Výber správneho pelechu pre psy a mačky

Výber správneho pelechu pre psy a mačky

Rozmaznávajte svojho domáceho maznáčika a spríjemnite mu čas bez hry...

Výber správnej postele je dôležitým rozhodnutím, pretože je to miesto, kde môžu naše zvieratá odpočívať a spať. Pelechy môžu mať rôzne veľkosti, tvary a materiály, preto sa oplatí dôkladne zvážiť, ktorý typ najlepšie vyhovuje potrebám vášho psa alebo mačky. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy postelí, ich výhody a nevýhody a kritériá výberu.

Výber správnej veľkosti a tvaru lôžka

Pre našich domácich miláčikov je tiež dôležité vybrať správnu veľkosť a tvar postele, aby mohli pohodlne a bezpečne odpočívať. Pred kúpou je potrebné zvážiť niekoľko vecí:

  • Veľkosť: Vyberte si správnu veľkosť postele podľa veľkosti vášho domáceho maznáčika. Pelech by mal byť dostatočne veľký na to, aby sa naň váš domáci miláčik pohodlne zmestil a natiahol. Ak ešte rastie, uistite sa, že je vhodný aj do budúcnosti.

 

  • Tvar: psy a mačky odpočívajú v rôznych polohách na spanie. Niektoré ležia stočené, iné rozprestreté. Psy a mačky majú rôzne polohy na spanie.

 

  • Materiály: je dôležité, aby bol materiál postele pohodlný a ľahko sa čistil. Pohodlná môže byť napríklad pamäťová pena alebo mäkký plyš, zatiaľ čo s vodoodolným alebo ľahko umývateľným poťahom sa ľahko manipuluje, ak sa váš domáci miláčik pomočí alebo zašpiní.

 

  • Teplota: ak je zvieraťu zima alebo ak ľahko prechladne, je dobré vybrať lôžko, ktoré mu poskytne správnu teplotu. Plyšové alebo hrejivé materiály môžu pomôcť v chladnom počasí, zatiaľ čo priedušné materiály môžu byť pohodlné v teplom počasí. V lete si vyberte vonkajší pelech pre domáce zvieratá so strechou, ktorá ho chráni pred škodlivým slnečným žiarením.

 

M
Lehátko pre domácich maznáčikov so striešk...
Special Price € 25.90 RRP: Regular Price € 54.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

  • Trvanlivosť: vyberte si posteľ, ktorá je trvanlivá a odolná. Psy môžu príležitostne hrýzť a mačky si môžu brúsiť nechty. Skontrolujte, či je vami vybraný pelech odolný voči poškriabaniu a obhrýzaniu.

 

 

  • Ľahký prístup: pre staršie zvieratá alebo zvieratá s obmedzenou pohyblivosťou je dôležité, aby bolo lôžko ľahko prístupné. Ak ide o vyššie lôžko, môžete použiť schody alebo rampu, ktorá im pomôže dostať sa dovnútra.

kutyalepcso
Schody pre domácich miláčikov
Special Price € 41.90 RRP: Regular Price € 56.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

rampa
Rampa pre psov
Special Price € 40.90 RRP: Regular Price € 56.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

  • Bezpečnosť: dbajte na to, aby bolo lôžko stabilné a aby sa ľahko nepohlo, keď naň zviera skočí alebo doň vlezie.

Pri výbere postele môžu byť zohľadnené aj ďalšie špecifické faktory, ktoré závisia od typu, veľkosti a osobnosti vášho domáceho maznáčika. Je dôležité pozorovať jeho spánkové návyky a potreby, aby ste vybrali pelech, ktorý mu poskytne maximálne pohodlie a bezpečnosť.

 

Rôzne materiály a ich výhody

Pelechy môžu byť vyrobené z rôznych materiálov a tieto materiály majú rôzne výhody. Výber správneho materiálu závisí od veľkosti, spacích návykov a potrieb pohodlia vášho psa alebo mačky. Niektoré bežné materiály a ich výhody:

  • Bavlna a ľahké textílie:

Výhody: tieto materiály sú priedušné a pohodlné. Sú priedušné, pohodlné a komfortné.

Nevýhody: Nie všetky bavlnené alebo ľahké tkaniny sú odolné voči poškriabaniu a prežúvaniu, preto je dôležité vyberať kvalitné materiály.

  • Plyšové a mäkké textilné materiály:

Plusy: Plyšové materiály sú veľmi mäkké a pohodlné. Tieto pelechy môžu vášmu domácemu miláčikovi poskytnúť útulnosť a pocit bezpečia.

Nevýhody: Plyšové materiály sa môžu ľahko zaplniť srsťou a ich čistenie môže byť niekedy náročné.

kutya fekhely
Pelech pre psa a mačku
Special Price € 13.90 RRP: Regular Price € 18.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

  • Pamäťová pena:

Výhody: lôžka z pamäťovej peny sa prispôsobujú tvaru tela domáceho zvieraťa, takže ho dokážu podoprieť. Odporúčajú sa najmä pre staršie domáce zvieratá alebo zvieratá s problémami s kĺbmi.

Nevýhody: Tieto matrace sú zvyčajne drahšie a nie všetkým psom a mačkám vyhovuje tento typ matraca.

  • Vodotesné materiály:

Výhody: postele z nepremokavých materiálov sa ľahko čistia a sú odolné voči tekutinám a škvrnám. Môžu byť ideálne pre mladé alebo staršie zvieratá, ktoré môžu mať občas nehody.

Nevýhody: Tieto materiály sú menej priedušné, čo môže byť v teplejšom počasí problém.

  • Pevné a odolné materiály:

Výhody: pevné materiály, ako napríklad oxford alebo nylon, sú odolné voči poškriabaniu a prežúvaniu. Môžu byť ideálne pre aktívnejšie alebo živšie zvieratá.

Nevýhody: Tieto pelechy sú menej mäkké a pohodlné, ale vďaka svojej odolnosti sú dobrou dlhodobou investíciou.

 

Umiestnenie pelechu v byte

Správne umiestnenie pelechu v domácnosti je dôležité na zabezpečenie pohodlného a bezpečného prostredia pre vášho domáceho miláčika. Vyberte preto správne miesto:

  • Tichý a pokojný priestor: umiestnite zviera do tichého a pokojného priestoru. Psy a mačky radi odpočívajú a je dôležité, aby prostredie nebolo príliš hlučné alebo rušivé.

 

  • Žiadne priame slnečné svetlo: Aj keď je prirodzené svetlo dobré, neumiestňujte svojho domáceho miláčika na priame slnečné miesto. Nadmerné teplo alebo slnečné svetlo môže spôsobiť nepohodlie, najmä v horúcom počasí.

 

  • Okolitá teplota: vyberte umiestnenie pelechu tak, aby okolitá teplota vyhovovala vášmu zvieratku. Neumiestňujte ho na príliš chladné alebo príliš horúce miesto a dbajte na to, aby nebol priamo vystavený prievanu.

 

  • Ľahký prístup: umiestnite pelech na miesto, ktoré je pre vášho domáceho miláčika ľahko prístupné. Najmä pre staršie zvieratá alebo zvieratá s obmedzenou pohyblivosťou je dôležité, aby nemuseli veľa šplhať, aby sa dostali k lôžku.

 

  • Blízko oblasti jeho aktivít: ak má váš domáci miláčik záujem o povinné každodenné aktivity, ako je sociálna interakcia alebo výhľad z okna, možno budete chcieť umiestniť posteľ na miesto v blízkosti týchto oblastí.

 

  • Ďaleko od jedálenského priestoru: ak je to možné, udržiavajte lôžko zvieraťa ďaleko od jedálenského priestoru. Pomôže to zabrániť miešaniu pachov v priestore medzi jedlom a miestom na spanie.

 

  • Hygiena: vyberte pre posteľ miesto, ktoré sa ľahko udržiava v čistote. Postele z nepremokavých materiálov a s ľahko umývateľnými poťahmi môžu pomôcť udržiavať hygienu.

 

  • Bezpečné miesto: Psy a mačky si často vyberajú miesta na odpočinok, kde sa cítia bezpečne, bez neustálych stresujúcich podnetov alebo rozptýlenia. Psy a mačky sú často vystavené stresu a podnetom, ktoré pravdepodobne nespôsobujú stres alebo vyrušenie.

Sledovanie správania vášho domáceho maznáčika vám tiež pomôže nájsť miesto, ktoré sa mu bude skutočne páčiť a ktoré bude používať.

 

Čistenie a údržba

Čistenie a údržba podstielky vášho domáceho maznáčika sú nevyhnutné na zabezpečenie hygienického a zdravého prostredia na spanie. Tu je niekoľko krokov, ktoré vám pomôžu efektívne čistiť a udržiavať podstielku:

  • Pravidelné vysávanie a zametanie: vysávajte alebo zametajte miesto, kde leží zviera, aspoň raz týždenne. Pomôže to odstrániť psie a mačacie chlpy a iné nečistoty.

állatszőr porszívófej
Vysávacia hlava na zvieracie chlpy
Special Price € 4.90 RRP: Regular Price € 11.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

  • Pravidelné pranie poťahov: Ak má posteľ poťah, pravidelne ho perte podľa odporúčaní výrobcu. Je dobré prať poťahy každý týždeň alebo dva, aby sa odstránili zaschnuté vlasy, nečistoty a nepríjemné pachy.

 

  • Čistenie postele: pravidelne čistite postele. Postele z pamäťovej peny, plyšu alebo textilu čistite vysávačom alebo kefou, aby ste odstránili vlasy a roztoče. Vodotesné postele možno ľahko utrieť vlhkou handričkou.

 

  • Odstránenie zápachu: ak má posteľ nepríjemný zápach, posypte ju jedlou sódou, nechajte ju chvíľu pôsobiť a potom ju vysajete. Jedlá sóda môže pomôcť odstrániť zápach.

 

 

  • Umývanie a dezinfekcia: ak je posteľ zvieraťa umývateľná, pravidelne perte podstielku a v prípade potreby umyte alebo vyčistite samotnú posteľ. Používajte hypoalergénne pracie prostriedky a postupujte podľa pokynov výrobcu.

 

  • Ochrana proti hryzeniu a škrabaniu: Ak má váš domáci miláčik sklony k hryzeniu alebo škrabaniu postele, možno by ste mali zvážiť kúpu odolnejšej postele z odolného materiálu.

 

  • Pravidelná výmena: podstielka zvieraťa sa časom zaplní srsťou, špinou a baktériami. Stojí za to zvážiť novú posteľ alebo aspoň z času na čas vymeniť poťah.

 

  • Pravidelná starostlivosť: čím menej chlpov na posteli, tým ľahšie sa čistí. Pravidelne kefujte svojho domáceho miláčika kefou alebo hrebeňom, aby ste ho zbavili vypadaných chlpov.

Pravidelné čistenie a údržba podstielky vášho domáceho maznáčika pomáha nielen udržať zdravie vášho domáceho maznáčika, ale tiež zlepšuje čistotu a hygienu vášho domova.

Predchádzajúci Vhodné vybavenie pre dielňu
Ďalej Praktické kuchynské pomôcky