

V súvislosti s behom musíme spomenúť aj kineziologické pásky.

Kineziologické pásky môžete rýchlo a efektívne použiť na zmiernenie chronických bolestí, porúch svalov a kĺbov. Je bezbolestný a účinný pri liečbe vyvrtnutí, natiahnutí, športových úrazov, bolestach chrbtice a končatín, ako aj pri rehabilitácii po operáciách pohybového aparátu. Môžu sa však použiť aj na zmiernenie menštruačných ťažkostí. Aplikovaná náplasť uvoľňuje pokožku a tkanivá, zvyšuje orietok lymfatickej tekutiny, zlepšuje krvný obeh a znižuje tlak na receptory bolesti. Stabilizuje svaly a kĺby, uvoľňuje zaťaženie poškodených tkanív, zabraňuje vzniku svalových kŕčov a znižuje možnosť vzniku zápalov. Nosenie náplasti nezasahuje do každodenného života, nakoľo vďaka materiálu sa pohybuje s tkanivami tela. S jeho aplikáciou môžeme žit aktívny život, športovať a kúpať sa. Nie je náhoda, že tak, ako je populárny v športovej medicíne, ho využívajú aj vrcholoví športovci počas  svojich súťažiach.

 

Ak ste dostali chuť na beh v prvých jarných lúčoch, navštívte športové oddelenie nášho eshopu, zaobstarajte si tie správne doplnky a aktívne jarné dni sa môžu začať.

Predchádzajúci Domáce použitie posilňovacej veže
Ďalej Výhody skleníka