Ekologické balenie darčekov - rady a tipy

Ekologické balenie darčekov - rady a tipy

Dáme vám tipy, aby ste mohli prispieť k ochrane životného prostredia a zároveň obliecť svoje darčeky do slávnostných dekorácií...

Počas sviatočného obdobia na konci roka vytvárame veľa odpadu nákupom a balením darčekov. Čo môžeme urobiť pre ochranu životného prostredia v tomto ročnom období? Môže byť dávanie a balenie darčekov úplne bezodpadové? V nasledujúcich odsekoch vám ponúkame niekoľko tipov, aby ste mohli urobiť krok k šetreniu životného prostredia. Pripravili sme pre vás niekoľko dobrých tipov, ktorými sa môžete riadiť, aby boli vaše Vianoce (aj) udržateľnejšie.

 

Koľko odpadu vyprodukujeme počas sviatkov?

V dnešnej konzumnej spoločnosti ľudia už v bežnom živote strašne plytvajú zdrojmi a surovinami, pričom tento trend sa v predvianočnom období, žiaľ, ešte zhoršuje. Sviatky lásky sú aj sviatkami nakupovania, rozdávania darčekov, balenia a veľkých spoločných jedál. "Je to čas, keď priemerná produkcia rodinného odpadu vyskočí o 30 percent," upozorňuje blog Europa Point.

Jeden človek vyprodukuje v priemere 587 kg odpadu ročne, čo je ohromujúce číslo. Približne tretina z toho sa recykluje a 15 % sa kompostuje. Zvyšok končí na skládke. Tento rok môžete prispieť k zníženiu tohto neuveriteľného množstva odpadu.

Hoci sa čoraz viac ľudí rozhoduje pre umelé borovice, prevažná väčšina populácie stále uprednostňuje živé borovice. Tie majú, samozrejme, svoje čaro, ale po skončení sviatkov môžu byť problémom. Na druhej strane, tie umelé sa jednoducho zbalia a v perfektnom stave čakajú na ďalšie Vianoce v pivnici alebo na pôde. Môžete ich však aj predať alebo darovať. Pred niekoľkými rokmi sa ponuka umelých borovíc rozšírila a na našej webovej stránke si môžete pozrieť aj snehové, biele, ružové, LED, 3D, Nordmann a vláknové typy.

 

Podľa prieskumu len vo Francúzsku spôsobuje slávnostná výzdoba ďalších 10 tisíc ton emisií oxidu uhličitého. Ohromujúce číslo. Ak chcete osvetliť svoj dom alebo záhradu (nielen na Vianoce), vyberte si LED alebo solárne osvetlenie a používajte dobíjacie batérie.

Karácsonyi LED fényfüzér
LED reťaz vo voliteľnej veľkosti
Special Price € 10.90 RRP: Regular Price € 14.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
100%
1 Hodnotenie

 

Nakupovanie darčekov bez odpadu z obalov

Ak tento rok venujete osobitnú pozornosť životnému prostrediu, začnite výberom správnych darčekov. Nebojte sa odkloniť od svojich zvyklostí a naplánujte si nákupný zoznam od základov.

  • Hračky a knihy si môžete pozrieť na trhu s použitým tovarom. V mnohých prípadoch môžete nájsť bezchybné alebo nikdy nepoužité výrobky za zlomok pôvodnej ceny. Obzvlášť vás poteší, ak nemáte originálny obal, takže ho môžete bez zbytočného odpadu odovzdať ďalej.

 

  • Otvára sa čoraz viac bezobalových obchodov, v ktorých si môžete kúpiť skvelé darčeky aj potraviny. Vyberte si kozmetiku v 100 % ekologických obaloch alebo prekvapte svojich blízkych, ktorí milujú kuchyňu, špeciálnymi omáčkami, olejmi, čajmi, sirupmi a remeselnými medmi. Tie ani nepotrebujú špeciálne balenie pod vianočný stromček.

 

  • Ak ste kreatívny človek a radi dávate darčeky typu "urob si sám", napríklad domáce džemy, med, vaječný likér, sladkosti, vytiahnite vyprázdnené poháre a fľaše od vína a oslňte hostiteľov svojou ručnou prácou a vynaliezavosťou, a to ekologickým spôsobom.

1. obrázok: pinterest.com/noemicarballo2

Ako sa pripravovať na Vianoce

Ak sa na sviatočné obdobie začnete pripravovať včas, môžete si lepšie uvedomiť výber aj balenie darčekov.

  • Už v novembri (alebo aj skôr) si odkladajte škatule, v ktorých vám príde objednaný tovar. Keď nakupujete online, veľa krabíc skončí v koši (dúfajme, že v recyklačnom koši), ale tieto sa dajú ľahko použiť, ozdobiť a odovzdať na Vianoce.

 

  • Ak premýšľate o ručne vyrobenom darčeku, pripravte si zoznam ingrediencií a zaobstarajte si ich včas, najlepšie za najlepšiu cenu. Ak nevyrábate sami, ale kupujete od miestneho výrobcu, zohľadnite čas potrebný na prípravu.

  •  

    Nebaľte v posledný deň! Ak máte darčeky a prísady na ekologické balenie, začnite! Takto, ak vám niečo chýba, budete mať čas to doplniť.

 

Balenie darčekov iným spôsobom

Znížte veľkosť sviatočných hromád odpadu na minimum! Ak sa vzdáte tradičného baliaceho papiera a vrecúšok a vyberiete si ekologické balenie darčekov, ľahko znížite svoj vplyv na životné prostredie. Pozrime sa na niekoľko kreatívnych, takmer úplne bezodpadových obalov, ktoré môžete použiť nielen na Vianoce, ale na akúkoľvek príležitosť na darovanie darčekov.

  • Prežívame renesanciu plátenných tašiek, takže ich môžete pokojne darovať komukoľvek, pretože každý chodí nakupovať. A ak darujete niečo iné, stačí to vložiť do plátennej tašky a je to.

 

  • Namiesto papiera použite šatku, šál, obrus alebo utierku, ktoré môže obdarovaný ihneď použiť a po ich otvorení nevzniká žiadny odpad.

 

 

 

  • Novinový papier je jednoduchý, prostý a (hoci čoraz zriedkavejší) nájdeme ho v každej domácnosti. Keďže skôr či neskôr určite skončí v odpadkovom koši, dajte mu poslednú kreatívnu výzvu a použite ho ako baliaci papier.

  • A ak nemáte čas, zručnosť alebo nápady, ako poslednú možnosť použite darčekové tašky a baliaci papier, ktoré ste dostali predtým. Nikto sa neurazí, že chrániš životné prostredie, a pokiaľ sú tieto papierové tašky v obehu, nepovažujú sa za zbytočný odpad.

 

Aké materiály by ste si mali vybrať?

  • Aj ten najjednoduchší poštový baliaci papier vyzerá pod stromčekom úžasne, ak si vyberiete výraznú červenú stuhu alebo si ho sami vytlačíte. Baliaci papier vyrobený pomocou zemiakových pečiatok je veľmi šetrný k životnému prostrediu. Vianočné stromčeky sa vyrábajú naozaj jednoducho, takže ich výroba s deťmi môže byť zábavná. Tento rok sme nemohli nájsť jedinečnejší a kreatívnejší baliaci papier.

 

  • Von s hnedými papierovými vreckami! Takmer každý má v špajzi niekoľko papierových nákupných tašiek. Využite ich vnútro a ozdobte ich vlastným dizajnom, ako je napríklad vyššie spomínaná zemiaková pečiatka, alebo si na ne nakreslite vlastný dizajn a napíšte špeciálny odkaz!

  • Používajte prírodné doplnky! Zabudnite na cellux, ktorý znemožňuje recykláciu! A namiesto plastových mašlí a stužiek používajte kompostovateľné vetvičky stromov, škoricové tyčinky, drobné šišky, vetvičky rozmarínu. Môžu byť efektným a prírodným doplnkom vašich obalov a ani si nevyžadujú žiadne špeciálne zručnosti.

 

 

  • Nech žije bavlnená a konopná priadza! Viazanky z prírodných vlákien môžete používať rok čo rok a časom ich kompostovať. Ak je váš darček zabalený v jednej z nich, stačí ju jemne rozviazať a odložiť na neskôr!

Špeciálne darčeky pod stromček

Keď už máte nápady na balenie, pomôžeme vám aj s darčekmi. Náš eshop ponúka široký sortiment detských hračiek, športového vybavenia, kuchynských doplnkov, kozmetických výrobkov, elektronických zariadení a drobných predmetov do domácnosti. Pod vianočným stromčekom tak určite nájdete dokonalé prekvapenie pre všetkých, ktorých máte radi.

 

 

 

Predchádzajúci Nákup umelej borovice: sprievodca výberom ideálneho vianočného stromčeka
Ďalej LED svetelné reťaze - najlepšia vianočná dekorácia do interiéru aj exteriéru