Ako si vybrať syntetizátor

Ako si vybrať syntetizátor

Stratili ste sa v širokej ponuke syntetizátorov a neviete sa rozhodnúť, ktorý je ten správny? Náš článok nižšie vám to môže uľahčiť...

Výber syntetizátora nie je jednoduchá úloha, pretože na trhu je veľa rôznych typov a značiek. Je dôležité vybrať si syntetizátor, ktorý vyhovuje vašim potrebám a vášmu hudobnému štýlu. V tomto článku vám vysvetlíme, na čo sa pri kúpe zamerať a aké aspekty zohľadniť.

 

Čo všetko dokáže syntetizátor

Syntetizátor je elektronický hudobný nástroj, ktorý umožňuje generovať, upravovať a manipulovať so zvukovými vlnami. Syntetizátory ponúkajú širokú škálu funkcií a možností tvorby zvuku a sú široko používané pri hudobných vystúpeniach, štúdiových nahrávkach a hudobnej produkcii.

  • Tón a priebeh: môžete si vybrať niekoľko rôznych tvarov a tónov, napríklad sínusové, štvorcové, trojuholníkové a prerušované vlny. Tieto priebehy určujú charakter a farbu zvuku.

 

  • Výška tónu a stupnica: syntetizátory umožňujú nastaviť výšku tónu a môžu sledovať rôzne stupnice a tóny.

 

  • Obálky a modulácie: Obálky umožňujú ovládať časové správanie zvukov (napr. počiatočný predtón, čas zvonenia a mäkký zvuk), zatiaľ čo modulácie umožňujú dynamicky meniť rôzne parametre (napr. vibrato alebo tremolo).

 

 

  • Filtrovanie a efekty: syntetizátory často obsahujú vstavané filtre a efekty, ktoré umožňujú ďalej formovať a obohacovať zvuk nástrojov.

 

  • LFO a modulačné matice: LFO (nízkofrekvenčné oscilátory) sú schopné periodicky meniť parametre, napríklad pri vibráte alebo amplitúdovej modulácii. Modulačné matice možno použiť na kombinovanie rôznych parametrov na vytvorenie dynamických a komplexných zvukov.

 

 

  • Sekcie syntetických bicích: niektoré syntetizátory môžu obsahovať sekciu syntetických bicích, ktorá umožňuje generovať a programovať zvuky na úrovni bicích.

 

  • Podpora MIDI: syntetizátory zvyčajne podporujú protokol MIDI (Music Instrument Digital Interface), ktorý umožňuje komunikáciu s inými hudobnými nástrojmi a počítačovým softvérom.

 

  • Samplovanie a generovanie priebehov: niektoré moderné syntetizátory dokážu vytvárať alebo importovať vlastné zvukové vzorky, ako aj samostatne generovať a upravovať priebehy.

Syntetizátory sú pre hudobníkov kreatívnym nástrojom, ktorý im umožňuje vytvárať a ovládať širokú škálu zvukov v hudobnej kompozícii.

Typy syntetizátorov

Syntetizátory možno rozdeliť na niekoľko typov, ktoré fungujú rôznymi spôsobmi a vytvárajú rôzne zvuky. Niektoré typy syntetizátorov:

  • Analógové syntetizátory: tieto syntetizátory vychádzajú z predchodcov pôvodných elektrických syntetizátorov. V analógových syntetizátoroch sú elektronické komponenty, ako sú oscilátory, filtre a rukávové filtre, založené na analógových obvodoch. Analógové syntetizátory sú známe svojím teplým a organickým zvukom.

 

  • Digitálne syntetizátory: v týchto syntetizátoroch sú zvuky generované digitálnymi obvodmi. Digitálne syntetizátory ponúkajú širokú škálu farieb a efektov a často obsahujú množstvo zabudovaných zvukových vzorov a priebehov.

 

  • Syntetizátory FM (frekvenčná modulácia): v syntetizátoroch FM sa zvuky vytvárajú na základe frekvenčnej modulácie, keď jeden oscilátor moduluje druhý. Tieto syntetizátory môžu vytvárať bohaté a komplexné zvuky.

 

  • Subtraktívne syntetizátory: Subtraktívne syntetizátory najprv generujú zvuk pomocou oscilátora a potom ho upravujú a tvarujú pomocou filtrov a obálok. Táto metóda umožňuje vytvárať komplexné tóny.

 

  • Syntetizátorové pracovné stanice: tieto syntetizátory sú kompletné nástroje na produkciu hudby, ktoré poskytujú prístup ku generovaniu zvuku, vzorkovaniu, úprave zvuku, sekvencovaniu a efektom v rámci jedného zariadenia.

 

  • Virtuálne analógové syntetizátory: tieto softvérové syntetizátory sa snažia reprodukovať zvuk a funkcie tradičných analógových syntetizátorov.

 

  • Modulárne syntetizátory: modulárne syntetizátory sa skladajú z modulov, ktoré možno pripojiť a nakonfigurovať na prispôsobenie tvorby zvuku. Tieto syntetizátory ponúkajú veľkú flexibilitu a kreatívny potenciál, ale zvyčajne sa spájajú so zložitejšou krivkou učenia.

 

  • Granulárne syntetizátory: Granulárne syntetizátory rozkladajú zvuky na malé časti, potom ich znovu skladajú a manipulujú s nimi. Takto sa dajú vytvárať jedinečné a textúrované zvuky.

Aký je rozdiel medzi analógovým a digitálnym syntetizátorom?

Medzi analógovými a digitálnymi syntetizátormi je  viacero rozdielov, ktoré ovplyvňujú zvuk, prevádzku a aplikácie. Niektoré z hlavných rozdielov sú:

  • Princíp fungovania:

V analógových syntetizátoroch sa zvuky generujú a upravujú pomocou elektronických obvodov a komponentov. Analógové obvody určujú farbu a charakter zvuku, zatiaľ čo fyzikálne vlastnosti súčiastok určujú variácie a charakteristiky zvuku.

 

Digitálne syntetizátory: v digitálnych syntetizátoroch sa zvuky generujú a upravujú pomocou digitálnych algoritmov a výpočtov. Môžu tiež používať zvukové vzorky, ktoré sú digitálne riadené. Algoritmy umožňujú všestrannejšie farby a zložitejšie úpravy zvuku.

 

  • Zvuk:

Analógové syntetizátory: analógové syntetizátory sú známe svojím teplým, organickým a často "vintage" zvukom. Vďaka analógovým obvodom a komponentom sa zvuky pohybujú v širšom a rozmanitejšom spektre.

 

Digitálne syntetizátory: digitálne syntetizátory môžu ponúknuť mimoriadne širokú škálu farieb vrátane realistických zvukov, zložitejších textúr a moderných efektov. Sofistikovanejšie syntetizátory môžu ponúknuť komplexné zvuky a prepracovanejšie techniky syntézy.

 

  • Stabilita a úprava zvuku:

Analógové syntetizátory: Analógové syntetizátory môžu byť niekedy náchylné na menšie zmeny tónov v dôsledku teploty a iných faktorov prostredia. Vzhľadom na analógový charakter obvodov sa niektoré nastavenia môžu časom zmeniť.

 

Digitálne syntetizátory: digitálne syntetizátory sú vo všeobecnosti výkonnejšie z hľadiska stability a úpravy zvuku. Digitálne ovládanie umožňuje nastaviť presné a konzistentné timbre.

 

  • Cena a prenosnosť:

Analógové syntetizátory: analógové syntetizátory sú často drahšie kvôli zložitým analógovým obvodom a komponentom. Môžu byť tiež ťažšie a väčšie, čo spôsobuje problémy s prenosnosťou.

 

Digitálne syntetizátory: digitálne syntetizátory môžu byť vo všeobecnosti cenovo výhodnejšie a ľahšie. Menšie rozmery a nižšia hmotnosť môžu byť výhodou z hľadiska prenosnosti a výkonu.

Oba typy majú svoje výhody a špecifické zvukové vlastnosti, takže výber závisí od toho, aký zvuk a vlastnosti hudobník alebo skladateľ potrebuje.

 

Aký je rozdiel medzi elektrickým klavírom a syntetizátorom?

Elektrický klavír a syntetizátor sú dva rôzne typy hudobných nástrojov s odlišnými princípmi fungovania a zvukovými charakteristikami. Ich hlavné rozdiely sú:

Elektrický klavír:

 

- Tvorba zvuku: elektrické klavíry majú mechanickú klaviatúru a struny ako tradičné akustické klavíry. Namiesto úderov do strún však elektrické snímače snímajú stlačené klávesy a generujú elektrické signály na vytvorenie zvuku.

 

- Zvuk. Ich zvuk je bohatý a pomerne realistický a často sa podobá zvuku akustických klavírov.

 

- Tón: Ich tón je vo všeobecnosti zameraná na klasický zvuk klavíra a nemajú toľko možností úpravy farieb a zvuku ako syntetizátory.

Syntetizátor:

- Generovanie zvuku: syntetizátory generujú zvuky pomocou elektronických obvodov alebo digitálnych algoritmov. Oscilátory vytvárajú zvukové vlny, ktoré sa potom dajú rôznymi spôsobmi upravovať a ovládať.

 

- Zvuk: Syntetizátory môžu vytvárať širokú škálu zvukov a môžu produkovať širokú škálu farieb, efektov a modulácií. Ich zvuk môže byť realistický, ale sila syntetizátorov spočíva v kreatívnej tvorbe zvuku a špeciálnych zvukových efektoch.

 

- Tón: Syntetizátory ponúkajú širokú škálu farieb tónov a možností úpravy zvuku. Tóny môžu byť rôzne, od klasických hudobných tónov až po špeciálne a abstraktné zvuky.

Celkovo je elektrické piano viac zamerané na tradičnú hru na klavíri, zatiaľ čo syntetizátory ponúkajú širšie zvukové spektrum a kreatívne možnosti vytvárania a modifikácie zvuku. Oba nástroje majú v hudobnom svete svoje výhody a uplatnenie.

Syntetizátor pre začiatočníkov

Syntetizátor so 61 klávesmi a funkciou učenia je ideálnym nástrojom pre začiatočníkov. Nahrávajte vlastné skladby a prehrávajte ich! Vďaka vstupu pre mikrofón môžete dokonca spievať. Cvičte ľahko pomocou ukážkových skladieb a melódií!

Funkcie:

 

- Nastavenie hlavnej hlasitosti

- Nastavenie sprievodnej hlasitosti

- Výber tónu

- Používanie bicích nástrojov

- Prehrávanie predvádzacích melódií

- Automatický rytmus

- Automatický basový akord

- Funkcia udržiavania hlasu a vibrato

- Nahrávanie

- Programovanie rytmu

- Trojstupňové inteligentné učenie

- LED displej

- 255 farieb tónov

- 24 demo skladieb

 

Syntetizátor sa dodáva so stojanom, stoličkou a stojanom na noty, takže si ho môžete kúpiť ako kompletnú súpravu.

szintetizátor 61 billentyűvel állványos
Syntetizátor, 61 klávesový
Special Price € 124.90 RRP: Regular Price € 157.89 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

Syntetizátor pre deti

S naším hračkárskym syntetizátorom môžu aj tí najmenší zažiť skutočný hudobný zážitok a poskytnúť rodine skutočný hudobný zážitok. Na nástroji môžete zahrať akúkoľvek melódiu a rôzne nastavenia vám pomôžu vytvoriť si doma koncertný zážitok. Vďaka viacstupňovému ovládaniu hlasitosti nebudete rušiť susedov improvizovaným hudobným popoludním.

jatek-szintetizator-tobb-tipusban
Detský syntetizátor, viac typov
Special Price € 10.90 RRP: Regular Price € 24.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

Predchádzajúci Na čo sa dajú použiť deliace paravány
Ďalej Ako si vybrať elektrickú zubnú kefku