Ako vybrať gitaru

Ako vybrať gitaru

Ešte stále ste nenašli tú správnu gitaru? Tu je článok, ktorý vám pomôže nájsť tú správnu pre vás...

Výber gitary nie je jednoduchá úloha, najmä ak ste začiatočník. Pri výbere gitary je potrebné zvážiť mnoho faktorov, ako napríklad typ gitary, veľkosť, tón a cenu. V tomto článku vám ukážeme, ako si vybrať gitaru, aby ste našli tú najlepšiu pre vás.

 

Aký je rozdiel medzi klasickou, elektrickou a akustickou gitarou

Rozdiely medzi klasickou, elektrickou a akustickou gitarou sú najmä tieto:

  • Zberače a elektrina:

Klasická gitara: zvyčajne nemá snímače a zvuk vytvára akusticky prostredníctvom vibrácií vibrujúcich strún. Hrá sa na ňu prstami alebo trsátkom.

 

Elektrická gitara: je vybavená snímačmi, ktoré premieňajú vibrácie strún na elektrické signály. Tieto signály poháňajú reproduktor cez zosilňovač, čím sa zvyšuje hlasitosť.

 

Akustická gitara: Môže existovať so snímačmi alebo bez nich, ale zvyčajne produkuje zvuk v akustickom režime. Môže byť zosilnená cez reproduktor, ale zvyčajne sa nepoužíva na tak intenzívne skreslenie ako elektrická gitara.

 

 

  • Struny a krk:

Klasická gitara: zvyčajne je vybavená nylonovými strunami, ktoré sú mäkšie a ľahšie sa na ne hrá, najmä pre začiatočníkov. Krk je širší a hrubší.

 

Elektrické gitary: často majú oceľové struny, ktoré je potrebné udržiavať na vyššom napätí, čo vedie k silnejšiemu zvuku a dlhšej životnosti. Krk môže byť užší a tenší, čo umožňuje rýchlejšie hranie.

 

Akustická gitara: môže byť vybavená nylonovými alebo oceľovými strunami. Akustické gitary s oceľovými strunami produkujú silnejší a jasnejší zvuk, zatiaľ čo gitary s nylonovými strunami produkujú mäkký a teplý zvuk.

 

  • Teleso a rozmery:

Klasická gitara: zvyčajne má menšie telo a je spravidla ľahšia. Telo má širší tvar, ktorý umožňuje rôzne štýly hry a prstové techniky.

 

Elektrická gitara: existuje mnoho rôznych tvarov tela vrátane sólovej gitary, stratocastera a les paul. Tie bývajú tenšie a ťažšie ako klasické gitary.

 

Akustická gitara: môže byť menšia alebo väčšia, v závislosti od požadovaného zvuku. Gitary s väčším telom majú tendenciu vydávať hlasnejší a hlbší zvuk.

 

  • Zvuk a štýl:

Klasická gitara: odporúča sa najmä pre akustické a klasické hudobné štýly. Má mäkký, teplý zvuk, ktorý je ideálny pre prstové techniky.

 

Elektrická gitara: má širokú škálu zvukov a dá sa použiť v rôznych hudobných štýloch vrátane rocku, blues, jazzu a popu. Zvuk možno upravovať pomocou širokej škály efektov.

 

Akustická gitara: zvuk sa môže líšiť v závislosti od typu akustickej gitary. Môže mať klasický alebo silnejší a jasnejší zvuk.

Každý typ má svoje výhody a úlohu v hudobnom svete, takže výber závisí od štýlu a zvuku, ktorý chcete hrať.

 

Na čo chcete gitaru používať

Gitaru možno v hudobnom svete využiť mnohými spôsobmi. Niektoré príklady zahŕňajú:

  • Sólové vystúpenie: gitaristi často hrajú sóla, ktoré zdôrazňujú ich techniku a kreativitu. Sólová gitara hrá významnú úlohu v mnohých štýloch vrátane rocku, blues, jazzu a metalu. Niektorí interpreti hrajú len na gitare a spievajú, čo je zvyčajne typické pre akustické alebo sólové gitary.

1. obrázok: gettyimages.com

 

  • Hra v skupine: gitara sa často používa v orchestri, kde sa kombinuje s inými nástrojmi a rytmickou sekciou. Elektrická gitara sa výborne hodí na rock, pop, funk, metal a iné moderné hudobné štýly.

2. obrázok: gardenandgun.com

 

  • Akustické vystúpenie: akustické gitary sú ideálne na sólové vystúpenia alebo v menších priestoroch, kde sa vyžaduje čistý a teplý tón. Používajú sa v štýloch folk, country, pop a akustická hudba.

 

 

  • Hra na rytmickej gitare: gitara sa často používa ako rytmická gitara na vytvorenie základov a rytmu v kapele alebo počas textu. Pomáha udržiavať melódiu a tempo.

 

  • Skladanie hudby a piesní: gitara je vynikajúcim nástrojom na písanie a skladanie piesní. Je to vynikajúci nástroj na písanie piesní a skvelý nástroj na tvorbu piesní a melódií.

 

  • Práca v štúdiu: pri nahrávaní skladieb sa v štúdiu používajú gitary. Používajú sa na pridávanie rôznych zvukov a vrstiev do skladby.

3. obrázok: whippedcreamsounds.com

  • Živé vystúpenie: gitaristi zvyčajne hrajú naživo na koncertoch a vystúpeniach, kde podávajú silné a emotívne výkony, ktoré zaujmú publikum.

4. obrázok: travelawaits.com

 

  • Session hudobníci: Profesionálni gitaristi často pracujú ako session hudobníci v štúdiu alebo naživo spolu s inými interpretmi alebo kapelami.

 

  • Pedagogika: učitelia gitary učia ostatných hrať na gitaru a pomáhajú im naučiť sa techniku a muzikantské zručnosti.

5. obrázok: creativemarket.com

 

Toto je len niekoľko príkladov z mnohých možností využitia gitary v hudobnom svete. Existuje toľko rôznych spôsobov a štýlov hry na gitare, že možnosti sú takmer nekonečné.

 

Úloha tónu a jeho kvality pri výbere gitary

Tón a kvalita tónu sú dôležitými faktormi pri výbere gitary, pretože určujú zvuk, ktorý môžete na nástroji dosiahnuť. Tón a kvalita tónu sú subjektívne vlastnosti, ktoré závisia od vášho hudobného štýlu, techniky hry a osobných preferencií. Niektoré veci treba zvážiť:

 

  • Tón: Tón vyjadruje "farbu" alebo charakter zvuku gitary. Napríklad gitara môže mať teplú, jasnú, hlbokú alebo svetlú farbu tónu. Farba tónu môže ovplyvniť, ako dobre sa nástroj hodí k hudobnému štýlu a nálade vybraných skladieb.

 

  • Kvalita zvuku: kvalita zvuku sa vzťahuje na to, ako čisto, detailne a vyvážene gitara znie. Je dôležité, aby gitara znela rovnomerne na všetkých strunách a frekvenciách, bez nadmerných vibrácií alebo tlmených tónov.

 

  • Zvuková projekcia: ide o to, ako ďaleko sa zvuk gitary šíri. Vďaka lepšej zvukovej projekcii je zvuk gitary silnejšie a jasnejšie počuť vo väčšej miestnosti alebo pri živom vystúpení.

 

  • Štýl a žáner: Štýl a žáner hudby, ktorý si vyberiete, ovplyvní aj tón a kvalitu zvuku, ktoré hľadáte. Napríklad bluesový gitarista môže chcieť teplejší, bohatší zvuk, zatiaľ čo rockový alebo metalový gitarista môže chcieť gitaru s mohutným, čistým zvukom.

 

  • Typ strún: typ strún gitary môže tiež ovplyvniť tón a kvalitu zvuku. Napríklad gitary s oceľovými strunami majú silnejší a jasnejší zvuk, zatiaľ čo gitary s nylonovými strunami majú teplejší a mäkší zvuk.

 

  • Materiály a kvalita konštrukcie: materiály a kvalita konštrukcie gitary majú významný vplyv na tón a kvalitu zvuku. Kvalitné drevo a precízna výroba majú vo všeobecnosti za následok lepší zvuk.

 

  • Osobné preferencie: každý človek je jedinečný a má svoje vlastné preferencie, pokiaľ ide o tón a kvalitu zvuku. To, čo sa vám páči a vyhovuje vášmu štýlu, bude tou najlepšou voľbou.

Sada gitary pre začiatočníkov

Na začiatok je pri výbere gitary dôležité zvážiť okrem typu aj ďalšie parametre.

Aký druh hudby najradšej hráte?

- pop, folk, country alebo blues - akustická gitara

- klasická, popová alebo ľudová gitara - klasická gitara

- metal alebo rock - elektrická gitaraAkú máte výšku?

Odborníci radia, aby ste pri kúpe gitary zohľadnili svoj vek a výšku. Klasické gitary sú rozdelené do piatich veľkostných skupín, elektrické gitary do troch a akustické gitary do troch skupín, čo uľahčuje výber veľkosti a hmotnosti gitary.

Akú sumu plánujete minúť?

Na výber má veľký vplyv aj cena gitary. Ako začiatočník by ste však nemali do nástroja investovať príliš veľa, kým si ho nevyskúšate a nenájdete ten pravý pre vás.

 

Sada elektrickej gitary pre začiatočníkov (formázás H3)

Výborná voľba aj pre začínajúcich a/alebo hobby gitaristov. Vďaka svojmu tvaru sa pohodlne drží a jej rozloženie hmotnosti je ideálne.

Hlavné valstnosti:

- materiál: lipa a topoľ

- preferovaná ruka: pravá

- krk: skrutkovaný

- povrchová úprava: masívna

- snímač: single coil

- hmatník: tremolo

- prepínač snímačov: 5 polôh

- potenciometre: 1 ovládanie hlasitosti a 2 tónové clony

- otvor: 648 mm

- pickguard: plastový

- počet a materiál strún: 6 oceľových strún

- tvar: ST

- počet kontaktov: 22

- typ hlavy: 6+0 rovná hlava

  • výkon zosilňovača: 5W, rozmery: 12,5x12,5x6 cm

Elektromos gitár szett
Elektrický gitarový set pre začiatočníkov ...
Special Price € 123.90 RRP: Regular Price € 155.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Sada akustickej gitary pre začiatočníkov

Sada akustickej gitary za výhodnú cenu je ideálna pre začiatočníkov, študentov a dospelých. Vďaka menším rozmerom sa ľahšie a pohodlnejšie drží. Je ideálna na učenie základov, prstových cvičení, držania tela, ladenia, vybrnkávania, akordov a techník vybrnkávania, ako aj na samotnú plnohodnotnú hru na gitaru.

Hlavné vlastnosti:

- veľkosť ¾

- závit: 620 mm

- materiál: lipa a topoľ

- preferovaná ruka: pravá

- počet strún a materiál: 6 kovových strún

- počet kláves: 18

- struny: plastové

- 14%
barna
Akustický gitarový set pre začiatočníkov s...
Special Price € 59.90 RRP: Regular Price € 69.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Pred kúpou gitary je dobré vyskúšať si niekoľko rôznych typov gitár a vypočuť si, ktorá z nich najlepšie vyhovuje vášmu požadovanému zvuku a hudobným predstavám. Ak je to možné, mali by ste sa poradiť aj s odborníkom alebo priateľom gitaristom, aby vám pomohol urobiť to najlepšie rozhodnutie.

 

Predchádzajúci Inšpirácia na použitie kovania na posuvné dvere
Ďalej Na čo sa dajú použiť deliace paravány