Ako pripraviť svoj domov na jeseň zvonku aj zvnútra?

Ako pripraviť svoj domov na jeseň zvonku aj zvnútra?

Zahaľte svoj domov do jesene s pomocou našich tipov...

 

S príchodom jesene sa nemení len príroda, ale aj náš domov potrebuje určitú prípravu, aby poskytoval pohodlný a teplý úkryt počas chladnejších mesiacov. Keďže počasie sa stáva čoraz nepredvídateľnejším, je dôležité vopred sa postarať o údržbu vonkajších aj vnútorných častí domu, a zároveň zútulniť náš obytný priestor dekoráciami a praktickými doplnkami, ktoré zodpovedajú sezóne.

 

Údržba vonkajšej časti domu

Pred príchodom jesene je údržba vonkajšej časti domu kľúčová na predchádzanie neskorším problémom a ochranu vášho domova.

 

Kontrola a čistenie strechy a odkvapových žľabov

V tomto období je obzvlášť dôležité skontrolovať a vyčistiť strechu a odkvapové žľaby, aby sa predišlo neskorším škodám a problémom, ako sú zatekanie vody alebo upchaté žľaby. Zoberte rebrík a postupujte krok za krokom!

  • Skontrolujte, či na streche nie sú zlomené, uvoľnené alebo chýbajúce škridly alebo strešné materiály. Tieto je vhodné okamžite vymeniť, aby ste predišli zatekaniu. Ak na streche rastie mach alebo lišajníky, môže to dlhodobo spôsobiť škody, pretože zadržiavajú vlhkosť. V prípade potreby použite čistiace prostriedky na strechu alebo zavolajte odborníka. Skontrolujte aj stav komína a ventilačných otvorov, najmä ak zbadáte praskliny alebo iné poškodenia.

 

  • Listy, konáre a iné nečistoty, ktoré spadnú do odkvapových žľabov, môžu upchať odtok vody, preto je na jeseň mimoriadne dôležité pravidelné čistenie.

     

    S príchodom jesene sa nemení len príroda, ale aj náš domov potrebuje určitú prípravu, aby poskytoval pohodlný a teplý úkryt počas chladnejších mesiacov. Keďže počasie sa stáva čoraz nepredvídateľnejším, je dôležité vopred sa postarať o údržbu vonkajších aj vnútorných častí domu a zároveň zútulniť náš obytný priestor dekoráciami a praktickými doplnkami, ktoré zodpovedajú sezóne.

    Údržba vonkajšej časti domu

     

    Pred príchodom jesene je údržba vonkajšej časti domu kľúčová na predchádzanie neskorším problémom a ochranu vášho domova.

     

    Kontrola a čistenie strechy a odkvapových žľabov

    V tomto období je obzvlášť dôležité skontrolovať a vyčistiť strechu a odkvapové žľaby, aby ste sa vyhli neskorším škodám a problémom, ako sú zatekanie vody alebo upchaté žľaby. Zoberte rebrík a postupujte krok za krokom!

    • Skontrolujte, či na streche nie sú prasknuté, uvoľnené alebo chýbajúce škridly či strešné materiály. Tieto by ste mali okamžite vymeniť, aby ste predišli zatekaniu. Ak na streche rastie mach alebo lišajníky, môžu dlhodobo spôsobiť škody tým, že zadržiavajú vlhkosť. V prípade potreby použite čistiace prostriedky na strechu alebo zavolajte odborníka. Skontrolujte aj stav komína a ventilačných otvorov, najmä ak spozorujete praskliny alebo iné poškodenia.

     

    • Listy, konáre a iné nečistoty, ktoré padajú do odkvapových žľabov, môžu upchať odtok vody, preto je na jeseň mimoriadne dôležité pravidelné čistenie.

 

  • Nalejte vodu do žľabu, aby ste skontrolovali, či voda voľne prúdi. Ak nájdete prekážku, je potrebné ju okamžite odstrániť. Uistite sa, že žľaby a odkvapové rúry sú bezpečne pripevnené a že sa neuvoľnili vplyvom počasia.

 

 

Kontrola izolácie vonkajších stien a okien

 

Dôkladne skontrolujte vonkajšie steny, najmä omietku alebo obloženie. Hľadajte praskliny, ktoré by mohli spôsobiť zatekanie alebo stratu tepla. Skontrolujte, či izolačný materiál nie je poškodený. Ak je omietka staršia, stojí za zváženie nanesenie vodoodpudivej vrstvy, aby sa predišlo problémom spôsobeným vlhkosťou v budúcnosti.

 

 

Izolácia okolo okien je často najcitlivejším bodom domov. Skontrolujte gumové tesnenia a ďalšie izolačné prvky, či nie sú vysušené alebo popraskané. Preskúmajte aj okenné rámy, či na nich nie sú poškodenia alebo známky opotrebovania. Drevené rámy sú obzvlášť citlivé na vlhkosť, preto je potrebné ich pravidelne udržiavať.

 

 

Príprava záhrady a dvora na jesenné počasie

 

Príprava záhrady a dvora na jesenné počasie pomáha zachovať zdravie rastlín a minimalizovať neskoršie škody a prácu.

  • Orežte stromy a kríky, najmä tie, ktoré prerástli alebo sa dotýkajú budovy, strechy či odkvapových žľabov. Odstráňte suché a choré konáre, aby ste zabránili poškodeniu, ktoré by mohlo spôsobiť zimné počasie.

 

  • Na konci jesene je dobré naposledy pokosiť trávnik, ale nekráťte ho príliš. Nechajte trávu vo výške približne 5 cm, aby korene zostali silné počas chladných mesiacov. Použite vertikutátor, aby ste odstránili vrstvu odumretej trávy a zlepšili prístup vody, vzduchu a živín ku koreňom.

 

  • Odstráňte odkvitnuté a uschnuté jednoročné rastliny a pri trvalkách zrežte odumreté časti. Na záhradné práce si zavolajte na pomoc pojazdnú záhradnú stoličku, ktorá odľahčí kolená a chrbát.

Guruló kerti ülőke
Záhradná stolička na kolieskach
Zhrnutie objednávky
Special Price € 73.90 RRP: Regular Price € 108.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.

  • sedacia plocha sa otáča o 360 °
  • odbremení kolená a chrbát
  • odkladací priestor pre záhradné náradie
  • nosnosť: 120 kg

 

Kontrola a údržba vykurovacieho systému

  • Údržba kotla alebo kotlového systému: Raz ročne je vhodné nechať skontrolovať kotol alebo centrálny vykurovací systém odborníkom. Ten skontroluje, či nedochádza k úniku plynu a či kotol funguje správne. Usadeniny sadzí a iných nečistôt v systéme môžu znížiť účinnosť kotla, preto pravidelné čistenie môže zabrániť upchatiu a predĺžiť životnosť zariadenia. Skontrolujte tlak v kotle, pretože nesprávny tlak môže spôsobiť slabé vykurovanie. V závislosti od typu kotla sa optimálny tlak zvyčajne pohybuje medzi 1 a 1,5 bar.

 

  • Kontrola radiátorov: Odvzdušnenie radiátorov pomáha odstrániť vzduch uviaznutý v systéme, ktorý môže brániť správnemu odovzdávaniu tepla. Ak sa radiátory nezohrievajú rovnomerne (napríklad vrch je chladný, ale spodok teplý), pravdepodobne je v systéme vzduch. Okrem toho vyčistite radiátory od prachu, pretože vrstva prachu môže znižovať schopnosť radiátorov efektívne odovzdávať teplo.

 

  • Údržba podlahového kúrenia: Ak máte podlahové kúrenie, odporúča sa pravidelne preplachovať systém, aby ste odstránili usadeniny a iné nečistoty. To zabezpečí, že systém bude fungovať správne a prietok vody bude bez prekážok. Skontrolujte, či máte správne nastavenú teplotu podlahového kúrenia. Príliš vysoká teplota je nielen neefektívna a plytvavá, ale môže tiež poškodiť podlahovú krytinu.

 

 

Obnova nábytku a textílií na jesennú sezónu

S príchodom jesene obnova nábytku a textílií nielenže pomôže urobiť váš domov teplejším a prívetivejším, ale tiež dodá vášmu priestoru novú atmosféru.

 

  • Vymeňte svetlé a pastelové farby leta za teplejšie, jesenné odtiene, ako sú terakota, oranžová, horčicová, tmavočervená a hnedé tóny.

1. chiquehomeliving.com

 

  • Položte na pohovky a kreslá hrubé, mäkké deky, ktoré nielen pridajú na estetike vášho interiéru, ale budú aj praktické počas chladnejších večerov.

2. chiquehomeliving.com

 

  • Vymeňte tenké, ľahké koberce za hrubšie, mäkké kúsky, ktoré spríjemnia podlahu a dodajú miestnosti útulnejší vzhľad.

3. cozy-farmhouse.blogspot.com

 

  • Vytvorte si intímny, menší priestor, napríklad čítací kútik alebo miesto na oddych, ktoré zútulníte mäkkými dekami a teplými vankúšmi. Tento kútik sa môže stať skutočným jesenným útočiskom na relaxáciu.

4.: courtneysworld.co

 

 

Na tento účel môže byť výbornou voľbou hojdacie kreslo s nastaviteľnou opierkou na nohy a podhlavníkom pre dokonalé pohodlie.

Hintaszék, állítható lábtartóval - Szürke
Hojdacie kreslo s nastaviteľnou opierkou n...
Special Price € 94.90 RRP: Regular Price € 134.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

 

 

Aktualizácia osvetlenia: Teplé a útulné svetlá

V chladných mesiacoch sa oplatí používať jemnejšie, teplejšie zdroje svetla. Vymeňte silné, biele žiarovky za tie s teplejším, žltkastým svetlom, ktoré vytvoria príjemnejšiu a priateľskejšiu atmosféru v miestnosti.

 

LED žiarovky a energeticky úsporné riešenia

 

LED žiarovky spotrebujú až o 80-90% menej energie ako tradičné žiarovky, pričom poskytujú rovnakú intenzitu svetla. Počas jesenných a zimných mesiacov, keď používate viac osvetlenia, môžete s nimi dosiahnuť významnú úsporu.

 

Kvôli skorému stmievaniu na jeseň sa oplatí nainštalovať svetlá s pohybovými senzormi do záhrady, garáže alebo k vchodu. Tieto svetlá sa zapnú len vtedy, keď je to potrebné, čím šetríte energiu.

Napelemes kerti világítás
Dvojitá solárna lampa s pohybovým senzorom
Special Price € 14.90 RRP: Regular Price € 23.90 Aktuálna maloobchodná predajná cena odporúčaná výrobcom.
Zhrnutie objednávky

Svetlá s pohybovými senzormi môžete používať aj v interiéri, napríklad v miestnostiach, kde sa často zabúda vypnúť svetlo (napr. chodby, predsieň). Tieto svetlá sa automaticky vypnú, keď nezaznamenajú pohyb, čím zabránite zbytočnému plytvaniu energiou.

 

Atmosférické zdroje svetla: stojacie lampy, stolové lampy a sviečky

 

Sviečky vyžarujú teplo a útulnosť, najmä počas jesenných večerov. Rozmiestnite rôzne druhy sviečok po celom byte a vychutnajte si ich jemné svetlo.

Používajte rôzne typy svietidiel (stolové lampy, stojacie lampy) na vytvorenie atmosférického osvetlenia. Nemusíte čakať do Vianoc na zavesenie LED svetelných reťazí – tie môžu úplne zmeniť vzhľad vášho jesenného domova a pridať mu príjemnú atmosféru.

 

5.  pinterest.com/oliviahghg56

Jesenné dekoratívne nápady do bytu

 

Jesenné dekorácie prinášajú do bytu teplo, útulnosť a sezónnu atmosféru.

Umiestnite malé aj väčšie tekvice pri vchod, na stoly alebo poličky. Sú to klasické prvky jesennej dekorácie, ktoré vyžarujú prirodzenú, rustikálnu atmosféru.

6. pinterest.com/sunflowerjlt

 

  • Nazbierajte rôznofarebné jesenné listy a vložte ich do sklenenej vázy, na tácku, alebo z nich vytvorte veniec. Listové vzory a farebné listy dokonale odrážajú prechod ročného obdobia.

7. pinterest.com/pixiepaperDE

 

  • Veniec vyrobený z prírodných materiálov, ako sú sušené listy, šišky, bobule a rôzne plody, je dokonalým spôsobom, ako privítať jesennú sezónu. Môžete ho zavesiť na vchodové dvere alebo vo vnútri na stenu.

8.pinterest.com/yildirimz

 

  • Vymeňte letné obrazy a umelecké diela za tie, ktoré zobrazujú jesennú krajinu alebo atmosféru. Lesné scenérie, listy a maľby v teplých farbách krásne odrážajú krásu tohto ročného obdobia.

9. datamedcard.com

 

 

 

Predchádzajúci Vytvorenie ideálnej domácej pracovnej stanice
Ďalej Ako zostať fit v lete: Tréningové tipy a nástroje na horúce dni