Výber riešenia tienenia na terasu a záhradu

Výber riešenia tienenia na terasu a záhradu

Vyberte si perfektný odtieň pre vašu záhradu alebo terasu a vytvorte si príjemnú atmosféru a zároveň poskytnite praktické, ľahko inštalovateľné riešenie proti slnku...

A závesy majú kľúčovú úlohu pri zlepšovaní pohodlia a estetiky terás a záhrad. Tento článok poskytuje komplexný sprievodca výberom závesov, predstavujúc rôzne typy, štýly a funkcie.

Naperníky a slnečné plachty

A letné horúčavy v rekordných teplotách je takmer neznesiteľná bez tieňa v záhrade, ak neexistujú stromy alebo tieňové riešenia. Ak nemáme postavenú strechu na našej terase alebo v záhrade nie je žiadna krytá časť, a neplánujeme to meniť, potom je vhodné hľadať prenosné, jednoduchšie a cenovo efektívnejšie riešenie.

Prenosné tieňové riešenia

1. aosom.co.uk

 

A parasole predstavujú jednoduché a cenovo efektívne riešenie, ktoré je ľahko prenosné a skladateľné. Sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a štýloch a poskytujú tieň na rôznych častiach terasy alebo záhrady. Okrem toho ich môžeme postaviť aj na balkóne, nad pieskoviskom alebo na pláži. Oproti starým klasickým slnečníkom dnes existuje viac funkčných, stabilných a estetických možností.

A sklopiteľný, veľký slnečník ponúka najjednoduchšie riešenie, no vďaka svojmu priemeru 2,7 metrov zatieni väčšiu plochu než jeho predchodcovia.

2. Veľký slnečník s nastaviteľným uhlom sklonu- alinda.sk

 

Vďaka konštrukcii zaveseného slnečníka s UV ochranou sa hodí aj do najmodernejších záhrad alebo terás, tiež má priemer 2,7 metrov, je stabilný a sklopiteľný.

Függő napernyő 2,7 m több színben
Závesný slnečník 2,7 m - viac farieb
Special Price € 83.90 RRP: Regular Price € 107.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

Ak nechcete otvárať a zatvárať každýkrát a slnečné plachty, alebo ich chrániť pred vetrom, vyberte si zo slnečných plachiet. Tiež sú jednoduché na montáž a demontáž, stačí ich pripevniť na začiatku sezóny a odstrániť na jeseň. Sú k dispozícii vo forme trojuholníkov alebo štvorcov a niekoľko kusov ich môžete umiestniť vedľa seba.

háromszög alakú, poliészter, szürke
Tieniaca plachta, 3,6m, viac typov
Special Price € 16.89 RRP: Regular Price € 27.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Výhody a nevýhody slnečníkov a závesov

Výhody slnečníkov:

  • Cenovo výhodné: Obvykle sú lacnejšie než iné tieňové riešenia, čo umožňuje cenovo dostupnú ochranu pred slnkom na terase alebo v záhrade.

 

  • Mobilné: Ľahko sa pohybujú a skladajú, čo znamená, že sa flexibilne prispôsobia aktuálnym potrebám a pohybu slnečných lúčov.

 

strand napernyő
Plážový slnečník, 225 cm
Special Price € 37.89 RRP: Regular Price € 53.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

  • Rôzne veľkosti a štýly: Sú k dispozícii vo veľkom rozpätí, takže je ľahké nájsť taký, ktorý zodpovedá veľkosti daného priestoru a estetickým preferenciám.

    - Jednoduchá inštalácia: Zvyčajne nie je potrebné zúčastniť sa odborníka na inštaláciu, môžu byť ľahko a rýchlo postavené.

    Nešvára slnečníkov

    • Menej stabilné: Pri vánkoch alebo silných nárazoch vetra môžu byť menej stabilné a ľahšie sa poškodiť alebo prevrhnúť.

     

    • Obmedzená plocha tieňa: Plocha tieňa poskytovaná slnečníkmi môže byť obmedzenejšia než v prípade pergol alebo pavilónov.

     

    • Pravidelná údržba: Vzhľadom na expozíciu počasiu môžu slnečníky vyžadovať pravidelnú údržbu, ako je čistenie alebo prípadné opravy.

     

    Použitie slnečných plachiet a tieňových plátní

Napvitorla sa v posledných rokoch stáva menej bežnou, no začína konkurovať slnečným závesom a ďalším tieňovým vybavením. Okrem moderného vzhľadu sa odlišujú aj v spôsobe upevnenia, pretože nie je vždy nutný špeciálny stĺp na upevnenie a plachta je jednoducho skladateľná a prenosná. V našom článku Vodóky, upevnenie a inštalácia tieniach plachiet sme zhromaždili všetko, čo treba vedieť, a aké sú ich výhody.

háromszög alakú, poliészter, szürke
Tieniaca plachta, 3,6m, viac typov
Special Price € 16.89 RRP: Regular Price € 27.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Pergoly a striešky na tienenie

Chcete zvýšiť využiteľnosť záhrady a zabezpečiť dodatočný tieňový komfort na vašej záhrade? Inštalácia pergoly alebo strechy vám poskytuje možnosť urobiť z vašej záhrady ešte príjemnejšie a funkčnejšie miesto, chránené pred rôznymi poveternostnými vplyvmi. Pred inštaláciou tieňovej pergoly alebo strechy však dôkladne zvážte usporiadanie a plánovanie, aby bola umiestnená na najvhodnejšom mieste a harmónia s vašou záhradou a domom bola zachovaná.

Odolné a elegantné riešenia tienenia

3. pinterest.com/howardron86

 

Drevená alebo kombinovaná drevo-kovová terasová strecha môže pomôcť udržať oblasť chladnejšiu a pohodlnejšiu, a ak chceme vychutnať záhradu aj počas daždivého počasia. Ak často organizujeme záhradné party alebo stretnutia, tieňová pergola alebo strecha môžu vytvoriť ideálne miesto pre takéto udalosti a zabezpečiť pohodlie hostí.

Drevené a kovové pergoly: Výhody a štýly

Ak ste priaznivec prírodných materiálov a do štýlu vášho záhradného priestoru sa hodí drevená pergola, môžete si vybrať medzi klasickými, rustikálnymi alebo modernými štýlmi.

Výhody drevených pergol:

  • Prirodzený vzhľad: Drevné pergoly poskytujú teplý a prirodzený vzhľad záhrady. Výborne zapadajú do prírodnej prostredy a krajiny záhrady.

 

  • Ľahko upraviteľné: Drevo je ľahko tvarovateľné a upraviteľné, čo umožňuje vytváranie jedinečných a prispôsobených dizajnov.

 

  • Ekologická alternatíva: Drevo je prírodný materiál, preto drevné pergoly môžu byť ekologicky prijateľným riešením pre tých, ktorí dbajú na udržateľnosť.

 

  • Príjemný tieň: Drevné pergoly zvyčajne disponujú hrubšími trámami alebo strešnými krytinami, čo poskytuje príjemný tieň.

 

Ak dbáš o trvanlivosť a odolnosť voči počasiu, vyber si kovovú pergolu, alebo kombinuj kov s drevo. Môže to byť industriálny, minimalistický alebo vintage štýl, v závislosti na tom, aký štýl dominuje v ostatných častiach tvojej záhrady.

4. pinterest.com/kostraat

 

Výhody kovových pergol:

  • Trvanlivosť: Kovové pergoly sú mimoriadne odolné a poveternostným podmienkam, ako je napríklad dážď a slnečné žiarenie.

 

  • Ľahká údržba: Kovové pergoly sú zvyčajne ľahko čistiteľné a udržiavateľné, vyžadujú menej starostlivosti než ich drevené kolegyne, pretože nie sú náchylné na hnilobu alebo útoky hmyzu.

 

  • Moderný vzhľad: Kovové pergoly dodávajú záhrade moderný a čistý vzhľad. Sú ideálne pre tých, ktorí uprednostňujú jednoduchý a minimalistický štýl.

5. homedeco.nl

 

Rozbaľovacie shadery a žalúziové tieňovače

6. manomano.fr

 

Zatvorené terasy, zimné záhrady a balkóny je možné zatieniť aj vertikálnou markízou. Táto 235 centimetrová markíza je možné manuálne zložiť a rozložiť pomocou otáčacieho páčku. Keď začne svietiť slnko, jednoduchými pohybmi ju môžete spustiť. Je dostatočne dlhá na to, aby sa úplne zatienila terasa, keď ju spustíte až na zem. Markízu je možné ľahko upevniť dole, aby ju vietor nerozviaval.

Függőleges napellenző
Vertikálna markíza, 1,3*2,5m, sivá
Special Price € 65.90 RRP: Regular Price € 114.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Vyťahovacia bočná markíza ideálnym riešením pre terasy a dvory, slúži ako ochrana pred slnkom a vetrom, a tiež ako priestorový oddelovač na spoločných dvoroch, v kanceláriách, šatniach. S pomocou rukoväte sa plátno ľahko vysunie a potom sa automaticky zotaví. Jeho materiál je hrubý, odolný voči vode a ľahko sa čistí.

 

7. klingel.de

Aj najmenšie balkóny možno zatieniť pomocou ventilátorového zatieniteľa. Nie len ochráni pred bočným vetrom a slnkom, ale aj susedia na balkóne nebudú mať výhľad na vás. Plátno je odnímateľné, čo zjednodušuje jeho čistenie.

 

Tienenie rastlinami

Tieň na terase a v záhrade možno dosiahnuť prirodzeným spôsobom pomocou množstva rastlín a ďalších riešení. Tu je niekoľko nápadov:

 

8. creativerootslandscaping.com

    • Listová strecha: Vysádzanie stromov s veľkými listami blízko terasy alebo záhrady vytvára tieň. Napríklad stromy s veľkými listami ako platan, jaseň alebo lipa sú vhodné na tento účel.

     

    • Altány a vinič: Môžeš postaviť vertikálne rastúce altány alebo pergoly, ktoré neskôr môžeš osadiť listnatými rastlinami alebo viničom. Tieto štruktúry nie len poskytujú tieň, ale môžu byť aj esteticky príťažlivé. Ak túžiš po romantickom prostredí, vyber štýlovú altánovú ružu, ktorú môžeš osadiť nielen ružami, ale aj inými rastlinami a užívať si príjemné chvíle vo svojej záhrade.

- 17%
rózsalugas paddal
Pergola s ružami, čierna
Special Price € 105.90 RRP: Regular Price € 127.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

    • Kríky a kerky: Husto listnaté kríky a terasa alebo záhrady okrajoch taktiež pomôžu vytvoriť tieň. Vyberaj druhy, ktoré dobre znášajú miestne klimatické podmienky a budú mať primeranú veľkosť pre danú oblasť.

     

    • Plazivé rastliny: Sadenie plazivých rastlín okolo terasy alebo záhrady, ako napríklad bršlenu alebo drakovec, ktoré sa môžu šplhať po vertikálnych konštrukciách (ako sú steny alebo pergoly), taktiež pomáha vytvárať tieň.

Fa futtatórács növényeknek
Nastaviteľná drevená mriežka na popínavé r...
Special Price € 37.89 RRP: Regular Price € 57.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
100%
2 Hodnotenie

 

Sieťky proti komárom a repelenty pre hmyz

Kvalitu času stráveného v záhrade môžeme zvýšiť pomocou zatieniteľov, ale často to nestačí. Večer sa komáre a iný hmyz často stávajú aktívnejšími, čo môže znepríjemniť vonkajšie aktivity, ako je grilovanie alebo večera na terase. Terasa vybavená sieťkami proti komárom umožňuje večerné poseďovanie v záhrade bez toho, aby rušila prítomnosť hmyzu.

Pohodlné a praktické doplnky

Ak nemáme možnosť namontovať si sieťku proti komárom, no radi by sme večer sedávali v záhrade, elektrolov na hmyz môže byť vynikajúcim riešením. Jeho UV svetlo láka lietajúci hmyz a vysokonapäťová mriežka ich následne zničí. Je to bezchemický a bezzvukový spôsob, ako eliminovať rušivé komáre a muchy.

Elektromos rovarcsapda
Elektrický lapač hmyzu
Special Price € 12.90 RRP: Regular Price € 24.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

Kombinované zatienenie a ochrana pred hmyzom

 

9. Moskytiéra na slnečník- alinda.sk

 

Príjemné chvíle strávené v záhrade a večerné oslavy môžu narúšiť létajúce hmyz a komáre. V takýchto prípadoch skúšame rôzne triky, používame repelenty, pochodne. S pomocou sieťky proti komárom, ktorá sa umiestni na slnečník, môžeme obísť rušivé chrobáky a nemusíme používať chemikálie. Stačí ju jednoducho pripevniť na slnečník a pohodlne si môžeme užívať večer na našom mieste.

Szúnyogháló napernyőre
Moskytiéra na slnečník
Special Price € 25.89 RRP: Regular Price € 41.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

Ak chystáš zorganizovať party v tvojej záhrade, alebo len hľadáš pohodlné a praktické riešenie pre kempingovanie, ktoré poskytuje ochranu pred dažďom a komármi, vyber si našu 8-miestnu vodoodolnú kempingovú stenu. Je vyrobená zo špeciálneho materiálu fungujúceho ako sieťka proti komárom, jej dvere sa uzatvárajú na zips. Vďaka praktickému úložnému priestoru ju môžeš ľahko prenášať so sebou a jednoducho ju zostaviť kdekoľvek.

 

10. Vodotesný kempingový stan pre 8 osôb so skladovacím priestorom a sieťkou proti komárom- alinda.sk

Technologické inovácie v oblasti zatienenia

Aj v oblasti zatienenia neustále prebiehajú inovácie, ktoré pomáhajú optimalizovať energetickú úspornosť, zvyšovať pohodlie a bezpečnosť, a prispôsobovať sa stále sa meniacim poveternostným podmienkam. Niekoľko zaujímavých vývojov:

  • Inteligentné tieniace systémy: Tieto inteligentné systémy s využitím senzorov a automatizovaných ovládačov dokážu prispôsobiť polohu žalúzií alebo markíz aktuálnym svetelným a teplotným podmienkam. Tým maximalizujú úsporu energie a pohodlie bez potreby neustáleho zásahu užívateľa.

 

  • Solárne árnyékolá: Tieto árnyékolá sú vybavené zabudovanými solárnymi panelmi, ktoré zbierajú a ukladajú energiu. To umožňuje samostatné fungovanie árnyékolá a môže pomôcť znižovať spotrebu energie v budovách.

 

  • Priehľadné a inteligentné okná: Tieto okná dokážu meniť svoju schopnosť prenikania svetla alebo dokonca transparentnosť. To poskytuje možnosť regulácie vnútornej teploty budovy a využívania prirodzeného svetla.

 

  • Ekologické materiály: Pri výrobe árnykol má čoraz väčšiu úlohu používanie ekologicky šetrných materiálov, ktoré znižujú ekologickú stopu.

 

  • Analýza a optimalizácia údajov: Analyzovanie údajov generovaných inteligentnými systémami pre zatienenie umožňuje ďalšiu optimalizáciu energetickej účinnosti budovy a jemné doladenie fungovania žalúzií podľa aktuálnych podmienok.

Tieniace zariadenia údržba a starostlivosť

Údržba a starostlivosť o tieňovacie systémy je kľúčová pre to, aby boli dlhodobo odolné a účinne fungovali. Niekoľko krokov, ktoré môžu pomôcť:

  • Pravidelné čistenie: Občas očistite tiene od prachu, pavúkových sieťok a iných nečistôt. Použite mierne mydlovú vodu a jemnou kefou opatrne očistite tiene, potom ich opláchnite čistou vodou a nechajte vyschnúť.

 

  • Pravidelné čistenie: Občas očistite tiene od prachu, pavúkových sieťok a iných nečistôt. Použite mierne mydlovú vodu a jemnou kefou opatrne očistite tiene, potom ich opláchnite čistou vodou a nechajte vyschnúť.

 

  • Pravidelné čistenie: Občas očistite tiene od prachu, pavúkových sieťok a iných nečistôt. Použite mierne mydlovú vodu a jemnou kefou opatrne očistite tiene, potom ich opláchnite čistou vodou a nechajte vyschnúť.

 

  • Ochrana pred poveternostnými podmienkami: Extrémne poveternostné podmienky, ako je silný vietor alebo veľké množstvo snehu, môžu poškodiť tiene. Uistite sa, že sú tiene riadne upevnené a zabezpečené proti týmto podmienkam.

 

  • Zapojenie odborníka: Ak zistíte zložitejšie problémy s tienením, ako je chyba motora alebo poškodené súčiastky, môže byť užitočné požiadať o pomoc odborníka na opravu alebo výmenu.

Tieniace zariadenia pravidelná údržba a ich estetický vzhľad nielen udržiava, ale zabezpečuje aj ich efektívnu funkčnosť a dlhú životnosť.

Medzi našou záhradnou technikou nájdete mnoho stínidielnych riešení za priateľné ceny, tak si vyberte ten, ktorý najlepšie zapadne do vášho záhradného alebo terasového priestoru!

 

 

 

 

 

 

 

 

Predchádzajúci Výber UV lampy pre dokonalý domáci manikúr
Ďalej Ako udržať tvojho domáceho miláčika v kondícii?